返回列表 回覆 發帖

點解基督教係一神教?




自從Chariots of the Gods出版之後,創立一派理論: 古代地球人見過外星人,以為佢地係神仙,由此,宗教就誕生了。
前一排,The history channel又番兜這個題材,本來我都唔buy UFO理論,因為UFO有一個死穴,未算係對聖經的圓滿解釋,但都算幾有趣味性,起碼用UFO觀點睇聖經比gay督教有說服力。而後來我亦頓悟解開了這死穴。

UFO理論有咩死穴呢?若然外星人能造咁先進UFO來到地球被原始人誤以為係神仙,則外星人科技必勁,外星人智力必高。
但係,聖經的天主,做嘢顛3倒4甩甩漏漏,點可能係科技勁智力高呢?所以,天主不會係外星人。

直至我買第一架車,我發現這推論係錯的。好似我咁,我唔識整車,但只要有錢都可以買車,揸車又唔須要好高智力啫?

所以,古代猶太佬不幸地只係同一個有錢買UFO而又識揸UFO的外星人有接觸,所以猶太教就得一個神...........

更不幸的是, 這位外星人,係有腦退化症..................
de omnibus dubitandum
jhkrtgjhjghj
點解基督教係一神教?

沙文 發表於 2011/4/18 20:24



你真無留心書, (或者係聽唔明)

耶魯大學靚靚教授一早話耶教不是一神教, 實在是 henotheistic!

成篇狗翕打回頭, 發還從翕!
您唔識就咪扮啦。靚靚教授係講ancient near east religion, 耶教歷史尚淺未夠資格稱ancient
de omnibus dubitandum
返回列表
高級模式 | 發新話題
B Color Image Link Quote Code Smilies
換一個