返回列表 回覆 發帖

大計劃:非基督教血淚史 - 相關討論

這場為陳版友開設的歷史課,相信到此為止了吧?
抽刀斷水 發表於 2022/9/15 10:30

你的確無錯名, 「抽水」成性。

支那保全分割合論(1903/09/21)...這篇是警告西方列強不要想有瓜分中國之念。 因為只有山東一隅民反抗便弄得天翻地覆。 若全國四萬萬人都「舉國一心」時...睇你點搞! 西方唔好有「蠶食鯨吞之志」

革命是拯救中國的唯一法門(1903/12/13)
這篇話清廷無得救, 傾覆滿洲政府,建設民國才是中國自強之道。 不是在贊義和團保家為國。

論懼革命召瓜分者乃不識時務者也(1908/09/01)
有人恐革命係步義和團後塵, 變成襲擊外國人, 招外國軍事介入, 如八國聯軍。
孫中山安撫說「革命軍起於南方,舉動文明,毫無排外,更足見中國人民有進化之機矣。」
也告知西方列強, 革命不同義和團。

孫中山對義和團, 未至拍掌叫好啵
暫時我唔理其他人對義和團既評價,
抽刀斷水 發表於 2022/9/15 12:19

即是你不會理會「歷史評價往往隨著人們更多後期累積的分析而作出轉變」
.
這場為陳版友開設的歷史課,相信到此為止了吧?

好似你很想急急搵到個下台階咁
支那保全分割合論(1903/09/21)

1. 義和團起源之一是列強企圖瓜分中國國土而作出的反抗。

抽刀斷水 2022/9/15 10:30 提交

你好似忘記了義和團成立之初、口號係「反清復明」喎。
當朝廷俾啲著數義和團時就乜宗旨都唔記得。根本就是蹭飯吃的污合之眾。
邊到俾飯食就跟......唔好講到佢地咁有民族大義
其實陳版友係咪唔識睇文言文呢?孫中山呢幾篇其實都寫得好淺白喇喎:

〈支那保全分割合論〉原載於東京《東邦協會會報》,內文有寫「西洋政家之言,其得失是非,姑置勿辯。今請將東洋政家之說,推而論之,二說各有所見」,可見目標讀者為日本人。你話篇文係「警告西方列強不要想有瓜分中國之念」,實為亂噏廿四。至於佢表達現在只廿萬人就咁勁,如果全國人民都係義和團仲得了?咁都唔係對義和團拍手叫好咩?

〈革命是拯救中國的唯一法門〉是檀香山正埠荷梯厘街戲院的演說,對象是興中會同志。內文提及「中國之積弱已見之於義和團一役」,然後緊接係「若吾輩四萬萬人一齊奮起」,即係暗示當時義和團有料到,可惜無四萬萬人啦,否則「二萬洋兵」「其將奈我何」?當時檀香山興中會傾向保皇,而孫中山呢篇演說既目的就係想振奮軍心,組織四萬萬人既「義和團」死士來進行革命事業。

〈論懼革命召瓜分者乃不識時務者也〉是孫中山以「南洋小學生」筆者發表於新加坡《中興日報》,是革命派與改良派的筆戰文章之一。寫到明義和團「然而足見中國人民,有敢死之氣」,都係對義和團既士氣有讚無彈,之後當然讚下革命軍比起義和團更優質啦,支持下自己友嘛。

三篇早期言論都係正面評價義和團,而目標讀者全部唔係你睇到既「西方列強」,如果寫比西方列強既,孫中山就識得用英文啦,好似你之前引用既"True Solution of Chinese Question",就係用英文原文喇。呢三篇同時亦對你所提出話孫中山後期在〈中國國民黨為九七國恥紀念宣言〉既言論係受到共產黨員既影響不攻自破。

