返回列表 回覆 發帖

諗唔到

原帖由 沙文 於 2007-10-7 13:16 發表
36計太practical啦,好易流於形式化。原則性思想灌輸才是成大器之道。
好似孫子兵法其實亦太具體,我認為五字兵法足矣:兵者,詭道也

子華三式其實係老子思想黎:
道常無為,而無不為。 ...

追女之法者卻是藝術也, 子華三式之中入滲無限變著, 故所妁無為而無所不為
抽水依家咁樣真的淨係不主動, 又如何可以發出第二式不抗拒?
故有必要以三十六計輔之
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

回復 110# 的帖子

36計太practical啦,好易流於形式化。原則性思想灌輸才是成大器之道。
好似孫子兵法其實亦太具體,我認為五字兵法足矣:兵者,詭道也

子華三式其實係老子思想黎:
道常無為,而無不為。
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-10-7 11:40 發表
B佬就係一眼睇穿您守株待兔,故有此歎。
善攻者動于九天之上,善守者藏於九地之下,我問您,「若非壯士全師勝,爭得娥媚匹馬還」係要攻定守?等同事安排?唉.......... ...

殺雞焉用牛刀? 見抽水此狀, 明顯用緊子華三式之中頭兩招 - 不主動, 不抗拒 啦
不過佢似乎唔係好識不主動之餘要引蛇出洞, 不抗拒之中要欲拒還迎...

孫子兵法對佢離講太深啦, 你整本三十六計過佢刨刨好過啦
花開花落花無缺!

回復 108# 的帖子

B佬就係一眼睇穿您守株待兔,故有此歎。
善攻者動于九天之上,善守者藏於九地之下,我問您,「若非壯士全師勝,爭得娥媚匹馬還」係要攻定守?等同事安排?唉..........
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 dye 於 2007-10-6 10:30 發表
有幾虛心?

見P109
"我咁好、咁完美,無理由無人鍾意架嘛"

噢~呢點的確係略為浮誇左D既。

之但係,明顯係因為b 佬既回應,我先會咁感慨姐。敦先敦後,要睇清楚呀!
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 106# 的帖子

有幾虛心?

見P109
"我咁好、咁完美,無理由無人鍾意架嘛"
原帖由 訪客得得b 於 2007-10-5 17:51 發表

淺層黎講就係要謙虛d,深層黎講亦係要謙虛d。

至於為何要針對性咁對明哥講呢一句,留番沙文兄講。

超,我虛心向各位求救愛情策略,你咪又話無人會鍾意我!

http://www.exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=954&page=6#pid10024
如果你妒忌無我咁英俊,咁我都可以理解既。

回復 103# 的帖子

我都唔識講。

我有十幾個女同事,除了一個之外,個個都38D。而唔係38D果位,芳名Airport.
38D女同事個個嘅dress code都好OL,惟有Airport成日著deep V 在我面前跌嘢,一時跌公文、一時跌文具、一時踎低執,一時彎腰執。
然後,佢又t問我:「沙文,點解你昅我唔昅佢地嘅啫?」
B哥您教我點答嘞?

要幾深呀,駛唔駛用周易?

http://www.minlun.org.tw/old/341/341-3-01.htm

謙掛 六二

鳴謙。貞吉。

鳴謙,即是言語謙卑。此言出於居中得正之心,是為有道之言。言之者吉,聞之者吉。

原帖由 Step.King 於 2007-10-5 17:45 發表

但我睇唔明wor...
b叔叔你解下話啦~

淺層黎講就係要謙虛d,深層黎講亦係要謙虛d。

至於為何要針對性咁對明哥講呢一句,留番沙文兄講。
原帖由 訪客得得b 於 2007-10-5 17:10 發表

沙兄呢一句,夠很多年青人受用一生了。

但我睇唔明wor...
b叔叔你解下話啦~
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-10-5 03:49 發表
明哥哥,細佬同您講一句只有淺層意思嘅野啦:人地講嘅嘢先至會有深層意思,自己講嘅係一定唔會有咖。

沙兄呢一句,夠很多年青人受用一生了。

回復 96# 的帖子

要走嗎?請便。

原帖由 酒井明 於 2007-10-4 04:55 發表

本來諗住由得你繼續響度亂吠,唔想理你;不過今日響朋友屋企,上黎呢度見到你呢D說話,真係火都黎X埋!你根本冇去細想一下我o既說話o既深層意思,一味響度做distortion,你有冇腦架?
明哥哥,細佬同您講一句只有淺層意思嘅野啦:人地講嘅嘢先至會有深層意思,自己講嘅係一定唔會有咖。
你地閒聊得好似過左火。
麻煩大家語氣好返D,針對事而不針對人,多謝合作。
原帖由 酒井明 於 2007-10-4 20:55 發表

本來諗住由得你繼續響度亂吠,唔想理你;不過今日響朋友屋企,上黎呢度見到你呢D說話,真係火都黎X埋!你根本冇去細想一下我o既說話o既深層意思,一味響度做distortion,你有冇腦架?
我第一日上黎"離教者之家",就知道你地班友好鐘 ...

