返回列表 回覆 發帖

[搞笑] 屠龍小隊案充分總結中國香港情況

對的,基督教的信仰生態非常多樣化。
雖然一本聖經,但各自解讀。
有些支持黑暴,有些譴責黑暴。
政府今 ...
Guest from 124.217.137.x 發表於 2024/9/15 13:40

香港警察真是十分克制了,
黑暴恐襲時期,外國警察睇香港新聞,睇到火都滾埋,
佢地話,如果佢地一個警察被打成咁,一定會保證呢班垃圾下半世不會動彈!
當時的香港警察真是英雄,被全球警察界㸃讚!

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
對的,基督教的信仰生態非常多樣化。
雖然一本聖經,但各自解讀。
有些支持黑暴,有些譴責黑暴。
政府今 ...
Guest from 124.217.137.x 發表於 2024/9/15 13:40

隻死黑暴曱甴鴨jimmychauck顛倒黑白說曱甴俾人打藤條好慘咯,唔公平?
唔通佢係盲?覺得警察被蓄意謀殺鋸頸就好公平?人地都有阿媽生架!

https://m.news.cctv.com/2019/12/30/ARTIcG5Kg5mfQAVCS3Fvrz5d191230.shtml

“修例风波”发生后,警队一直站在止暴制乱的第一线。香港警察这一年如同从影视剧中跳出来一样,让我们真切地看到他们的专业与敬业、正直与担当。本期《环球人物》在“香港警察,真心英雄”一文中记录了以下镜头:

10月13日,Alex和同事在港铁观塘站处理一宗刑事毁坏案件。Alex突然感到有人从背后戳自己颈部,他凭借本能转过身来迅速制服了手持武器的暴徒。Alex根本没有意识到自己受了多重的伤,一抬头看见同事紧张的眼神和张嘴呼喊的脸,地上流了一摊血,自己的上衣被染成了红色。他才发现,鲜血都是从自己刚刚被割伤的颈部流出的。

11月17日,香港理工大学已被暴力示威者占据,警员Sam在此执勤,看到记者聚集的位置处于防暴警察和示威者之间,不时有汽油弹和砖头从理大方向扔出。他去引导记者转到安全位置,突然感到左腿一阵刺痛,竟是一支箭直插入小腿。

8月11日,一群暴徒围住尖沙咀警署,向内投掷汽油弹和砖头。警员Philip穿着防爆衣在警署内防卫,突然听到同事痛苦的叫喊声,一回头,他看到一名同事腿部着火,痛苦倒地。Philip隔着几米远,一个箭步冲过去,用整个上半身扑在同事腿上,依靠防爆衣的防火性能成功扑灭同事腿上的火焰。Philip反复说道:“如果我没有整个人扑上去,火马上就会蹿上来,我同事会没命的!”

也是在8月11日,警员谭汝禧得知妻子再次怀孕,原本喜从天降,却因为被“起底”而变成极度黑暗的一天。“我们的照片、电话号码、家庭地址等等,全部被摆上网。那些人不光在网上骂我和家人,骂我的儿子,还号召去我住的小区‘照顾’小朋友,他才一岁半啊!”说起4个月前的事情,谭汝禧仍然感到愤怒。

割颈,中箭,亲眼见到同事双腿着火,两千多名警员和家属被恶意“起底”——但他们无惧暴力,惟愿守护好香港。

.

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆 139# Guest from 124.244.37.x

連自己嘅自相矛盾自打嘴巴都解答唔到,就咪淨係識講東講西話人地被洗腦,答到問題先有資格講其他。

專制好過民主,你返大陸吖嘛,咁笨柒留喺香港?專制好過民主,宜家香港咪好左囉!我屌你班藍絲建制,搞左廿年都做L唔到,黃絲幫你一步到位將香港社會制度變得咁美好你仲出黎屌乜野?班建制廿年辦事不力直頭應該問吊啦。
專制好,黃絲黑暴咪你大恩人囉,你宜家仲日日屌?你個人咁L自相矛盾我點同你溝通呀?

問親你都唔識答,仲咁大口氣話人地被洗腦,你作為藍絲都幾癈。
每一次唔識答走去講東講西,都不過說明你無法否認自己論點中存在的矛盾。你冇論述咪認左佢囉,冇人逼你改變自己信念㗎,叫你咪再係度戇鳩講癈話之嘛。
回覆 142# leefeng

你係想講,共產黨無能,警察連自己都保護不了,所以即使由治及興也沒有市民相信共產黨警察能保護自己,所以共產黨盡失民心,致使天滅中共。
回覆  leefeng

你係想講,共產黨無能,警察連自己都保護不了,所以即使由治及興也沒有市民相信共產黨警察能保護自己,所以共產黨盡失民心,致使天滅中共。
jimmychauck 發表於 2024/9/16 05:43

咁想天滅中共,你jimmychauck 有種就咪藏頭露尾吖,縮埋在離教網齋up做乜呢?

