返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

10:2從門進去的、纔是羊的牧人。
10:3看門的就給他開門.羊也聽他的聲音.他按著名叫自己的羊、把羊領出來。
10:4既放出自己的羊來、就在前頭走、羊也跟著他、因為認得他的聲音。
10:5羊不跟著生人、因為不認得他的聲音.必要逃跑。

羊牯認得把聲就以為好得敕。實質上,經營養羊ranch,只有3個理由。

以上兩種,或者您會覺得雖然係就係被剝削,但可以唔好咁計較。

但下面這個就……

我搵唔到將羊當做pets養的ranch.

牧羊人同羊,其實只係有經濟利益關係。您以為佢真係緊張您?其實在經書中都鬼拍後尾枕:

22:7 除酵節、須宰逾越羊羔的那一天到了。

您以為好似畫公仔咁,卡喇穌真係攬住羊牯又錫又盛?
Don't know where God is but the Devil is in the details
蛇蟲鼠蟻冇利用價值,佢梗費L事招呼。咁L好心招呼,都係為咗利益啫。
天國羊肉貴,因為猶太佬同醫屍難都唔吼豬,炒貴羊肉。
所以先至會高價贖,成本高都有數圍。生意佬算過,冇死錯人嘅。

Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 2001# Guest from 172.105.168.x
唔知呢。我連自己為咗幫有困難人事花費大量時間精力不計成本無私助人,都唔知點解釋,點知基督徒咁L多嘢?
我幫完仲唔會好似基督徒咁四圍唱慌死人唔知,賣埋報紙都唔夠,仲要在本網貼文。唔係您問起,我都費L事提。
點會“唔夠”?
好似直情冇喎?但係我唔怪您,我自己唔講,您又點知呢?
好事不出門,衰嘢傳千裏吖嘛。
冇法子啦,貴教中人係都要做可歌可泣嘅嘢。畀人唱完您就喊,所以咁乞9人憎
若非可歌,邊有得唱呢?最難得係唱極都有
正如我在另一帖講咗,人在上主眼中是如珠如寶,所以才會用高價來贖回。
beebeechan 發表於 2022/4/19 23:52

其實,我都唔係完全抗拒基督教,我有認真考慮過有冇需要信嘅。
但係,考慮都唔會聽一次講道就搞掂,而每次聽道理,貴教嘅core values都唔同,好飄忽,令我好confused.
啱啱講完如珠如寶,高價贖身,認屎認屁,一個屈尾十又話其實係爛橙。
我係就係比較少去買餸,但都唔好洽我乜都唔知,都試過group buy. 一箱橙點樣如珠如寶法?
講道完全冇consistency, 咁樣福傳好唔convincing啫?
呢啲邏輯好似係您話您哋箱橙之中有啲爛,關我L事。
況且,就算成箱都冇爛,橙又點樣如珠如寶法?您食畀我睇
我承認我係動機不良,但即使我動機不良,我老婆為咗福傳以身相許,如果福音真係無懈可擊,我亦冇得駁嘴。但即使我有得駁嘴, 有聖靈喺我裡面作工,唔多唔少都有尐果效,感動到我唔出聲,本來我都打算睇在貴教喺社會實際功能上對人類進步都有多少contribution, 我都決定出少句聲咖嘞。
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=13084&extra=page%3D1

但係就衰在您,一時如珠寶,一時又一箱橙,搞到我頭都暈。
以我的理解,高價贖身如珠寶,前兩年先發生過。

橙,係人都買得起,點tie in with高價如珠寶呢?飛機就高價如珠寶嘞!前兩年先發生過。就算跌一隻落泥唔停飛,跌第二隻,即刻全球全綫停飛,點會好似貴教,搵到爛橙畀人投訴,就叫個客自己哽L咗佢啦契弟都唔熟性嘅,咪阻住阿叔做生意!
請問您點樣證明“唔等如其他99個都係衰”
最多只可以肯定“唔等於其他99個都被捉到”啫
係咖。科學同宗教都support這種思維。
因 為 世 人 都 犯 了 罪 , 虧 缺 了 神 的 榮 耀 ;

我真係唔知牧師望住我老婆諗緊乜嘢喎

只 是 我 告 訴 你 們 、 凡 看 見 婦 女 就 動 淫 念 的 、 這 人 心 裡 已 經 與 他 犯 姦 淫 了 。

呢尐罪又真係早犯有著數,唔駛等所羅門老竇裝人沖涼生到個蠢仔。
點解話佢係蠢仔呢?

