返回列表 回覆 發帖

邊個慘得過耶穌?基督徒不看歷史!

但每年袁崇煥受難日,勇敢的賓佬就絕不夠薑學佢被凌遲。

...
沙文 發表於 2011/9/5 15:07

日日都有舉行凌遲:

我睇你寫呢段帖便知你對歷史有幾「正」確認識勒,
是典型的人云亦云, 聽聽埋埋的途說而已, 唔識既就俾你嚇死, 識既就笑死咋.

中世紀獵女巫?
識打開歷史書看看, 便知獵女巫的事是在「中世紀」時框以外的事了。
歷史界一般都把中世紀完結於1400-1500年間
beebeechan 發表於 2011/9/6 08:26

看出你的唔知
基本 WIKI 一下再說大話吧 ~~~~
看出你的唔知
www 發表於 2011/9/6 08:46

維基?
我好久之前已經不會以維基來作學術性的搜索工具了!
維基便是典型的「途說」, 有待你來道聽和散播

你又可不可以多搜索才來九翕呢?
回復 41# beebeechan

賓佬係天主教顧喎。好多天主教教友做鴨嘅咩?您有冇客串下咁呀?
原來十字軍東征、獵巫呢D都係「途說」番黎既,你D歷史真係利害,小弟甘拜下風喎!
你仲未話比我聽耶穌個老豆阿「約瑟」先生係幾時過身喎!我等梗架!
原來十字軍東征、獵巫呢D都係「途說」番黎既,你D歷史真係利害,小弟甘拜下風喎!
你仲未話比我聽耶穌個老 ...
阿修羅 發表於 2011/9/6 11:01

歷史曾經發生事, 跟你所認知的, 可能是兩回事。

好比小學生會給老師灌輸了秦始皇是暴君, (只知他曾焚書坑儒...係咁多) 根深蒂箇的觀念. 我唔可以話你講錯了, 成熟了後, 到了中學, 大學時, 對中國歷史多了解便可能另有睇法。 秦皇比其它臭名遠播的君王特別殘暴咩?

很多人都給灌輸了十字軍, 審女巫, 燒科學家是教會強權排斥異端的所為。 或者你仍留在小學程度, 對這些歷史了解便可能另有睇法。
你要了解事件真相卻又不會只看維基便掌握到的囉。
我等梗架!

長知識的事, 下下要等人餵?
可悲矣
看出你的唔知

獵巫呢D都係「途說」番黎既,你D歷史真係利害,小弟甘拜下風喎!

唔知維基又有無話你知:

記錄紀載說, 燒女巫最多的地方, 是在德國, 英國. 這都不是羅馬教廷有大影響力的地區。
奉行天主教的西班牙, 法國, 比利時, 荷蘭, 意大利, 葡萄牙...燒女巫的個案相對十分少。

你D歷史咁很利害, 你解解俾我聽好無?
看出你的唔知

獵巫呢D都係「途說」番黎既,你D歷史真係利害,小弟甘拜下風喎!

唔知維基又有無話你知:

《女巫之槌》一書是當時獵巫行動的天書手冊,
該書在出版後, 交給當時University of Cologne’s Faculty of Theology 作審評, 得回來的評語是:"...for unethical legal practices and contradicting Catholic teaching on demons."
為何這書卻是給教會列為垃圾, 禁書呢?
獵巫若是教會要推動的事, 為何自摑咀巴?

你D歷史咁很利害, 你解解俾我聽好無?

我等梗架!
呢 d 問題, 「基本 WIKI 一下」係唔會幫到你既
你慢慢谷哥一下哩..
獵巫若是教會要推動的事, 為何自摑咀巴?
beebeechan 發表於 2011/9/6 16:29

因為自摑咀巴係聖經傳統,教會周時都要摑下摑下紀念之。

1 Samuel 31:4
當時撒烏耳對自己的執戟者說:「拔出你的劍來,將我刺死,免得那些未受割損的人來刺死我,侮辱我! 」但是執戟者非常害怕,不肯作這事。 於是撒烏耳拔出劍來,伏劍自刎。
執戟者見撒烏耳已死,也伏劍自刎,和他同死了。

2 Samuel 21:12
君王就去把撒烏耳和他的兒子約納堂的遺骸,從雅貝士基肋阿得的居民那裏收殮起來;這骨骸是他們從貝特商偷來的。原來培肋舍特人那天在基耳波殺了撒烏耳,將他們懸在廣場上。

etc...etc...etc...
既然獵巫並非當時教會提出要做的事,為何當時教會不竭力阻止,而姑息啊?
例如:小弟用匯豐銀行個大名去開間公司去招搖撞騙,偷呃拐騙,你話匯豐知道後會唔會第一時間公開聲明?再報警拉我坐監?
西方獵巫左百幾年,當時有無一間教會走出黎遣責獵巫呢種暴行,當時有無一個牧師、傳道人去救過一個被送上火刑柱既女巫,甚至為佢地講過一句公道話?指出獵巫行為與聖經不符?
況且當時獵巫者全部以上帝、耶穌的使命作為獵巫的根據,是不是當時教會也暗地裡承認同獵巫的行為?是不是後來為了卸責而不作表示,好似彼拉多咁借!「洗手」去脫掉關係?
你既歷史咁勁,咁你又唔解釋比我聽!
關於約瑟既答案:就係聖經裡面根本就無記載過約瑟幾時離世,而你就好勁就估到耶穌被釘時,約瑟就已經離世,閣下連聖經都無提過既人都知道佢幾時死,你對歷史推理能力令人咋舌!
因為自摑咀巴係聖經傳統,教會周時都要摑下摑下紀念之。

