返回列表 回覆 發帖

請勿抵毀基督教

如果篤爆左某d基督分支教派呃神騙鬼技倆,  可以救番果d執迷不悟, 成日宗教行先, 屋企行尾既信徒.
有何不可?????

記住屋企人辛辛苦苦湊大你,  有時間陪屋企人孝順父母好過啦.   
你條命每滴血係父母比你,   唔係石像賜比你架,  醒下啦!!!
回復 31# 東風

說得不錯!
SORRY 遊客 113.253.247.x 係小生
言論係小生發 多多指教
回復 1# Guest from 113.253.11.x
言論自由指按照自己的意願在公領域自由地發表言論以及聽取他人陳述意見的權利。
而濫用言論自由即表示有人對某些事實進行扭曲,從而對其他人進行誹謗。
可是宗教問題上從來無話誰對誰錯,各有各既見解。
點樣算有濫用過呢,係完全合理既言論自由。
P.S連咩係言論自由都唔知,真係笑死我。
我建議發帖人先多閱讀一些基本既書籍,之後再提出你既見解。
請勿抵毀基督教?可以!
唔該你地班基督教徒唔好再抵毀佛教、道教、印度教、錫克教、天主教先啦!
反基都只係起網上嘈冤巴閉姐,如果你咁都唔比佢地起依度宣洩的話
好可能佢地會屈埋屈埋積埋積埋d怨氣,就會 ...
AmiHO 發表於 2011/3/12 19:47

係喎…
你咁講我即刻諗,係咪基督徒都應該效法一下,多d上論壇嘈喧巴閉呢?
咁就唔駛每年都發生咁多(N-1)既案件
回復 24# Guest from 222.166.209.x

打完抗日,蔣生來一招以德報怨,給果是:日本唔冼俾錢,又唔冼道歉,間接無左釣魚台.你看,以德報怨真係高招!
所有的神都是人造的
當然都是騙人的

歷史告訴我們

神根本就是魔鬼

從對一教徒的迫害

十字軍東征的大屠殺...

到近代的911等等

不知有多少人為了這個偉大的謊言付出代價
shyshy123
反基都只係起網上嘈冤巴閉姐,如果你咁都唔比佢地起依度宣洩的話
好可能佢地會屈埋屈埋積埋積埋d怨氣,就會上教會殺人(基督徒)的了
基督徒只係會受少少氣姐,總好過賠上生命吧?!你就比人地發洩下啦!人唔發洩唔得架
就算耶徒不尊重人,我們也要尊重各大宗教,這是以德報怨。
回復 20# beebeechan

對唔住,係咪我既post太難睇得明?
其實係咪冇人明?
回復 14# Guest from 113.253.11.x

那上帝真的挺低能與殘暴的,似乎無能改善他所創造出的作品的品質。我們唯有毫無辦法可想時,才會採用這種無能的作為──暴力與恐嚇。看來上帝也真的沒什麼了不起,我來當,我還比較溫和與理性呢!

你有沒有興趣來拜我阿?我不收費的,也沒有教條,更沒有要你做什麼,不做什麼。老子當神不會無聊到整天在擔心我的信徒哪裡有問題。

接著你跟我說說,那些毫無作惡能力的嬰孩又犯什麼罪,上帝要整個滅族屠城呢?

聖經能不雅,我不能拿此不雅說說笑話?你的想法挺有意思的。就像一對情侶在外打野砲,我卻不能鼓掌叫好,這邏輯與認知不太對吧!你們敢作,我就敢看!聖經內容不雅低俗,就是不雅低俗,沒有道理要求別人以較高的標準來對待!
老猿掛印,偃兵息甲

與其睇聖經,不如刨馬經。與其返教會,不如去馬會。
離開天主椰教噩夢
你話上帝___________,但係有冇諗過___________?(自己填埋落去)
.

基督徒擁有豐富的填充能力,應該能寫得出比我更多的句子
豬丫痾腎 發表於 2011/3/12 01:25

敢問一句, 你有無份「填埋落去」先?
你填上去的答案又是否一定是對呢?

不如你示範一下你會如何填:
你話上帝是虐待狂,讓世上發生那麼多天災,但係有冇諗過___________?(自己填埋落去)
你話上帝對每個人不公正,讓世上有窮人富人,有人文武雙全,有人殘障弱智,但係有冇諗過___________?(自己填埋落去)
你話上帝心理變態,要人類敬拜自己,畏懼自己,否則就滅亡,但係有冇諗過___________?(自己填埋落去)

不論信上帝與否, 世上都係發生那麼多天災, 世上有窮人富人,有人文武雙全,有人殘障弱智.
你不能當無咁既事, 不去思考。

以下的示範時間, 交予:
豬丫痾腎
你話上帝殘酷,動不動就喊要殺,但係有冇諗過係犯罪ge結果
Guest from 113.253.11.x 發表於 2011/3/11 17:44

你話上帝是虐待狂,讓世上發生那麼多天災,但係有冇諗過係上帝俾人ge試煉?
你話上帝對每個人不公正,讓世上有窮人富人,有人文武雙全,有人殘障弱智,但係有冇諗過係上帝對每個人的人生都早有計劃?
你話上帝心理變態,要人類敬拜自己,畏懼自己,否則就滅亡,但係有冇諗過這些都是榮耀的上帝應得的對待?
你話上帝___________,但係有冇諗過___________?(自己填埋落去)

基督徒擁有豐富的填充能力,應該能寫得出比我更多的句子
非基與基基同樣要給對方看自己合理!
當然彼此在言語中交手!
這證明大家半斤百兩!
彼此尊重要認同彼此的不同
明顯基基要忍耐非基的不同
非基也要忍耐基基的排他性!
真神一定排假的!從這個前設,便明白基基為何排他了!
還有若不信人家的宗教,最好不要引人家的經書!
每次看都有點可笑,不認同人家,又用人家的經書!
最大件事是解錯人家經書的意思!這樣要彼此尊重就得個講字了!!
可能問心一句,其實大家根本不想互相尊重!是不是想多一個話題「彼此尊重」,交交手吧!?
in this family, some are honest, some are bad and unreal, but there is NO power leader to guide the bad people within this family to good way, i am very sad to this situation.
刪版吧!這樣吵下去沒意思!
回復  drsherlock
另外,你唔可以因為聖經的"不 ...
Guest from 113.253.11.x 發表於 2011/3/11 17:44

貴教"上帝"不只這樣吧 ! 強烈排他性...連不信者都要被掃入永火地獄的詛咒, 也造成貴教與教徒如此偏執的性格, "尊重"二字與"宗教自由"恐怕沒編在貴教的字典裡吧.

你能不能先要求貴教與教徒請勿抵毀與詛咒其他宗教(包括無神論者), 9樓的第1與第3案例皆可回應到原著者的部落格, 怎不見你要求他們"請勿抵毀其他教者(含無神論者)"
回復 12# drsherlock

另外,你唔可以因為聖經的"不雅",而講黃色笑話,呢個唔係你可以講黃色笑話ge原因
高級模式 | 發新話題
換一個