3:16一日有兩個妓女來、站在王面前。

3:17一個說、我主阿、我和這婦人同住一房、他在房中的時候、我生了一個男孩.

3:18我生孩子後第三日、這婦人也生了孩子.我們是同住的、除了我們二人之外、房中再沒有別人.

3:19夜間這婦人睡著的時候、壓死了他的孩子.

3:20他半夜起來、趁我睡著、從我旁邊把我的孩子抱去、放在他懷裡、將他的死孩子放在我懷裡.

3:21天要亮的時候、我起來要給我的孩子喫奶、不料、孩子死了.及至天亮、我細細的察看、不是我所生的孩子。

3:22那婦人說、不然、活孩子是我的、死孩子是你的。這婦人說、不然、死孩子是你的、活孩子是我的。他們在王面前如此爭論。

3:23王說、這婦人說、活孩子是我的、死孩子是你的、那婦人說、不然、死孩子是你的、活孩子是我的.

3:24就吩咐說、拿刀來、人就拿刀來.

3:25王說、將活孩子劈成兩半、一半給那婦人、一半給這婦人。

3:26活孩子的母親為自己的孩子心裡急痛、就說、求我主將活孩子給那婦人罷、萬不可殺他。那婦人說、這孩子也不歸我、也不歸你、把他劈了罷。

3:27王說、將活孩子給這婦人、萬不可殺他、這婦人實在是他的母親。

3:28以色列眾人聽見王這樣判斷、就都敬畏他、因為見他心裡有 神的智慧、能以斷案。

各位有冇諗過一個可能:嗰隻責死咗仔嘅雞資歷深,閱人多矣,挑通眼眉, 一聽就知主上係以邊個錫個B作為判依據,立時果斷話”求我主將活孩子給那婦人罷、萬不可殺他。”

而B仔老母雞其實拋個身出黎冇耐,入世未深冇咁醒,聽到主上話要剁開個仔嚇到呆咗唔識出聲。眼見被對手搶了先機,知這雞心腸歹毒,佢先前生過3個B都係咁畀佢搞孔。怕日後佢報仇咁報虐待阿B, 寧願現在剁咗佢好過。

在排除以上可能性之前就斷定阿B係雞#2所生,其實考慮並不周詳。

同埋,雞#2咁講,產後抑鬱亦是作為父母官所羅門應該考慮的因素。
完全冇諗這些可能性就猛吹所羅門如何如何智慧,難為猶太作經佬噏得出。
我亦都幾難為你用啲咁低智慧嚟反經。。

你連搬出現代科技都唔曉: 點解唔去驗一驗 DNA? 所羅門命 ...
beebeechan 發表於 2022/5/1 06:41

驗dna都要駛費,慳得就慳。
祈譸叫天主聖斷先唔駛動用公帑嘛,好心您啦
我幾時話做老荳親子鑑?
report有好多頁嘛,唔係睇一頁就完,畀曬錢就有得turn to page two.
您一貼出來大家就肯定梗有p2。
一張A4紙先至啱啱夠講曬老荳嗰part. 所以老母要第2頁。(如果驚唔環保可印背面)
您簽親嘅文件都唔重要啫。
重要文件驚凈簽在last page. 但之前的pages畀人偷換,所以每頁都簽先穩陣

https://www.lawdepot.com/blog/yo ... :~:text=Though%20it,and%20agreed%20to%20all%20terms.
當然唔係重要文件。叫貴國加些少關稅啫,有幾重要?
佢唔係好似伯多祿咁睇得個錢字咁重。伯多祿,聽名都知道係一個阿伯很著重多奉祿,冇改錯名嘅,好好意頭添
係呀。有道人生在世如白駒過隙,泥上偶然留指爪,鴻飛那復計東西。
所以主耶穌都寫沙文:他們說這話,是要試探耶穌,好能控告他;耶穌卻彎下身去,用指頭在地上畫字。
高級模式 | 發新話題
換一個