返回列表 回覆 發帖

諗唔到

讀書死蠢症正是我輩仕子的榮譽,拒絕就醫

雖有至道,弗學不知其善也。是故學然後知不足,教然後知困。知困,然後能自強也。 -- 禮記
沙文 發表於 2007/10/2 00:43

你讀的禮記是《大戴禮記》還是《小戴禮記
http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E7%A4%BC%E8%AE%B0
搞到我又掛住師妹...........
果時佢住女生宿舍 -- 學思樓,成日送佢返去,想唔識「學而不思則罔,思而不學則殆」都幾難。

/120px-X ...
沙文 發表於 2007/10/2 20:17

講都似層屠 ,羅紗蓮真係3次元世界的人且和你在3次元世界注策結婚的老婆?
商業圈有一句術語叫做:禾熟吾怕鼠耗。
五六十年代的香港,從前的臺灣,日本乃至今天的大陸,
都在貪污嚴重的背景下高速發展起來。其實在法規未完善,
發展經驗未成熟的社會,貪污這回事,有時侯正好是政府
與商界 ...
訪客得得b 發表於 2007/10/2 22:53

哦 ,這個有真的想不到喎 ,可否詳說
人之患在好為人師。B哥所講的現象,academic啲來說,係叫做「揾租金理論」rent-seeking

沙文 發表於 2007/10/2 23:36

嘩 ,咁的........
http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E5%B0%8B%E7%A7%9F

競租,是為獲得和維持壟斷地位從而得到壟斷利潤(亦即壟斷租金)所從事的一種非生產性尋利活動的。整個尋租活動的全部經濟損失要遠遠超過傳統壟斷理論中的「純損」三角形。

高中時經濟堂都唔講的 ,搞錯呀.....
301# 淚兒
我本<禮記>係pocketbook,我諗應該係小。
我都嫌尐字細,有冇中戴禮記呢?好似<庸>就有中嘅。但唔點解<學>就只有大,冇中同小?
Don't know where God is but the Devil is in the details
明哥哥,細佬同您講一句只有淺層意思嘅野啦:人地講嘅嘢先至會有深層意思,自己講嘅係一定唔會有咖。
沙文 發表於 2007/10/5 03:49

咁深的 ,唔係好明喎 ,我講的野唔一定有深層意思 ,人地聽起來會有深層意思

乜咁似小邱對我講過的一番話
咁深的 ,唔係好明喎 ,我講的野唔一定有深層意思 ,人地聽起來會有深層意思
淚兒 發表於 2009/12/3 08:38
我就有尐不同。我講的野一定冇深層意思 ,人地聽起來會有深層意思
Don't know where God is but the Devil is in the details
男厠同女廁最主要嘅分別係,男人痾尿用:

痾屎先用:
http://www.supplierlist.com/photo_images/34588/Jet_Siphon ...
沙文 發表於 2007/11/10 05:08

你傻架 ,都有女用屎兜呀 ,男廁都有d沒必有屎兜了

女用屎兜上wiki看了
就係因為要因材施教,所以唔駛
You cannot teach a man anything; you can only help him find it within himself.-Galileo Galilei

拿,即如您咁笨七,都唔會在床上駛出「能而示之不能」家訓卦?

沙文 發表於 2007/10/8 04:00

good! 還有無類似和更好的
就係點解啲建築師咁唔得諾貝爾獎,起屋時冇考慮此點?一家人幾兄弟都會爭厠所,而且

位置太低,一下唔覺射歪咗,又或水花反 ...
沙文 發表於 2007/11/10 12:26

日本會咁做囉
點解希臘佬打仗,有盔而無甲,無甲也罷了,又唔著衫,唔著衫都算嘞,連褲都唔著,唔著褲又唔同您計,點解連底褲都冇嘅呢?

http://littledailyprophet.file ...
沙文 發表於 2008/1/21 09:47

鬼佬體形 ,亞洲size
咁又太武斷,有啲人係天生冇陰毛。北方人叫此現象為「白虎」,廣東人為食,叫「白切雞」。

其實移鼠大聖條啫啫應該係曾經向天嘅:

死屍勃起
如果一個男性死亡後是站立的或者背朝地,因為地心引力的關係,血液在身 ...
沙文 發表於 2008/1/22 15:11

男的叫青龍 ,女的才叫白虎
譯得仲衰過和合本........
俾個大漢文字嘅您嘞
http://www.bigm.com.cn/ocean/abc/abc300.html
沙文 發表於 2008/2/27 05:38

你條靚死掉左了 ,幫佢hi下油粥福佢了
是啊,同樣疑問還包括颱風 typhoon、茄汁 ketchup 等。
抽刀斷水 發表於 2008/5/10 21:41

咁番茄點解叫tomato唔叫fān qié
Dad 叫「爹」,但廣東話都是稱爸爸,當然老外好像也有叫 Papa,讀音有點近。

至於媽媽 Mama 可算是國際性的叫法,我個人估計是嬰兒通常都會這樣叫來索食,母親便一廂情願地以為嬰兒叫她;因此,廣東話形容嬰兒食奶 ...
抽刀斷水 發表於 2008/5/11 13:28

咁娘呢?
基督徒說自己軟弱時就是指自己一時不慎犯了錯,相對應該剛硬一點;
非基督徒不信教就會被指是心硬,相對應該軟一點;

究竟是軟好還是硬比較好?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
316# 抽刀斷水
您唔幫我找答案而又提出新問題,我覺得您咁樣有尐不負責任。

您的問題其實很易諗到,就如您條小弟弟一樣,心,都係可軟可硬,但若是應硬時軟,或是應軟時硬,都係好麻卵煩的事情。

您都試過啱啱做完愛去痾尿,小弟弟卻一時未能軟下來這種尷尬情形吧?
所以,理想的計劃是,小弟弟在做愛時硬,在行街時就軟。
同理,您的心應該在做錯事時硬,聽福音時軟。
呢個只係timing問題啫
車,要答左先可以再問呢個規距既咩?

咁我試下答你囉,好多時道德、律法/法律,都唔會諗到咁長遠既因果既,而且你所列出的結果,並非必然,但就在「因」時剝奪了其他人的權利(不被強姦),所以咪話左強姦係衰先囉。
318# 抽刀斷水
雖則係冇咁嘅規矩,但係叫人做嘢之前講声唔該,做完之後再話多謝,係禮貌嘛
唔通好似教徒咁食飯前禀幾句滚水6腳神,食完就多謝都冇句咁樣好咩?

嗱,您咁即是話,其實我們日日守夜夜循的道德/德道、法律/律法係好短視的,係只顧眼前不理日後的,有可能係只顧小部分人而忽略大多數的,咁點解我們不致力改善,反而以墨守成規為榮呢?
結果雖非必然,但係我們不是要盡一切可能制止大魔王的出現、要盡一切可能促成大國手的降臨嗎?咁樣不正就是盡一切可能嗎?
雖則目前表面上係剝奪了她不被強姦的權利,但若她知道這次强姦的成果是造就三代之後出現的發現治療一切癌症新藥每劑一元一服斷尾而副作用係性慾增强10倍,她很大可能就願意為病人犧牲了,唔强姦佢又剝奪了她成為治癌聖藥發明人曾祖母的權利啫
之但係又有可能促成大魔王的出現、制止大國手的降臨喎,咁長遠、機會細微而未知既結局,就足以忽視佢啦。
高級模式 | 發新話題
換一個