返回列表 回覆 發帖

法翁興訟求脫離天主教

為甚麼由頭至尾你也不敢表達你對此事的意見?
是否想先看看壇上吹甚麼風先哩?
看風駛艃!

我比較有興趣的是你點睇?

若是有意見, 真係唔怕講出來架啵!
我好想知道教會為何要拒絕?是否害怕此先例一開,賬面信徒人數就會急劇下降? ...
抽刀斷水 發表於 2012/2/1 12:26

您有興趣聽啫,但版友未必有興趣講。
回復  beebeechan
想知道老翁的想法
也想知教會拒絕的原因
亦想知在當地是如看待此事~~~等等等等

記錄一 ...
www 發表於 2012/2/2 07:21

給你個比喻....
你入了蜜蜂中學讀書....畢業哩..
日後, 你好唔滿意呢間蜜蜂中學.....d女生唔靚, 成績唔好, 校長樣衰.......whatever...
你可唔可以叫校長取消你當年入學的紀錄? 當無收過你呢個學生呢?
你今日可以見到蜜蜂中學老師學生校長都媽叉佢地, 但你不能改變當年你曾入讀的事實.

況且, 紀錄是學校的產物, 你無權要求他人怎樣處置他的產物.

教會保留的只是一片紀錄, 某年某月某日替某人施洗.
此人現在再是不是教徒, 都不能改變某年某月某日發生過既事.
回復  抽刀斷水
離教亦係一樣,講就講到好巴屎閉,其實教會的權柄很有限,無權處理離教事宜。絕非因為您無權要求怎樣處置他的產物,事實上就算您要求保留您的入教記錄但另外issue離教證,都唔係間間教會有部門負責處理此等事項。

沙文 發表於 2012/2/3 06:12

日後你要離婚係你既事,
教會既記錄就係錄低了某年某日某某與某某曾在這裡舉行婚配聖事的事實.
你不能, 也無權抺去.
咁我地應該向教會索取教徒名錄,以便核對究竟意欲離教人士,究竟有無曾經入教。

(不過教會真係唔鬼理我地 ...
抽刀斷水 發表於 2012/2/3 12:20

若教都未入, 離乜教?
無厘邏輯!
回復  beebeechan
教會名冊無其名,即係假教徒啦

抽刀斷水 發表於 2012/2/3 22:54

在教會無領洗記錄的, 當然不算是教徒.
是否錯了?信了就是教徒,不是受洗就是教徒!
無領洗不是教會會友,不影響教徒身份! ...
Guest from 119.247.51.x 發表於 2012/2/6 22:30

你估係佛教咩, 「想」信佛便自稱佛子?
有這個才是叫教友, 你明未?

赦罪的聖洗, 只有一個。
天主教法典 第869條寫明, 信徒在未加入羅馬天主教會前,在某些教會所領受過的施洗是有效的。
在中國天主教會受洗的信徒, 他們的施洗是獲得承認的。
在加入羅馬天主教會時, 是無需再洗, 只領受堅振聖事便可以了。
所以梵蒂岡喺無權逐別人的教會會員

三教童 發表於 2012/2/7 02:34

有某神父是在羅馬天主教會內晉鐸, 卻又接受中國天主教愛國會的任命為主教, 咁梵蒂崗咪可以驅逐這人出教會囉。
至於此人還是否中國天主教愛國會的人, 和有沒有權主持中國天主教愛國會的彌撒都不關羅馬天主教會的事囉。
痴線,古往今來,赦罪的聖洗做過好多個啦。
您去煩蒂岡叫佢交歷代教友領洗紀錄出來,數下赦罪的聖洗有幾 ...
沙文 發表於 2012/2/7 06:44

白痴, 
「有好多個」, 與「每人只限一個」也不曉分。

世界有好多條 jj,
但每個男人只有一條。
beebeechan,你有沒有這個 ??
三教童 發表於 2012/2/8 01:15

這是每個天主教徒都有的一張証件。
勇敢的老人家~
給他1000個讚!!
greenboy0825 發表於 2012/2/8 11:22

你認為, 同時又會不會有1000個搖頭嘆息呢?
高級模式 | 發新話題
換一個