乜你咁煩架   本少爺同沙文討論緊網站路向 你又要殺出離做架倆~

我又做次不負責任既老師, 塞錢入你袋:論壇係英雄地, 向來都是短兵相接, 自己面皮薄就未四圍撻火頭。
你識串人, 人地一樣識串番你 ~ 跛腳佬跆拳教唔成可以轉行去教劍擊, 起碼有傷殘運動會玩下, 不過唔好話人"玩得跆拳愈多, 打交就愈屎"。
你聽就明就明, 唔明就唔駛明, 我亦冇責任令到你明白~反正冇人會咁Q得閒哂口水教你呢d野...今日本少爺同你講, 你執到啦!
(我d語氣學得似唔似你 ~ 好似我學沙文既文筆咁 ~ 冇十足都有八成掛~ )
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-10-3 15:38 發表

有人話佛諾依德垃圾, 你又話唔得!  你話"愚子不可教也"
有人話孫中山愛國, 你又唔得! 你又話"愚子不可教也"
依家我話d跛腳佬扮黑帶走去教學生呃飯食, 你再話"愚子不可教也"!

依家邊個接受唔到不同意見先? 愚蠢不 ...

我第一日上黎"離教者之家",就知道你地班友好鐘意響人地o既說話裡面做distortion,我就睇下你地有幾蠻不講理;估唔到你地竟然野蠻到呢個地步!你地有冇腦架?
你地係咪真係咁唔歡迎我酒井明?係咪真係咁唔鐘意我呢個經常持相反意見o既新人?如果係o既,fine,I quit.
我完全明白點解Paul少會走;因為,我離開呢度o既原因,同佢一樣。
Alessa is a daughter of Dahlia Gillespie. Alessa gets toasted in a ritual. Alessa is in agony. Alessa sends a part of her soul (the pure part, the part that wouldn't have to suffer) away in a form of a baby abandoned on the road. Harry finds the baby with his wife. They name her Cheryl.

The rest of it... You know.
原帖由 沙文 於 2007-10-3 10:13 發表
孺子就可教,愚子則不可教咯。
皆因史京仔學來學去都學唔識果招「後知後覺」 -- 即係人家講完,您就話「其實我都知」,此之謂愚也

本少爺貴為天子門生, 內閣大學士之後, 雖不脫深水步長大那股市井無懶性格~
但此等不入流的江湖技倆, 騙人騙已之術難道你細路我還會用上手不成?

我常謹記老大 "能之示之不能" 既家訓架~

花開花落花無缺!

原帖由 酒井明 於 2007-10-3 08:14 發表

所以我就話你"愚子不可教也"囉!人地講少少同你意見唔同o既野,就話人地冇料扮有料黎教你野;成日覺得人地係教你野,講真,得Q閒理你咩!蠢鈍不堪如你,講多兩句都浪費口水啦!呢D唔係乜野乜乜命o既邏輯,而係小學生o既邏輯;多D用下腦 ...

有人話佛諾依德垃圾, 你又話唔得!  你話"愚子不可教也"
有人話孫中山愛國, 你又唔得! 你又話"愚子不可教也"
依家我話d跛腳佬扮黑帶走去教學生呃飯食, 你再話"愚子不可教也"!

依家邊個接受唔到不同意見先? 愚蠢不堪如你, 講左咁耐先明白我叫你唔好浪費口水發表廢論, 醒目既早就收左聲啦!
真是世道中落, 人心不古! 難怪.....

跛既扮黑帶教跆拳~
毒男扮梁繼璋做 "一夜情" ~
小學生扮李天命來說別人不了解佛諾依德~

老大你個以儒立網既大志, 遲早要收皮啦...

花開花落花無缺!

這種愚?

《四塊玉 • 閑適》之二 關漢卿
南畝耕,東山臥。 世態人情經歷多。
閑將往事恩量過,
賢的是他,愚的是我,爭甚麼?

————
史兄可要多多下棋,明白馬後炮的威力。

高級模式 | 發新話題
換一個