返回列表 回覆 發帖

諗唔到

我想問的是:

如何從此比例尺,看到1:1260000000呢?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
唔明點解可以演譯到1 : 1260000,000
抽刀斷水 發表於 2014/12/16 23:42

我是說要在原圖上, 比例尺才是 1:1260000000
若經影印放大, 縮少, 
或在屏幕上, zoom 過, 用 1024x768 或 2018x1024 的解像度來顯示, 比例尺轉回分數比例(RF) 都是失準了。
唔明點解可以演譯到1 : 1260000,000

我就睇唔明你地幅地圖既比例尺,為何是1260KM 0 1260KM 2520KM 3780KM 5040KM 咁樣囉。 ...
抽刀斷水 發表於 2014/12/16 15:40

若原圖不經 zoom in  或 zoom out
不是比例
1 : 1260000,000 的意思嗎?
我就睇唔明你地幅地圖既比例尺,為何是1260KM 0 1260KM 2520KM 3780KM 5040KM 咁樣囉。
咁即係地圖上嘅比例尺,其實係揾笨嘅。
在地圖上量度不在赤道上某兩地距離然後乘以比例,其結果一定係錯嘅 ...
沙文 發表於 2014/12/14 20:18

基本上你是說對,
在圓筒投影法繪成世界地圖, 離赤道愈遠, 比例尺愈不可靠。

你夠細心觀察的話, 世界地圖實在又是很少在圖上附加一條比例尺的。 
因為是搵笨實。
咁即係地圖上嘅比例尺,其實係揾笨嘅。
在地圖上量度不在赤道上某兩地距離然後乘以比例,其結果一定係錯嘅
Don't know where God is but the Devil is in the details

如果是想保持面積不變, 便要採用另一種投影法

不過這種繪圖法又會使七大洲的形狀扭曲了很多.
(例如, 亞拉斯加本應在美洲西北方, 在圖上變了在北方.)
面積不變, 外形大變, 各有利弊
阿拉斯加同墨西哥又係咁。
阿拉斯加 1,717,854 km²
墨西哥 1,958,200 km²

但在地圖上阿拉斯加睼落比墨西 ...
沙文 發表於 2014/12/13 23:17

這種世界地圖是採用了圓筒式投影法繪成。

所謂圓筒投影是假設一個圓筒, 依赤道包著地球。
一個光源地心發出, 
於是便把地球表面的影像 (經, 緯線, 七大洲)投影到圓筒表面上。
將影像用筆劃成後, 把圓筒打開, 便成世界地圖。

你可以看到, 經投影作用後, 地球上愈近極地的地方, 在圓筒上便給放大了。
所以格陵蘭大過阿尔及利亞10倍,阿拉斯加睼落比墨西哥大。
唯一無受放大影響的, 只有赤道。
熱帶地區的放大效果也是較少。

美國, 加拿大, 俄羅斯都很喜歡採用這投影法來繪世界地圖,
因為在圖上, 他們的國度, 看上去都比很多國家『大』
這是在平面表現球體的projection方法出現的問題:

http://www.petersmap.com/page3.html

維基老師列出不同projection方法,但一般都係用Mercator projection,因為形狀四正,唔駛搞到一忽忽:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_map_projections
阿拉斯加同墨西哥又係咁。
阿拉斯加 1,717,854 km²
墨西哥 1,958,200 km²

但在地圖上阿拉斯加睼落比墨西哥大1倍。
地圖唔係跟比例畫嘅咩?
Don't know where God is but the Devil is in the details
阿尔及利亞面積同Greenland差不多,阿尔及利亞比格陵蘭略大:

Greenland 2,166,086 sq km
http://www.indexmundi.com/greenland/area.html

Algeria 2,381,741 sq km
http://www.nationsencyclopedia.com/economies/Africa/Algeria.html

但在世界地圖上好似格陵蘭大過阿尔及利亞10倍:
都估死你會拎啲象形文字出黎。
為何鼠要叫鼠、虎要叫虎
抽刀斷水 發表於 2014/11/30 18:56

唔好以為冇得解

虎叫做虎,係因為:

叫做,係因為:
人地咁樣解專業好多喎
帶詞綴單音節衍聲複詞 --聽個名都嚇得死我
https://www.google.ca/url?sa=t&a ... gcdkRtBuAWmbykvycqg
您就咁話冇得解咪得咯
老鼠又名耗子,曱甴又名蟑螂、飛蠊,那些前綴後綴在單字前後加「老」字、「子」字,估計都是因習慣而叫的。如果再去追溯和解釋,相當於問為何鼠要叫鼠、虎要叫虎一樣吧。
因为老鼠伴随着人类生活的历史可能比文明史还要久远
抽刀斷水 發表於 2014/11/28 04:56

甴曱又夠伴随着人类生活的历史可能比文明史还要久远,仲久遠過老鼠, 点解又唔叫老蠊?
P.S.仲有:老鷹
虎字发音与苦等字同音,加了前缀“老”就比较容易的区分开来了,而为什么选用“老”字,个人认为虎在中国文化中有比较崇高的地位,这里的老是敬词。

而鼠字的同音字也有很多,加前缀的作用也是为了容易区分同音字的不同意义,而为什么选用“老”字,据《本草纲目》中记载“其寿命最长,故称老鼠。” 老鼠当然寿命不会很长,这种说法是错误的,这个老应该是老旧、熟悉的意思,因为老鼠伴随着人类生活的历史可能比文明史还要久远。

http://www.guokr.com/question/456795/

獅子都唔係本土野,十二生肖都無佢份,所以無呢啲傳統野囉。
呢個問題冇解啦卦:

動物名稱, 點解老虎同老鼠要加個老字,但獅子就加個子字而唔係叫老獅,教書嘅先至係老師呢?
高級模式 | 發新話題
換一個