返回列表 回覆 發帖

[網址介紹] 劉天賜《基督解密》的blog

經上話煉獄都係靈界?
沙文 發表於 2023/2/4 08:36

唔通你以為係個實體監獄?
經上話煉獄都係靈界?
Don't know where God is but the Devil is in the details
您點知要讀幾耐?有Curriculum?
沙文 發表於 2023/2/4 08:22

經上話在天一日, 世上幾千年...煉獄都係靈界, 計法相若罷
在世上, 一般慕道班要一年半時間
咁係煉獄上課, 就係一年半(365日加181日)x幾千年    ....你自己用計數機篤下勒 (無, 我燒部俾你)
您點知要讀幾耐?有Curriculum?
Don't know where God is but the Devil is in the details
您點L知主耶穌一定唔會向一條患Delirium老坑講道呢? ...
沙文 發表於 2023/2/4 08:08

係陰府, 煉獄都應該有慕道班.....畢業咪得囉
(不過唔知要上幾多個千年萬年)
所以耶穌唔會急急腳咁嚟開課
You don't want to or cannot answer my question?
屌,我文化水平高都唔得咩?

咁貴教對此policy係點?有條老坑懵下懵下,被診斷係Delirium,  臨死佢話尋晚 ...
沙文 發表於 2023/2/4 05:08

咁樣洗法, 就似人燒元寶, 燒衣....以為咁就好佷孝順, 俾咗好多野下邊嗰個先人。
其實, 係做俾在生既人睇到滿足而已
You don't want to or cannot answer my question?
好在有新教補充您哋嘅不足。
您點L知主耶穌一定唔會向一條患Delirium老坑講道呢? ...
沙文 發表於 2023/2/4 08:08

新教傳教流弊就係重量不重質...最緊要人頭多
好在有新教補充您哋嘅不足。
您點L知主耶穌一定唔會向一條患Delirium老坑講道呢?

咁貴教對此policy係點?有條老坑懵下懵下,被診斷係Delirium,  臨死佢話尋晚 ...
沙文 發表於 2023/2/4 05:08

你呢帖只有基督新教的想法, 以為得救只在一洗成事, 某一刻話過信耶穌就一世有效咁。

天主教法典第865條有關成年人洗禮:
成年人領受洗禮,應先表示要領洗的意願,並對信
仰的各項真理,和信徒的義務,有足夠的認識,而且經慕道期證明已
熟識基督信徒的生活;並應勸勉他痛悔自己的罪過。
2 項 - 處於死亡危險中的成年人,只要對信仰的主要真理略有認
識,以任何一種方式表示願意領受洗禮,並許下遵守基督宗教的誡命,便可領受洗禮。

你既案例話條老坑「臨死佢話信耶穌」是有表示要領洗意願
可惜你加多咗鹽同醋, 話佢有「診斷係Delirium」,, 仲係「懵下懵下」。 神父係不會給他附洗的。
因為佢在未懵下懵下之前無把握機會。
正如我上邊說的「申請安老按揭貸款」,, 當申請人是懵下懵下, 就辦不來。

神父給他做個祈禱, 祝福倒是可以的。

咁貴教對此policy係點?有條老坑懵下懵下,被診斷係Delirium,  臨死佢話尋晚耶穌坐響佢床邊講道理畀佢聽, 而家信耶穌,姑娘intercome 四樓Catholic Chaplaincy Unit, 神父係咪灑手檸頭繼續教choirboy唱後庭花?
Yahoo blog入唔到了
kam 發表於 2023/2/4 01:33
Sorry. I did My best. I apologize. But,...... https://web.archive.org/web/20230000000000*/http://blog.yahoo.com/_HHS6TXHDTMMI52TVF4JVNAFKPY/category/%E5%9F%BA%E7%9D%A3%E8%A7%A3%E5%AF%86/page/15
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
係呀。我係唔可以保證自己以後一定唔信。
邊個可以拍心口話自己將來一定唔會dementia, cognitive impairmen ...
沙文 發表於 2023/2/4 02:52

在香港老人家要申請安老按揭貸款, 都要見律師, 獲發《輔導證書》一張。其實是証明你明白一切權益、責任及法律後果, 和不是在有dementia, cognitive impairment 情況下申請。
如有dementia, cognitive impairment便喪失了申請資格矣! 拍心口都無用

所以,當你有dementia, cognitive impairment才來話信神, 唔知仲承唔承認你架囉
真係.....把握時機買定離手
邊個可以拍心口話自己將來一定唔會dementia, cognitive impairmen ...
沙文 發表於 2023/2/4 02:52

dementia, cognitive impairment ...會令人信神
咁神或會就讓你有dementia, cognitive impairment...給你一線生機

(你又唔係讀醫, 點解留意呢啲病既名稱, 要去認識一下.....係咪你開始出現一啲病徵咁呢)
邊個可以拍心口話自己將來一定唔會dementia, cognitive impairment,屎忽痕?
趁仲可以唔信耶穌就盡量唔好信。
沙文 發表於 2023/2/3 23:38

呢句同啲後生反基講法有唔同, 後生既會話:「呢世都唔使旨意我會信耶穌」

「趁仲可以唔信耶穌就盡量唔好信。」
即係唔擔保有日會信, 都係信好, 不過.....拖住先
人老咗, 扯唔起旗, 多咗隻腳, 有病痛, 睇到苦難...就係會走番去信神既
唔知係咪咁, 神不會拎走人生中的生老病死, 苦難呢
Yahoo blog入唔到了
基督徒返教會叫啦
歲月催人
沙文 發表於 2023/2/3 23:38

歲月催人,上星期先致撞見小玲姐,匆匆寒喧幾句。禽日睇黃子華又撞到賜官。
三、四年冇見佢地,現在兩個行路都要3隻腳。
冇人做人可以慢得過speed of time, 唯有趁仲可以做愛就盡量做。
趁仲可以唔信耶穌就盡量唔好信。
高級模式 | 發新話題
換一個