知你基督教處心積慮想天滅中共囉,叫你個耶穌出黎,全香港基督教徒出黎再害香港人一次吖死笨柒

咪齋講唔敢做,你jimmychauck 就是死烏龜雜種狗曱甴鼠輩妓院鴨

記得光豬招呼外賓,有外賓既支持,你俾佢地屌爛咗你既屎忽係會光宗耀祖
掛大大個【做鴨典範】既牌喺你個山墳,冚番支榮光旗,保證你死得眼閉啦!

硬係迫人要用番爛仔言詞招呼你,因為見你咁有能,學識又叻過隻烏龜,爬格仔只能次次重複又重複同様的句子又次次式寫錯字,者拾人牙慧扮有料,扑完又仆,仆完又扑,你jimmychauck特愛仆街嘅?你真是(咪抄呀,死曱甴鴨)

.

回覆  Guest from 124.244.37.x

專制好過民主,你返大陸吖嘛,咁笨柒留喺香港?
jimmychauck 發表於 2024/9/16 05:41

內地我都成日返

評價如下

內地比香港優勝的地方
1)的士 / 網約車服務,遠比香港優越。呢點相信係公認。香港的士服務出名差,叫DC9。500元可以唔找比你。內地非常好。而且,內地有網約車條例,網約者不旦合法且有規管,服務非常好。相反,香港的UBER,就存在係法律灰色地帶,導致的士與網約車服務差劣。的士不會跟網約車重疊爭生意,無香港咁差。

2)電子支付普及度較香港高。呢點都係公認。

3)司機普遍使用導航。相反,香港司機,特別的士,喜歡認叻,不用導航,渣錯咗,對唔住囉,但車費照收,乘客時間照無。

4)廁所比以前乾淨了很多很多。但仍未達香港水準。

5)街道比以前衛生了很多,同樣未達香港水準。

6)很多高科技的玩意、應用和產品。

7)商場開始達到香港級

8)中山、惠州、佛山等城市,甚至雲南麗江,生活體驗可以比深圳、上海更好。深圳、上海是出名,多企業長駐,但不代表最先進或最生活比較好。呢些所謂一線城市,就像旺角、銅鑼灣、中環,雖然出名和經濟發達,但生活不會好過住沙田、天水圍一樣。呢點外國都類似,New York或California唔代表全美國生活最好一樣。

香港人最容易誤會的地方,就係以為深圳/上海/北京全國最先進,也代表是全國最好生活體驗,但其實它係全國最知名最大的商業或行政中心地帶,就係好似中環/旺角一樣,唔等於佢好食好住過沙田/天水圍。

9)內地很多學校都有提供寄宿服務,較容易培養獨立和一定的社交技巧。香港地少人多,鮮有學校可以寄宿。

10)購物方面,內地的網購服務比香港更方便快捷。香港現在D人都用晒淘寶,商店內的產品都係來地直接購入。所以,在香港買和內地買,質素都係一樣,相反內地運費平一點。

11)內地地大物博,樓價比香港便宜甚多,可選擇居住的城市也多很多。

12)內地的創新科技,遠比香港強。國際排名,僅次於歐美。

香港比內地優勢的地方

1)交通安全管理。香港人車分流好,行人路不準踏單車。你去完大陸或者台灣,或者一些所謂bicycle friendly城市,你就知道單車好麻煩,好危險,容易撞到人。香港唔比有單車,再加60公里的新界單車徑網絡,絕對係世界頂尖一流管理。內地同台灣一樣,都係交通亂。

2)在香港,紅燈就是紅燈,綠燈就是綠燈。相反,內地,台灣,甚至日本,綠燈都係假的,可以比車轉入黎。

3)用電安全,香港全部都係三腳頭,插蘇頭有一半係膠。相反,內地係兩腳,且插蘇頭全金屬。不過,內地都開始傾向轉三腳,但普遍插頭個插咀都係全金屬

4)乘地鐵,內地安檢好煩,而且安檢或許加強physical security,但行李和財物上就肯定更不安全,比人拿錯行李又點搞?