義和團最初的確係「反清復明」,「義和團起源之一是列強企圖瓜分中國國土而作出的反抗」係孫中山既論述,唔關我事。佢有無忘記、定係刻意忽略,希望達成佢既目的,佢又有無深究到義和團點解有呢個轉變,你有機會親口問下佢啦。(不過,孫中山咁撐反基義和團,你唔係咁都仲認為佢係基督徒下話?基督教天堂搵唔到佢架喇)
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
你好似忘記了義和團成立之初、口號係「反清復明」喎。
當朝廷俾啲著數義和團時就乜宗旨都唔記得。根本就是 ...
beebeechan 發表於 2022/9/16 03:22

「外敵入侵,全民一致槍口對外」先拒外,再安內!
   「反清復明」可以趕走洋妖教再慢慢來吖,
不過做慣賣國賊的基督教徒當然唔會明呢啲咁民族大義既道理!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
所以認清了中國共產黨在1949年後, 尤其是文化大革命時, 把義和團打造成是反帝國主義民族英雄....原來是一 ...
beebeechan 發表於 2022/9/15 10:14

咁,你呢自認自己係個支那人的,又講下今日反帝國主義是不是民族英雄咧!
或者你認為把帝國主義的基督教夾硬傳入中國才叫做民族英雄?
又或者把中國賣俾基督教的人叫做民族英雄咁呢?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
論懼革命召瓜分者乃不識時務者也(1908/09/01)
有人恐革命係步義和團後塵, 變成襲擊外國人, 招外國軍事介入, 如八國聯軍。
孫中山安撫說「革命軍起於南方,舉動文明,毫無排外,更足見中國人民有進化之機矣。」
也告知西方列強, 革命不同義和團。
beebeechan 發表於 2022/9/15 20:57

招外國軍事介入的是基督妖教,帶頭引八國聯軍瓜分中國的亦是基督妖教,
任何一個稍有歷史良知的中國人,都應該把基督教出賣中國害中國的債一筆一筆討回來!

.
這是孫中山1924年說的, (受共產黨再教育後的正確認識?)
1904年時孫中山不是這樣説喎
依家唔係講緊孫中山 ...
beebeechan 發表於 2022/9/14 21:20

基督教在世界各地都做著同樣的事,乜有人認為孫中山講錯?「……基督教用宗教的侵略。他們用政治力經濟力來耗奪中國人的物質還不算,又用宗教來耗奪中國人的精神。一般神甫牧師倚仗著他們的國力,包庇教民,干與詞訟,欺壓吃教以外的人,無所不至,受其虐者忍心刺骨。這也是義和團事件發生的重要原因啊!」

[數據資料] 基督徒滅族暴行錄
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=11367&from=favorites

.
你呢句已承認孫中山對義和團前後有不同看法。
只是問:是前期客觀, 還是後期客觀?
(一般人都會以合自己意的 ...
beebeechan 發表於 2022/9/14 21:32

1904年時孫中山被妖教迷惑,以為基督教係好人好教,佢亦以為自己係信教既,
1924年孫中山醒悟,知道自己錯信基督妖教,基督妖教係殺人放火的賤教,孫中山當然要更正架啦!

.
咁係咪1904年時孫中山不會知曉有
「包庇教民,干與詞訟,欺壓吃教以外的人,無所不至」,,
這種教民惡事要1924年時才暴光, 為人所知, 所以才能「客觀一點」來分析?
beebeechan 發表於 2022/9/14 22:40

原來你都知道基督教「包庇教民,干與詞訟,欺壓吃教以外的人,無所不至」,
你肯親口認證基督教包庇這種教民惡事嗱!

.
所以認清了中國共產黨在1949年後, 尤其是文化大革命時, 把義和團打造成是反帝國主義民族英雄....原來是一 ...
beebeechan 發表於 2022/9/15 10:14

義和團的確是反帝國主義基督妖教的民族英雄!
比軟骨種拜基督妖教當老豆的,的確是有骨氣的民族英雄!

.

