返回列表 回覆 發帖

諗唔到

阿拉斯加同墨西哥又係咁。
阿拉斯加 1,717,854 km²
墨西哥 1,958,200 km²

但在地圖上阿拉斯加睼落比墨西 ...
沙文 發表於 2014/12/13 23:17

這種世界地圖是採用了圓筒式投影法繪成。

所謂圓筒投影是假設一個圓筒, 依赤道包著地球。
一個光源地心發出, 
於是便把地球表面的影像 (經, 緯線, 七大洲)投影到圓筒表面上。
將影像用筆劃成後, 把圓筒打開, 便成世界地圖。

你可以看到, 經投影作用後, 地球上愈近極地的地方, 在圓筒上便給放大了。
所以格陵蘭大過阿尔及利亞10倍,阿拉斯加睼落比墨西哥大。
唯一無受放大影響的, 只有赤道。
熱帶地區的放大效果也是較少。

美國, 加拿大, 俄羅斯都很喜歡採用這投影法來繪世界地圖,
因為在圖上, 他們的國度, 看上去都比很多國家『大』

如果是想保持面積不變, 便要採用另一種投影法

不過這種繪圖法又會使七大洲的形狀扭曲了很多.
(例如, 亞拉斯加本應在美洲西北方, 在圖上變了在北方.)
面積不變, 外形大變, 各有利弊
咁即係地圖上嘅比例尺,其實係揾笨嘅。
在地圖上量度不在赤道上某兩地距離然後乘以比例,其結果一定係錯嘅 ...
沙文 發表於 2014/12/14 20:18

基本上你是說對,
在圓筒投影法繪成世界地圖, 離赤道愈遠, 比例尺愈不可靠。

你夠細心觀察的話, 世界地圖實在又是很少在圖上附加一條比例尺的。 
因為是搵笨實。
我就睇唔明你地幅地圖既比例尺,為何是1260KM 0 1260KM 2520KM 3780KM 5040KM 咁樣囉。 ...
抽刀斷水 發表於 2014/12/16 15:40

若原圖不經 zoom in  或 zoom out
不是比例
1 : 1260000,000 的意思嗎?
唔明點解可以演譯到1 : 1260000,000
抽刀斷水 發表於 2014/12/16 23:42

我是說要在原圖上, 比例尺才是 1:1260000000
若經影印放大, 縮少, 
或在屏幕上, zoom 過, 用 1024x768 或 2018x1024 的解像度來顯示, 比例尺轉回分數比例(RF) 都是失準了。
我想問的是:

如何從此比例尺,看到1:1260000000呢?
抽刀斷水 發表於 2014/12/17 11:35

假設原圖的比例尺,一格是 1cm 闊 (用十進制的圖通常都是這樣的)
1 cm :1260km
1cm : 1260000m
1cm : 1260000000cm
1:1260000000
我明白了,之但係比例尺為何不是由0開始?而且0的左邊的格寬卻是減半了?

...
抽刀斷水 發表於 2014/12/18 13:30

為方便人知道620km 在圖上有多長
點解妓女就係"賣淫",但又冇人話醫生"賣医", 律師"賣法律", 教師"賣知識", 的士佬"賣運輸".....? ...
沙文 發表於 2015/5/20 23:19

係囉
點解你老婆做又唔叫做賣呢
一次過付清,先付後提貨,front-end 就唔係叫賣?
您又錯啦.
做得floor trader, 買同賣都要做咖啦。

神父同牧師,就係賣God
沙文 發表於 2015/5/21 03:57

你識唔識野㗎..
floor traders 只係  broker
無貨係手既
我估係將妓女矮化物化,咁就同賣生果、賣傢俬等同級了。
抽刀斷水 發表於 2015/5/21 10:29

咁應叫賣身,賣波,賣蟹
回覆  beebeechan
你識唔識野㗎..
無貨係手既都可以賣: Short selling
您仲可以剝光豬Short selling, 輸 ...
沙文 發表於 2015/5/21 15:44

short seller 唔係 floor trader
你真係豬得好緊要
floor trader冇貨都可以做short sell, 你真係豬得好緊要
沙文 2015/5/22 01:14 提交

你真係好唔掂。
沽空唔係無貨,係問人借貨。
你真係好唔掂。
就係無貨先要問人借咯
沙文 發表於 2015/5/22 05:39

有人借俾你, 就唔係無哩
大耳窿要你還債, 話知你問人借, 有錢俾就得哩。

我真係掂你好多
唔係咁計嘅。

借返泥嘅嘢,叫做liabilities, 會off set咗您嘅net assets, 。您個accountant冇教您點睇bala ...
沙文 發表於 2015/5/22 13:37

你請個鐘點大媽嫞番黎係教你點掃地抺廁所架咩?

請左人做仲要自己做?
呢d唔係我呢種大老細既行事方法。

你間係一人一腳踏跨國企業,行事模式同我係好唔同。
好明,accountant 係你,CEO又係你,雜工又係你。
連balance sheet都唔識睇嘅"大"老細?
老細春袋大就会
沙文 發表於 2015/5/23 01:11

要睇住張把撚舌既老細都唔慌大得去邊
春袋就真係冇您咁大
沙文 發表於 2015/5/23 01:20

人大袋表嘛
老婆隻蛋裡面有無軸丫

沙文 發表於 2015/5/26 17:44

有架。
無軸,老漢好難推車
傻佬!我老婆隻蛋裡面梗係冇軸啦。車轆咩?
-----------------------------------------

沙文 發表於 2015/6/15 01:57

無軸,老漢好難推車
食7咁食

猶太佬好鍾意嘅7字, 我地廣東人就好棹忌, 如果去餐館叫嘢食叫7味就要特登叫多1味黎破7字。

但係, ...
沙文 2016/5/16 21:10 提交

叫伙記開多個位,計八位茶芥。
我有個同工外遊兩個月,托我同佢養喵星人,於是將喵星人凑咗黎舍下。

但係貓叫狗吠, 男女聲就冇明顯分別。其他動物如老虎老鼠海豚 馬, 都不能由叫聲中分辨公乸。

沙文 發表於 2017/3/8 17:44

叫春時,一聽就知
高級模式 | 發新話題
換一個