5)香港可以上Google / Facebook / WhatsApp / Youtube,沒有強勁的防火牆城,與世界的 IT 系統接軌

6) 香港可以平價請工人姐姐,呢點對於有小朋友的雙職父母極重要。

7)香港法定語言係中文和英文,香港的法定語言優勢,令香港註定成為世界樞紐。

8)可以自由宣教,傳教,信教,不受限制,有宗教自由。學生也可以報讀教會學校,包括教會名校。香港沒有像中東一樣,逼你信教。香港也沒有像歐美社會的宗教衝突,也鮮有聽聞因宗教引致的恐怖襲擊。香港也沒有新加坡式維持宗教和諧法,也不會像內地一樣限制傳教活動。內地有信仰自由,但傳教自由受到一定的限制或管制,又不能在declare咗宗教身份後入黨。香港可以信耶穌、信佛祖做行政長官或議員,加入任何政黨。香港的宗教思想管理,在目前國際環境看,相信是香港社會最成功的標誌之一,值得世界效法。

9)低稅制,這是極大的吸引處。

10)香港沒有外匯管制,資金自由流出,這註定了香港的國際金融中心地位。

11)以前香港可以遊行示威,表達意見,不過香港人呢個權利,因為2019失控,2020後已被政府收回。

12)香港人以前擁有政治表達的權利,不過同樣,因為2019失控,2020後被收回。

13)香港人有得選普選區議員,以及選一半的立法會議員,不過,因為2019,所以2023後被政府收回,現在只能選到20%議員。
好啦,回你專制/民主問題

台灣有民主,但無法逆轉交通管理混亂/行人地獄的亂象。
內地專制獨裁,一樣搞到網約車服務,告別「的士狗」。香港和澳門,遲遲都無法為網約車合法。
不過內地和台灣,交通安全都一樣咁亂。

我認為民主比專制好,但綜合世界各地經驗,民主的impact,無黃絲所講都咁大咁critical 。

最主要的係,黃絲認為民主可永續,但觀看世界的經驗,再fine tine一下個理論,實際上,無一個政治體制(包括民主)係可以永續的,一切人類的制度,都會隨時間改變。民主社會隨時可變成專政社會,專政社會也有機會變成民主社會。

民主轉專制可能:
1)軍事政變,推翻民選政府。(如無軍人,則可以是警察政變,推翻民選政府)
2)民主社會選錯人,四年後面目全非。
3)內戰推翻民選政府。
4)金主控制媒體,或者民選政府的一個嚴重失敗,導致選民在某一個短時間內,認為專制可能比民主好,支持修改制度,變成專制政權。

專制轉民主
1)專制政權玩厭咗或「太累」,自願放下權力。

2)人民起義(不過在核子年代,網絡年代,呢條路行唔通)
網絡比一個假象人民,以為起義更容易。但其實政府可以用緊急法,限制或禁止人民使用網絡,或禁止瀏覽某些網站,且禁止使用VPN,違者重罰之類)(例如使用VPN可監禁20年都得)(但也保留可給矛政府或警務人員可以自由瀏覽網絡權力,只係市民不能瀏覽)
技術上,政府可以玩WhiteList 制,只允許市民瀏覽指定的網站,及指定的 IP Range

3)政府內部人員自我推翻專制管治,實現民主
內地我都成日返

4)廁所比以前乾淨了很多很多。但仍未達香港水準。
Guest from 124.217.189.x 發表於 2024/9/16 10:07

呃…以下的都曾有機會去過和類似的,比香港差嗎?
比較歐洲的一廁難求,中國的廁所也不錯啦!

內地我都成日返

5)街道比以前衛生了很多,同樣未達香港水準。
Guest from 124.217.189.x 發表於 2024/9/16 10:07

不知道你去了什么地方?還未達香港水準?
我所去所見的就非常好,舉例一個杭州就不錯,其他重慶,西安,南京,不比香港差呢!
中國绿化做得最好!

回覆 147# Guest from 124.217.189.x

專制好過民主,你返大陸吖嘛,咁笨柒留喺香港?
返左去又返黎做乜柒?大陸專制好你留喺上面唔好返黎吖嘛,身體最識實。

專制係咪好過民主唔敢講
黃絲係咪香港大恩人唔敢講
日日屌黃絲你就敢。

乜野問題都答唔到,乜野自相矛盾都解決唔到,只有一句偷換概念話返大陸等於移民大陸,問親你都唔識答,仲咁大口氣話人地被洗腦,你作為藍絲都幾癈。

每一次唔識答走去講東講西,都不過說明你無法否認自己論點中存在的矛盾。你冇論述咪認左佢囉,冇人逼你改變自己信念㗎,叫你咪再係度戇鳩講癈話之嘛。
回覆 145# leefeng

