返回列表 回覆 發帖

基督教真相大踢爆

受苦根本與贖罪亳無關係,否則歷代被凌遲處死的人,大概都夠贖世人之罪吧。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
又打個比喻
你是便利店的收銀, 有顧客買野, 他碌咭又好, 八達通, alipay..applepay..又好....總知付了款便是, 你理得他的錢是怎樣來?
beebeechan 發表於 2023/9/7 21:19

又係喎,知道自己係由阿爸阿媽生出黎咪得囉,你理得人類係怎樣來?
人類, 係咪「大」到可以諗神既煩惱先?
beebeechan 發表於 2023/9/7 22:23

要等我慕道完成,確信真係有呢個神之後,再同你研究呢個問題。

對於一般無神論者,並唔係要諗神既煩惱,而係從煩惱中推論出呢個神原來係唔存在。
其實把某物件分類為「手錶」還是「金屬」,都是由人類本身來決定。

螞蟻不會理會那隻是否一隻「手錶」來的。
宇宙萬物, 不是為螞蟻而造罷

(螞蟻也會懂敬畏上主?)
beebeechan 發表於 2023/9/9 21:19

我想說的是:什麼是鐘錶,是由人來定義和賦予意義的。

你試拿鐘錶去3000年前,人們都不知道那是什麼。

那時的人類,如果在沙漠發現了「鐘錶」,比發現石頭的心情也差不多。
以色列人在曠野搵到隻錶, 石......心情一樣.....也不會否定那個「不知是甚麼的」就不是神造的。
他們才不 ...
beebeechan 發表於 2023/9/10 01:18

珍愛大自然的一切是好事呢,但也不必聯想成一切都是被創造的。
由古至今的文人雅仕, 遇上奇特地貌景色, 都是驚嘆地說真是「鬼斧神工」...

係好內置,by default....係 ...
beebeechan 發表於 2023/9/10 21:36

鬼神真係孖胎黎拍住上,心裡有鬼既人,都係會求神庇佑既。
你個心靈, 不盛載神, 就載鬼架哩

一個瓶, 唔裝水就係空氣.....(特登要搞真空?) ...
beebeechan 發表於 2023/9/11 02:03

教徒心靈,既盛載聖神,又盛載聖鬼,所以真係神又係你鬼又係你。
教徒思維向來只有黑白二元觀,腦海就只有天使與魔鬼,無諗到個腦原來仲可以有其他野。

「一個瓶,唔裝水就係空氣」,其實仲可以裝油、可樂……裝沙都得。
用科學嚟聖經既你,已經係「用筲箕」來盛水的蠢蛋白痴,智商80。

十幾年嚟你亦未知你錯在那裡。。 ...
beebeechan 發表於 2023/10/3 13:31

錯在「球證、旁證、足協、足總、足委,全部都係我的人,點同我打呀?」
諗咗十幾分鐘都唔明你想比喻乜  
真係「點同你打呀!...
beebeechan 發表於 2023/10/3 21:00

多謝你諗我個回貼十幾分鐘。

比喻係:所有解經相關既都係圍內人,圈外嘗試解經的全部都無效。
回覆 216# beebeechan

你呢個比喻都唔錯,好多人都覺得西醫同藥廠都係夾埋既:
https://www.chuantongliaofa.com/ ... 4&contentsid=33

可能中醫對自己仲好架。
中醫, 咪好似如雨後筍既基督教會咁囉...
唔係個個都係醫, 良莠唔齊架
都係搵番啲圍內, 有牌既西醫穏 ...
beebeechan 發表於 2023/10/5 00:13

跟大路就穩陣既,但窄路先可以上天國,人各有志,路係自己揀既:

高級模式 | 發新話題
換一個