返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

丟那媽買舊番薯就或者得
沙文 發表於 2016/7/6 08:20

你真係唔忍使知價

一塔冷通60米納
一米納有60舍客勒

當年扑左鄰家一個處女, 都係賠50舍客勒做禮金。
扑60個處都仲有找。
你碌番薯有幾貴?
食豬好過食薯哩
您咁計就大錯特錯啦。
當年扑鄰家一個處女,賠50舍客勒做禮金。 - 係出埃及時代嘅報價。太平盛世時, inflation平均可估算每年0.5-3%, 但當時世局動盪, 分分鐘每年10%以至50%通漲, 戰亂時通漲更可達幾百%亦不足為奇。

假設保守估計每年inflation 8%, 到阿穌時, 您話1个處女值幾銀??

出埃及時代同阿穌時代相距幾多, 唔同聖经考古法都有唔同靠估結果, 因應討論需要而定。今次, 您想將出埃及set 喺边一年來配合?
Don't know where God is but the Devil is in the details
您咁計就大錯特錯啦。
當年扑鄰家一個處女,賠50舍客勒做禮金。 - 係出埃及時代嘅報價。太平盛世時, infl ...
沙文 發表於 2016/7/6 19:22

你都明時代唔同, 價值唔同咩?

今日扑左鄰家處, 唔使找數添。。。
邊有燕飛唇!
貶忍哂值就真
gay督徒扑左鄰家處, 就梗係唔使找數啦
負責任而有社會良心嘅人, 唔同禽獸喎
唔会好似gay督徒咁以為冇燕飛唇嘅
Don't know where God is but the Devil is in the details
本來, "今日扑左鄰家處, 唔使找數添。。。" 這种思想在神父中间係好平常,
而家, 連cheap信徒都傳染埋。

都係果句, there ain't such thing as a free lunch, 边有話唔使找數咖, 不過神父扑處, 教區找數, 所以神父就唔駛自己淫袋啫。

這就是"唔使找數添"天主教綱領的由來。
大家有冇留意, 阿穌所医嘅, 全部都係一眼就可以睇得出嘅病, 完全唔駛斷症, 而且係比較容易扮嘅, 例如痳瘋, 在身上面上撻一些薄肉片, 盲公就一眯埋眼就搞掂, 半身不遂仲兒戲, 只須唔好郁就得, 血漏更加唔駛講, 連姨媽巾都慳番, 只要唔好揾錯條麻甩佬做茄哩啡就唔會穿崩。

至於那些唔係可以靠肉眼可以睇得出而致命嘅病症, 例如陽痿, 血管瘤, 心漏, 乳癌, 高血壓, 冠狀動脉栓塞.......竟然一次都冇, 這未免有點不合理, 以統計來說, 您遇見10個跛佬, 總至少亦会遇見一個糖尿吧?

会唔会係因為医好果尐隱疾嘅表演果效不夠強烈, 不但人地是否有病佢唔知, 是否医好咗亦睇唔出, 所以聖经都費檸事寫呢?
係咪穌哥只擅長外科,內科就麻麻地?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 1007# 抽刀斷水
但係, 真正大檸樂外科問題, 佢又唔敢掂

將施洗約翰個死人頭擺番上去條頸度, 佢就可以繼續施洗啦
回覆  抽刀斷水
但係, 真正大檸樂外科問題, 佢又唔敢掂

將施洗約翰個死人頭擺番上去條頸度, 佢就可以繼續 ...
沙文 發表於 2016/7/11 22:54

你唔好抄襲人條戲軌哩

不過都廿幾年前囉。
無版權
其實出黎走江湖, 此乃基本要識嘅戲法

, 係阿穌咁屎唔得
太平廣記中邵進個老婆法力都勁過阿穌:
唐大历元年,周智光为华州剌史,劫剩行侣,旋欲谋反。遣邵进,潜往京,伺朝廷御伐之意。进归告曰: "朝廷无疑公之心。"光怒,以其叶朝廷而绐于已,逮命斩之。既而甚悔,速遣送其首付秦儿。妻即以针纫颈,俄頃复活,以葯傅之,
其實出黎走江湖, 此乃基本要識嘅戲法

, 係阿穌咁屎唔得
太平廣記中邵進個老婆法力都勁過阿穌:
唐大历元年 ...
沙文 發表於 2016/7/12 07:07

弊傢伙勒
個鬼佬無娶個識縫紉既老婆添。。。。死硬!
唔怕, 我有好提議賀賀佢: 77樓
http://exchristian.hk/forum/view ... 12227&extra=&page=4
唔怕, 我有好提議賀賀佢: 77樓
沙文 發表於 2016/7/12 20:34

77樓?!

有無得搭電梯
77樓

(可直接按該數字77#進行連結複製,不用坐電梯)
(可直接按該數字77#進行連結複製,不用坐電梯)
抽刀斷水 2016/7/12 22:50 提交

這是第77頁
不是第77樓

老點!
這位老闆你第一次來玩討論區的?「樓」和「頁」你不懂分的麼?

http://evchk.wikia.com/wiki/%E6%A8%93%E4%B8%8A
這位老闆你第一次來玩討論區的?「樓」和「頁」你不懂分的麼?
抽刀斷水 發表於 2016/7/13 00:27

呢位老細, 呢舖又爭你唔落
同 77頁
係唔同架喎
除陳版友以外,呢度真係無人首先講過「頁」呢樣野。
這是第77頁
不是第77樓

老點!
beebeechan 發表於 2016/7/12 07:15

梗係唔係啦。 up to now, 成個thread都係得5頁, 咁样就叫做「頁」:

77樓就喺第4頁。  以前我都唔信教徒智商低尐。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?新建帳戶
關於David被拿單照肺, 其實顯出老耶懵懂之事項還有一件, 佢鬧David做乜卵嘢要娶烏利亞個老婆:

12:9        你為甚麼藐視耶和華的命令、行他眼中看為惡的事呢。你借亞捫人的刀、殺害赫人烏利亞、又娶了他的妻為妻。
12:10你既藐視我、娶了赫人烏利亞的妻為妻、所以刀劍必永不離開你的家

但其實, 又係佢自己吩咐落, 猶太妹不應嫁畀赫佬:
Deu7:1耶和華你 神領你進入要得為業之地、從你面前趕出許多國民、就是赫人、革迦撒人、亞摩利人、迦南人、比利洗人、希未人、耶布斯人、共七國的民、都比你強大。
7:2耶和華你 神將他們交給你擊殺、那時你要把他們滅絕淨盡、不可與他們立約、也不可憐恤他們。
7:3不可與他們結親、不可將你的女兒嫁他們的兒子、

所以, David之殺人奪妻, 完全係照足上帝的命令、呢兩隻死貓食得佢個throne好穩陣,咁就乜都抵番。
高級模式 | 發新話題
換一個