返回列表 回覆 發帖

基督宗教的偽經及次經

天主肯定唔急,皆因可以化身为阿拉。到时嗰嗰信嗮伊斯兰教!再無人信基督教噜!
回復  beebeechan

傳咗成千幾年, 都未夠3分1人口信, 真係有點失敗, 你還拿來炫耀, 不知廉恥 ...
葉仔 發表於 2011/9/30 11:26

噢,怎麼?你趕時間嗎?
天主都未急,你急甚麼!
回復 11# beebeechan

傳咗成千幾年, 都未夠3分1人口信, 真係有點失敗, 你還拿來炫耀, 不知廉恥
都唔算普啫。您夠薹去麥加揾個靚模做福傳引到佢入慕道班先講普世啦
沙文 發表於 2011/9/29 13:29

乜普世是指靚模在麥加傳道咩?
都唔算普啫。您夠薹去麥加揾個靚模做福傳引到佢入慕道班先講普世啦
Don't know where God is but the Devil is in the details
愈耐愈堅
佛經流傳得耐過佢
沙文 發表於 2011/9/29 12:41

佛經比福音耐,但只在侷地流傳,福音普世流傳,唔同睇法
靚模都唔可以淨係鬥邊個波大。
我知,依家唔係鬥邊個較堅,係鬥邊個較耐吖嘛
沙文 發表於 2011/9/29 12:51

講耐,佛經比福音耐,但不比托拉耐
我知,依家唔係鬥邊個較堅,係鬥邊個較耐吖嘛
Don't know where God is but the Devil is in the details
愈耐愈堅
佛經流傳得耐過佢
沙文 發表於 2011/9/29 12:41

依家唔係鬥邊個較堅。佛經係好野黎架,想學咪學囉。
佛經一定好過達聞西密碼
愈耐愈堅
佛經流傳得耐過佢
回復  beebeechan

堅就唔駛咁耐先通得過啦
沙文 發表於 2011/9/29 12:02

時間是最好既証人,不是堅的不會廣泛流傳成千年。
回復 2# beebeechan

堅就唔駛咁耐先通得過啦
偽經(Pseudepigraphos)

正典是完全可靠的經 典,現在通用的拉丁版聖經便是在這一次的集結中定本。

...
greenboy0825 發表於 2011/9/28 10:40

你又狗翕當飯食哩。基督教正典好似佛教咁在一次王舍城集結便給敲定的嗎?正典由提出至正式通過經y
過千幾年時間架啵,無人講過你知定哩。
高級模式 | 發新話題
換一個