支那保全分割合論(1903/09/21)

觀於義和團民以惑於莫須有之分割,致激成排外之心,而出狂妄之舉,已有視 ...

廢除專制,實行共和

孫中山一定發夢都估唔到英國可以專制咗咁多年,唔使實行共和,

一樣有咁多冇腦黑暴基督教徒前撲後繼痛哭冇咗個唔使一人一票選出來既女皇!

.
〈支那保全分割合論〉原載於東京《東邦協會會報》,內文有寫「西洋政家之言,其得失是非,姑置勿辯。今請將東洋政家之說,推而論之,二說各有所見」,可見目標讀者為日本人。你話篇文係「警告西方列強不要想有瓜分中國之念」
抽刀斷水 發表於 2022/9/16 10:29

你係想話「要瓜分中國」的念頭, 無日本份??

就算有份, 日本都唔係西方....真曉捉痔蝨

可見目標讀者為日本人。你話篇文係「警告西方列強不要想有瓜分中國之念」

習大大急訪烏兹别克斯坦同普京說話

你又以為說話目標對象只係普京咩?
咁你真係幾天真, 但不可愛囉
即係暗示當時義和團有料到

當時在北京有十幾萬拳匪, 圍攻天主教主教堂也打不下, 教堂內連雜牌教民加埋都只得500人,但守住了65天等聯軍來到營救。
若然拳匪真係「有敢死之氣」「還是前仆後繼,」「視死如歸」,, 一湧而上。。。。。

足以見得後來的拳匪明白甚麼「神功護體」原來係唔靈既, 最好都係隔嚟嗰位衝先勒。

(不過,孫中山咁撐反基義和團,

都係對義和團既士氣有讚無彈

我又唔見得呢句子, 字眼。。。是在撐

出狂妄之舉

然彼者特愚蒙之質

其舉雖野蠻暴亂,為千古所未聞

呢啲都係「孫中山既論述,唔關我事。」,你唔明佢講你都可以落去親口問問佢
(你真係有水就抽, 有鑊就唔關你事?)
革命是拯救中國的唯一法門(1903/12/13)
〈革命是拯救中國的唯一法門〉是檀香山正埠荷梯厘街戲院的演說,對象是興中會同志。內文提及「中國之積弱已見之於義和團一役」

呢個, 同我講既
這篇話清廷無得救, 傾覆滿洲政府,建設民國才是中國自強之道。 不是在贊義和團保家為國。

無咩唔同喎, 只係我省去了說話的背景資料唶。
至於佢表達現在只廿萬人就咁勁,如果全國人民都係義和團仲得了?咁都唔係對義和團拍手叫好咩?

孫中山都不盡是話有四萬萬人便勁...
義和團失敗, 係
義和團沒有洋槍大炮,只有大刀;所圍住的聯軍,有很精利的槍炮

他們始終不相信外國的新式武器,總是用大刀、肉體和聯軍相搏 (即係死蠢? 愚昩)
「外敵入侵,全民一致槍口對外」先拒外,再安內!
   「反清復明」可以趕走洋妖教再慢慢來吖,
不過做慣 ...
leefeng 發表於 2022/9/16 10:43

你學下抽刀用乜方嚟同人辯論哩.....白瓷仔!
呢啲都係「孫中山既論述,唔關我事。」

有啲說話的確係孫中山講既
但係會錯意嗰個係你
孫中山一定發夢都估唔到英國可以專制咗咁多年,唔使實行共和,
一樣有咁多冇腦黑暴基督教徒前撲後繼痛哭 ...

痛哭冇咗個唔使一人一票選出來既女皇!
leefeng 發表於 2022/9/16 11:34

中國都自誇話係共和國, 但歷年的「大大」「爺爺」都唔係一人一票選既
你無資格笑人地唔係一人一票。

依家祖國係行緊共和君主制
卦共和賣獨裁
高級模式 | 發新話題
換一個