返回列表 回覆 發帖

其實絕大部分人都低估了 AI 的能力

個問題係,人類大腦本身,特別係學習與認知,很可能只係一個統計模型。

而 AI 也係一個統計模型。

可能只係低估了統計學威力
感受係點出黎
你的大腦閲讀信息,憑經驗判斷(統計學模型),認為是喜悅的/恐懼的/需要更多的/對我或大家有利/需要加強聯繫/需要切斷聯繫/需要攻擊或逃跑,再交比杏仁核,發出情感信息。

AI 無杏仁核,但前部分,同腦一樣,都係靠語意和統計分析。
而人類運作和機械的reinforcement learning 其實好似,都係一個統計模式 + 獎賞系統。

人腦其實好渣,絕大部分人,連情緒和健康飲食與睡眠都控制唔到。
至於AI 有無意識,就要問一條重要問題,甚麼是意識,為甚麼我們會有意識,意識如何產生?

如果係
只有人才有意識(AI無意識)
只有神經系統才有意識(AI無意識)
只有動物才有意識(AI無意識)
只有生命才有意識(AI無意識)
只有細胞才有意識(AI無意識)
只有細胞與病毒才有意識(AI無意識)
只有有機分子才有意識(AI無意識)
所有物質都有意識,只不過其物質的原子結構,無法互相連系,導致大部分物質看來係死物,看似無意識,只要有一個複雜的物質系統,物質系統意識便會呈現出來(類似量子意識概念)(AI有意識)
支持所有物質都有意識,只不過其物質的原子結構,無法互相連系,導致大部分物質看來係死物,看似無意識,只要有一個複雜的物質系統,物質系統意識便會呈現出來的理據(類似量子意識,或泛心論):

1)物質不滅定律,不是生命不滅定律。

2)人由細胞組成,細胞由有機分子組成,有機分子由無機分子組成,無機分子由原子組成,原子即物質。
另一個可能係

在物理學,所有物質都不滅,只會重組。意識出現,可能係複雜物質系統,如生命系統,成熟到一個點,就係組成系統的物質,具不希望解散或重組的意慾,而其他物質系統,物質沒有這種不想被解散或重組的慾望。

在這個情況下,AI 暫未有意識,但具有發展成有意識的潛力。

回覆 41# Guest from 124.217.137.x

又可能?剃左未?冇實在嘅野就唔好攞黎講,嘥時間。

唔好走住,戰爭倫理你冇野發表啦吓話?唔再譴責戰爭啦?點解你不譴責戰爭?
回覆  Guest from 124.217.137.x

又可能?剃左未?冇實在嘅野就唔好攞黎講,嘥時間。

唔好走住,戰爭倫 ...

普通科學 / 社會科學講剃刀是正確的

但意識呢些咁複雜,未有答案,唔講可能的話,除非你係神,或者你停止探索思考。
回覆 48# Guest from 124.217.137.x

點解你不譴責戰爭?
泛民主派2019年就已經在香港搞咗「迷你版內戰」,當然要譴責。
回覆 50# Guest from 124.217.137.x

點解要譴責戰爭?戰爭係一個人,可以企係度俾你譴責?

定係譴責同戰爭相關嘅人?係譴責發動戰爭嘅人?譴責被迫參與戰爭嘅人?定係譴責果啲提起戰爭嘅人?定係譴責果啲將戰爭例為選項嘅人?
係英法向德國宣戰先有第二次世界大戰發生咋喎,不如譴責英法好冇?

點解你淨識轉話題唔識答問題?

點解你不譴責戰爭?
jimmychauck 發表於 2024/9/9 19:40
怎解你不譴責基督(教)?
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国

...點解你淨識轉話題唔識答問題?
jimmychauck 發表於 2024/9/10 08:06
你鬧你自己呀?我弔念你
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
高級模式 | 發新話題
換一個