返回列表 回覆 發帖

天主教的深邃智慧

很多人在一知半解的情況下妄議朝政,對天主教諸多批評,其實都係源於對人生體驗不足以致對聖教會有所誤解。
佢地以為天主教唔准人用蔣介石的佩劍係迂腐過時,但係其實當中係有用意的。如果您有以下經驗,您就會完全明白。

我有一個朋友,同我分享佢嘅經歷。有一睌,佢喺出面玩完返屋企。點知一入房,老婆要佢即刻交功課。本來平時佢都慣曬,係應付到嘅。但衰在那一夜佢疏於self discipline, 玩咗兩次,而老婆又殷勤體貼用口賜蔣介石的佩劍畀佢,咁就出問題嘞。

有幾多功課能夠交出,事後一睇把劍,一目了然冇得走雞,我的好朋友百口莫辯!如果唔用,咁交咗幾少嘢,事如春夢了無痕,死無對證。

佢同我講,嗰一刻,佢一生人第一次希望自己係天主教徒,有理由唔用得這把佩劍。
係呀好多時講嘢都會omit咗一啲嘢. 例如'世上只有一個中國',但係,日本又夠有一個中國啦,貴國外交部就從來唔會講明係邊個中國
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... D%E5%9C%B0%E6%96%B9
Don't know where God is but the Devil is in the details
我講兩件事吖嘛
1.冇得appoint主教
兼且
2.湯漢斯冇得撈
沙文 發表於 2022/2/15 00:56

挑。。。咁你都無講「同大陸一樣」係邊個大陸哩
美洲又係大陸, 澳洲, 非洲又大陸
我講兩件事吖嘛
1.冇得appoint主教
兼且
2.湯漢斯冇得撈
Don't know where God is but the Devil is in the details
冇落後喎。佢冇得撈Apostolic Administrator嘛。
沙文 發表於 2022/2/14 23:08

會唔准梵帝appoint主教,湯漢斯冇得撈

撈乜? 你自己睇番你撈咗乜
我幾時有話自己一晚兩食呀?
冇落後喎。佢冇得撈Apostolic Administrator嘛。
湯漢斯冇得撈,
沙文 發表於 2022/2/14 21:56

你既新聞資訊, 落後咗幾乎近一年。一啲都唔動態
回覆 23# Guest from 172.104.227.x

我冇反基喎,我充份肯定教會有深邃智慧

我只係擔心若然香港教會好似陳版友咁口硬,再不主動表示支持動態國安法、動態前30年……等等,不久就會唔准梵帝appoint主教,湯漢斯冇得撈,同大陸一樣。仲拆L曬10字架添。
沙文,你前段時間唔係叫人地唔好再反基個咩?點解你講野唔算數架?
聖教會都應該同祖國接軌,唔可以用後30年否定前30年吖嘛。香港人冇經歷過這一段,係要學習下。
況且,貴教同黨同源,都係猶太佬始作俑者,多尐交集亦好合理。做得婦,話唔定中梵建交都成功,咁就功德無量矣。
若能採用教徒互相舉報犯罪,每日寫檢討交畀神父批閱睇下其中有冇當事人自己都不自覺的罪行,等聖教會予以及時糾正,咁先幫助到大家過聖潔嘅人生,
沙文 發表於 2022/2/14 09:44

呢啲手法, 大陸文化大革命時係咁做哩...
結果係人不會變聖潔, 而係變得邪惡
世紀以來紀錄顯示貴教嘅指引唔夠嘛,所以雖然表面上信徒多,但主耶穌一早批死你地門小路窄,真正能承受天主國嘅寥寥無幾。若能採用教徒互相舉報犯罪,每日寫檢討交畀神父批閱睇下其中有冇當事人自己都不自覺的罪行,等聖教會予以及時糾正,咁先幫助到大家過聖潔嘅人生,同時,傳教quota不達標要在主日開會批鬥,世界就更安寧。
係呀,不如人人打曬3針再封城3年加每日驗3次先穩陣
沙文 發表於 2022/2/14 07:18

呢啲唔係防疫專家既忠告指引嚟, 係叫走火入哂魔.
正如中世紀嗰個俄利根怕用自已條根犯罪就去自宮一樣, 呢啲唔係天主既指引嚟。
係呀,不如人人打曬3針再封城3年加每日驗3次先穩陣
嚇鬼咩。結構性冇得決嘅。有confession咖嘛
沙文 發表於 2022/2/14 04:02

呢啲就係以為打咗疫苗就唔使守限聚令既心態嚟

係「因信稱義」既副作用嚟
嚇鬼咩。結構性冇得決嘅。有confession咖嘛
呢種乜L都包曬亦係貴教文化很重要一環。Rom 8.28 都係咁啫
沙文 發表於 2022/2/14 01:46

唔係喎,
嗱:
迦拉達書:Chapter 5

本性私慾的作為是顯而易見的:即淫亂、不潔、放蕩、
20崇拜偶像、施行邪法、仇恨、競爭、嫉妬、忿怒、爭吵、不睦、分黨、
21妒恨、【兇殺】、醉酒、宴樂,以及與這些相類似的事。我以前勸戒過你們,如今再說一次:做這種事的人,決不能承受天主的國。

係咁依數一數, 都有16味係唔包嗄喎
呢種乜L都包曬亦係貴教文化很重要一環。Rom 8.28 都係咁啫
您慕道就要學懂將適當的宗教思想運用在適當的情況。恩典夠用咪得咯,要咁多黎把L咩 ...
沙文 發表於 2022/2/14 00:38

你呢種話, 真係權朗占卜講預言咁
空空泛泛, 實有瓣會中
高級模式 | 發新話題
換一個