返回列表 回覆 發帖

基督徒血淹黑非洲

BB仔你始終顧左右而言他,不敢答天主教妖徒有無殺戮印第安人和果袔人,還在胡言亂語。看來你真的
甘當梵蒂 ...
旁觀者 發表於 2011/12/18 11:44

我#94帖給你的功課,你遲遲未交得出,
你咁快就想學新野?
乜都唔識就想來反基,你估四両撥千斤咩!
回复121# & 122#bbc呀?系咪翻译错误呀?
會唔會学埋希伯来文&希腊文仲好D哩?英文都不能作准啵!!

ali 發表於 2011/12/19 17:36

如你要咬文嚼字,續粒字來批判既話,
學希臘文,拉丁文,任至希伯萊文便變得是必要了。

我小学只系读到6年级咋!咁系咪要识英文先至好信基督教呀?系咪翻译错误呀?
會唔會学埋希伯来文&希腊文仲好D哩?英文都不能作准啵!!

ali 發表於 2011/12/19 17:36

你既英文會高過小學程度既,不過思維就幾小學雞咁囉
咁好多人静系睇中文版圣经架(当然也有好多基督徒根本唔睇圣经嘅)!如果翻译嘅质量咁粗疏,就唔好同世人讲 ...
ali 發表於 2011/12/19 18:04

哈。。。聖經無誤,又點等如中文聖經無誤呢?
你戇居啫

咁圣经应该注明有可能口述错误、翻译错误、抄写错误、印刷错误、神职人员解读错误。。。。以上各种错误皆与本神and/or本教無關;神系唔會错嘅。。。咁到底边一本圣经系無误架???

世人讲 ...

吓。。。。。呢d係好普通既常識黎之只喎。。。
乜你無架?

咁圣经应该注明有可能口述错误、翻译错误、抄写错误、印刷错误、神职人员解读错误。。。。以上各种错误皆与本神and/or本教無關;神系唔會错嘅。。。咁到底边一本圣经系無误架???

世人讲 ...

噢。。。咁你都講得幾詳細哩啵,
即係不是聖經的錯,是抄錯,印錯。。譯錯。。和人解錯囉
當時就是先將bbc射了出去,面朝地的插在土裡引發了敵軍們的稽笑,讓他們失去了戒心~!讓我回想起來...... ...
dior13dior13 發表於 2011/12/19 23:47

你真好, 日日夜夜都想著我,
連病發時也記著我
回复132#
同英文版又有几多处有误哩?

ali 發表於 2011/12/20 00:47

呢d話, 留番那些口中常說聖經錯誤百出既人來翕囉.
你話得人錯, 但連點錯, 錯幾多, 邊到錯都講唔到咩?
(那.....收嗲囉!)
你做配音架?
我想單單大衛一個人是不可能自己去殺害七千的運輸車戰鬥單位,一個人在戰場前線殺七千個單位,用機槍打七千發子彈要多久你知道嗎?

dior13dior13 發表於 2011/12/21 03:04

用大殺傷力武器, 中子彈.................,砰!!!
但為何上文是說大衛的人馬殺了七百個戰車的御者,下文卻是大衛的人馬殺了七千個戰車單位?

bbc你可否解釋一下?

.
dior13dior13 發表於 2011/12/21 03:04

一輛裝甲車內不會只得一個兵.

那古時一輛戰車又是否只得一個兵?

我們以色列怎麼會出像你這怎麼笨的?

dior13dior13 發表於 2011/12/21 06:31

以色列人不笨
編年紀, 列王紀作者不笨
我也不笨
誰笨, 你不知道嗎?
比白痴還白痴中的一個,人家雅妮是打冠中冠,航海王是角逐將首將軍頭,你是比白痴還白痴..... ...
dior13dior13 發表於 2011/12/21 06:54

這是....
台灣山胞土話? 或是
稟神唔見雞耶?
bbc又回答不出來!又跑題了~~!

beebeechan嘿,你這智能障礙!可否出來解釋清楚?

dior13dior13 發表於 2011/12/22 02:18

不是我智障, 是你英文語障,
使你障上加障
上文是說大衛的人馬殺了七百個戰車的御者,下文卻是大衛的人馬殺了七千個戰車單位?我想兩句文上經翻譯問題是完全沒有錯巴?還是你要笨到把語文拆開來做個體翻譯?自己智障不知卻說其他人智障呢?
...
dior13dior13 發表於 2011/12/22 03:55

你的翻譯機真的捧!。。勁!!
(笑死懂英文的人!)
laugh die know English people
我翻的爛沒關西,但你有沒有能力回答一下為何殺了700戰車其上的御者,會等於殺了七千古戰車這件事情? ...
dior13dior13 發表於 2011/12/22 04:28

我本想教下你,不過你又開口埋口都叫我是白痴,苦心教育你,你都唔會聽入耳哩,係咪?
不明白你咁喜歡向白痴請教囉。
我虛心的請教你這個白痴,
dior13dior13 發表於 2011/12/22 04:51

哇.....你咁虛心都滿口白痴呀?
咁你唔虛心既時候咪成塊屎坑石頭咁囉?
馬太福音 Matthew
2:19 凡不結好果子的樹、就砍下來、丟在火裡。
2:21 凡稱呼我主阿、主阿的人 ...
sundaychristian 發表於 2011/12/24 16:11

咁即係想表達乜呢?
聖經,我都有幾本,唔使你貼俾我先有得睇
bbc滾出來回149帖的問題巴~~~!
dior13dior13 發表於 2012/1/5 01:16

甚麼問題?
呈上
為什麼大衛殺700輛戰車的御者,就等於是殺掉了七千台戰車作戰單位,你的算術有問題出在哪裡?

簡明的事還要重問一遍?
...
dior13dior13 發表於 2012/1/5 04:19

你棄用翻譯機, 用心學好英文,便知英文經文講甚麼囉。

另外,。。。forty thousand 是四十個一千, 
怎麼會算出是四十萬?
你的算術有問題出在哪裡?

簡明的事, 就是你的英文不濟, 還要重問一遍?
高級模式 | 發新話題
換一個