1 Samuel 31:4
當時撒烏耳對自己的執戟者說: ...
沙文 發表於 2011/9/7 09:41

你咪諗住岔開話題。你想問野要排隊。現在講緊燒女巫。
歷史曾經發生事, 跟你所認知的, 可能是兩回事。

好比小學生會給牧師師灌輸了耶穌是神的兒子,救世者 (只知他曾被釘十架...係咁多) 根深蒂箇的觀念. 我唔可以話你講錯了, 成熟了後, 到了中學, 大學時, 對歷史多了解便可能另有睇法。 基督教比其它臭名遠播的邪教特別神聖咩?

很多人都給灌輸了天主教, 基督教是神聖正義的教會。 或者你仍留在小學程度, 對這些歷史了解便可能另有睇法。
你要了解事件真相卻又不會只看基督教推薦的歷史書便掌握到的囉。
當時教會的權力等同帝皇,若不是經教會的暗地/公開認同呢個做法,佢地可以舉起個十字架,以耶穌名義去殺人屠城?咁簡單既推理都唔識,仲話讀乜野歷史!
你要了解事件真相卻又不會只看基督教推薦的歷史書便掌握到的囉。

阿修羅 發表於 2011/9/7 11:12

係架?
有無好書目推薦咁呢?
(係咪你又係人云亦云咁呢? 俾少少「食力」出黎睇下好無?
當時教會的權力等同帝皇,
阿修羅 發表於 2011/9/7 11:22

係架?
咁請你解釋一下在十一世紀 教宗Damasus II (17 July–9 August 1048) 便是其一, 在任只有24日便給換畫了.
這與羅馬皇Henry III 有甚麼相關?

所以話你正一人云亦云, 對歷史一無所知!!
九翕有你份兒
既然獵巫並非當時教會提出要做的事,為何當時教會不竭力阻止,而姑息啊?
例如:小弟用匯豐銀行個大名去開間公司去招搖撞騙,偷呃拐騙,你話匯豐知道後會唔會第一時間公開聲明?再報警拉我坐監?
西方獵巫左百幾年,當時有無一間教會走出黎遣責獵巫呢種暴行,當時有無一個牧師、傳道人去救過一個被送上火刑柱既女巫,甚至為佢地講過一句公道話?指出獵巫行為與聖經不符?

阿修羅 發表於 2011/9/7 11:03

你咁既態度呢, 就好左少少勒。
唔識既野, 你可以問。 妄下判語就變成九翕。

當時有無一個牧師、傳道人去救過一個被送上火刑柱既女巫,甚至為佢地講過一句公道話?指出獵巫行為與聖經不符?
有d野, 你唔知, 就唔好當無!
Alonso de Salazar Frías 是十六世紀時西班牙宗教審裁法庭的主審大法官, 他在November 27, 1538 便曾去信各審裁法庭的法官, 提點他們不要相信和依從《女巫之槌》一書中來判斷受審者是否女巫的方法。 信件仍在梵蒂岡檔案室內。

審女巫的高峰期正值歐洲, 生活環境差, 黑死病肆禍, 人常因不知明的病突然死掉。人不明原因但又要找個原因, 便以為有人作法惹來巫術, 使人死掉! 找個代罪羔羊而已。

阿修羅 發表於 2011/9/7 11:03

咁係咪你認為教廷應擁有龐大的軍隊警察, 可以進行執法, 當起國際警察的位置?
(咁又會唔會係真正的政教合一了? 你係咪想自摑一巴?)

正如今日的教廷是無能力阻止A國攻打 I 國, 只能出言指責, 係做得咁多.
quote:"bbc:因信稱義是指信就上天堂咁解架咩?"

大部份基督徒最终目的都系为咗上天堂嗻!睇唔睇圣经都無所 ...
ali 發表於 2011/9/3 01:54

quote:"bbc:因信稱義是指信就上天堂咁解架咩?"

大部份基督徒最终目的都系为咗上天堂嗻!睇唔睇圣经都無所 ...

bbc:你嗰派嘅【因信稱義】系点解架?
ali 發表於 2011/9/3 01:54

呢位同學找到重點呢,問清楚對方背景觀點....

我諗,如果有回教兄弟談【因信稱義】, 我都很有興趣。
高級模式 | 發新話題
換一個