行動細節無需向你啲低能仔透露,兵者,詭道也,唔期望你識。
回覆 149# leefeng

鳩貼咩片吖,答左#117 #156先啦。

得啦你揀左盡失民心天滅中共,算係少有你肯答問題嘅事件,呢度已經冇你嘅事可以過主啦。
回覆  leefeng

得啦你揀左盡失民心天滅中共,算係少有你肯答問題嘅事 ...
jimmychauck 發表於 2024/9/16 16:42

你無中生有又一鐵證【得啦你揀左盡失民心天滅中共】

回覆  leefeng

行動細節無需向你啲低能仔透露,兵者,詭道也,唔期望你識。 ...
jimmychauck 發表於 2024/9/16 16:40

你心理唔平衡,時刻要害香港人,會唔會同你信了基督教有關呢?

回覆  leefeng

得啦你揀左盡失民心天滅中共,算係少有你肯答問題嘅事 ...
jimmychauck 發表於 2024/9/16 16:42

乜我同你講咩? 我貼片同遊客講之馬,你唔抵得?
你再癲勁啲,再吠大聲啲,
我貼更多片出黎,我偏唔答癲狗吠的癲言癲語#117 #156,點吖? 死雜種狗jimmychauck !

回覆 155# leefeng

你鳩貼得我就小得,你吹呀。

上次俾大公摑到懞左呀你?

中共關香港人乜L事?係你班仆街爛屍一日到黑妄想綑綁香港同中共命運之嘛。

你唔想揀,前幾帖講得小心啲吖嘛笨柒。你揀左盡失民心天滅中共,算係少有你肯答問題嘅事件,呢度已經冇你嘅事,你可以過主啦。
回覆  leefeng

你唔想揀,前幾帖講得小心啲吖嘛笨柒。你揀左盡失民心天滅中共,算係少有你肯答問題嘅事件,呢度已經冇你嘅事,你可以過主啦。
jimmychauck 發表於 2024/9/17 06:21

邊度睇到人地揀左盡失民心天滅中共呀?

jimmychauck賤種又無中生有

我LeeFeng特此聲明,中共一黨當政,我支持中國當然支持埋中共,唔通支持你耶穌教咩?

你玩爛仔耍流氓係冇用既,你繼續耍癲狂的表演,
只有令更多人看清楚什么是基督教徒令人討厭的真面目

什么是基督教的真面目,基督教怎樣處心積慮教唆黑暴曱甴jimmychauck想滅中

回覆  leefeng

你鳩貼得我就小得,你吹呀。

上次俾大公摑到懞左呀你?

中共關香港人乜L事?係你班仆街 ...
jimmychauck 發表於 2024/9/17 06:21

下,中華人民共和國香港特別行政區喎

一國兩制白皮書:「憲法和基本法共同構成香港特別行政區的憲制基礎,賦予中央對香港特別行政區的全面管治權,既包括中央直接行使的權力,也包括授權香港特別行政區依法實行高度自治以及對特別行政區高度自治的 監督權。.......其中包括決定香港特別行政區實行什麼樣民主制度的權力。」
身體最誠實,大把人已經選擇咗返大陸。
如果大陸搞得掂D單車和紅綠燈問題,我都返大陸好多留香港。
jimmychauck 發表於 2024/9/16 16:38

仲有黃絲對大陸描述一般都係錯誤的。
黃絲話的問題,通常返大陸唔多見,或者香港和大陸都一樣有,只係「看到别人的刺,看不到自己梁木」
黃絲無講的問題,例如紅綠燈,行人著左綠燈車都可以轉(台灣日本都有這問題),單車(包括電動單車,外賣佬的單車)可以踩上行人路,先係大問題。
回覆 159# Guest from 124.244.37.x

一個黨關香港人柒事?又犯下綑綁黨國的謬誤。

專制好過民主,你返大陸吖嘛,咁笨柒留喺香港?專制好過民主,宜家香港咪好左囉!我屌你班藍絲建制,搞左廿年都做L唔到,黃絲幫你一步到位將香港社會制度變得咁美好你仲出黎屌乜野?班建制廿年辦事不力直頭應該問吊啦。
專制好,黃絲黑暴咪你大恩人囉,你宜家仲日日屌?你個人咁L自相矛盾我點同你溝通呀?

自己的自相矛盾都解決不了,不肯解決,咋多癈話。

問親你都唔識答,仲咁大口氣話人地被洗腦,你作為藍絲都幾癈。
高級模式 | 發新話題
換一個