返回列表 回覆 發帖

邊個慘得過耶穌?基督徒不看歷史!

耶穌又確係唔夠惨。
有心老作嘅,話佢俾羅馬佬雞姦,咁就更可歌可泣啦嘛
Don't know where God is but the Devil is in the details
回復 17# beebeechan

各花入各眼啫。BBC重塑嘅主耶穌尊容都幾粗獷

回復 25# weakest

若是俾人雞姦完覺得無咁慘,兵丁都可以成全佢。因為羅馬佬都有慈愛的一面。主耶穌話口乾,佢地都俾醋佢呷啦。

而且,羅馬佬繼承希臘文化,而雞姦在古希臘文化中佔有重要地位。*
主耶穌的文化背景乃係抗拒雞姦之猶太佬,所以,由羅馬佬雞姦牙擦穌,是代表Hellenistic文化駕凌猶太文化的的政治任務

*參考書目
Eva Cantarella, Seconde natura, Rome 1988
Laura K. McClure, Sexuality and Gender in the Classical World Blackwell Publishers, 2002
Hans Lict. Sexual Life in Acient Greece. Lomdon 1932.
咁係唔係最慘, 可以好主觀的.
weakest 發表於 2011/9/3 07:58

又唔係咁講啦。邊個較慘,都可以有客觀標準嘅。

每年耶穌受難日,都有勇敢的賓佬夠胆學佢被釘十字架。

但每年袁崇煥受難日,勇敢的賓佬就絕不夠薑學佢被凌遲。
回復 41# beebeechan

賓佬係天主教顧喎。好多天主教教友做鴨嘅咩?您有冇客串下咁呀?
獵巫若是教會要推動的事, 為何自摑咀巴?
beebeechan 發表於 2011/9/6 16:29

因為自摑咀巴係聖經傳統,教會周時都要摑下摑下紀念之。

1 Samuel 31:4
當時撒烏耳對自己的執戟者說:「拔出你的劍來,將我刺死,免得那些未受割損的人來刺死我,侮辱我! 」但是執戟者非常害怕,不肯作這事。 於是撒烏耳拔出劍來,伏劍自刎。
執戟者見撒烏耳已死,也伏劍自刎,和他同死了。

2 Samuel 21:12
君王就去把撒烏耳和他的兒子約納堂的遺骸,從雅貝士基肋阿得的居民那裏收殮起來;這骨骸是他們從貝特商偷來的。原來培肋舍特人那天在基耳波殺了撒烏耳,將他們懸在廣場上。

etc...etc...etc...
回復 80# beebeechan

計錯啦
應該係世界67億人,有47億唔信耶穌。唔信耶穌嘅精英程度為信耶穌之235%;
信咗耶穌要急急腳離教啦喂!
例如空氣,你看不到,你為什麼相信它的存在,因為科學?
Guest from 183.179.185.x 發表於 2011/9/9 05:42

咁又唔係
我經常都看到空氣

回復 93# beebeechan

咁就係啦。
神父做完法事,都會揾條細路發洩下,抒緩下揾食壓力啦。
回復 96# beebeechan

我每日在電視收看的新聞報導不是轉述喎。
好似麻麻地特首、衰天主教徒發表講話,係佢自己負責廢噏

您嘅報導就係轉述。
其實唔係5舊水呢個價
Don't know where God is but the Devil is in the details
回復 98# beebeechan

咁係徒宣稱親自目睹見所聞,然後轉述俾您聽嘛
回復 100# beebeechan

我會同client商討此問題
唔駛勞煩您轉述嘛

轉述嘅消息,過咗2,000年揾傻仔信咖喳
回復 103# beebeechan

我梗係仲有知覺,

轉述,
過咗2,000年就揾傻仔信

過咗1,000年就揾懵仔信

過咗500年就揾笨仔信

過咗250年就揾蠢仔信.....餘此類推
你相信你自己是隨機爆炸出來嗎??
Guest from 183.179.185.x 發表於 2011/9/9 05:42

實不相瞞
我的確係隨機爆炸出來

若然那一夜,我阿爹同娘親沒有興之所致玩一鋪
就唔會有我

若是他們早一晚或遲一晚玩
生出來的都不會係我

若是同我阿娘玩的係第個男人
生出來的都不會係我

所以,我真係來得好隨機
回復 111# beebeechan

係喎。
其實瑪竇和路加係分別記述兩個唔同嘅耶穌在不同的一晚出生的事
希律驚住賢士所講係失實轉述嘛,所以有殺錯冇放過咯。畀您您都會咁做啦,您唔會蠢得過佢卦?
回復 114# beebeechan

因為賢士係好賢嘅。佢地驚希律會剁救世主,所以特登錯誤引導佢嘛。若果希律一問,就即刻和盤托出,就不配稱"賢士"矣。
所謂冇矛盾, 是讀者不了解, 不詳細讀經的後果唶。
唔可以是一個耶穌, 不同的晚上既事咩?
Guest from 61.244.122.x 發表於 2011/9/10 21:20

唔可以啦。咁人地本聖經係記載咗兩個耶穌嘛。

一個移民埃及,希律瓜咗先回流返拿撒勒。
另一個啱啱割完包皮俾西面同亞拿睼過就在拿撒勒做鄉下仔
咁你係咪又係有兩個老婆
一個同你同床既老婆
一個在教會與人共軛的老婆? ...
beebeechan 發表於 2011/9/11 16:17

係呀。
聖經都有兩個耶穌啦。
猶太佬尐名用來用去都係得嗰尐,又冇姓,故同名者甚多嘛
回復 120# 阿修羅

唔止,拿撒勒大酒店矗立於開羅的加利利街。因為法老好掛住猶太佬,故用猶太佬地方來命名街道

路2:39 約瑟和馬利亞照主的律法、辦完了一切的事、就回加利利、到自己的城拿撒勒去了。
回復 132# beebeechan

有得揸下都實際尐。最弊係無形嘅對象,摸下抽下水都唔得
高級模式 | 發新話題
換一個