返回列表 回覆 發帖

復活和永生

乜你咁鍾意執我啲二攤舊鞋既?
(我唔要既野對你都係好野嚟?)

你係網壇基層?

基層悲歌|伯伯快餐店食二手 ...
beebeechan 發表於 2024/8/9 00:25

你係同果個港女咁衰格?
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
第日你開咗眼就好易明架喇
beebeechan 發表於 2024/8/8 22:09

弊在你開嘅係屁眼!
啲人論區幾個ID喇, 例如阿leefeng, 又係鋒利, 又乜乜超人
個匿名遊客都成日變身。。。幾個唔同既 I ...
beebeechan 發表於 2024/8/8 22:05

咁你又變身78251217既呢?

唔大大方方用 beebeechan????????????
基督教徒版,有口話人?冇口話自己?
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
臉係變咗喎, 但門徒又仍認得耶穌喎。

有個耶穌在此版,你應該認得!
弊在你開嘅係屁眼!
旁觀者 發表於 2024/8/9 00:54

屁眼, 屎忽窿係你專長話題
咁你又變身78251217既呢?
唔大大方方用 beebeechan????????????
基督教徒版,有口話人 ...
leefeng 發表於 2024/8/9 00:54

呢啲咪就係「化撚咗灰都認得」囉
所以, 阿抽水在#29 既憂慮係多撚餘
屁眼, 屎忽窿係你專長話題
beebeechan 發表於 2024/8/9 01:02

Gay督教唔涉及屎窟,講啥﹖
屁眼教主、「楊蓮亭」、光豬細路玩的是屎窟,梵蒂岡紅衣主教團玩的是屎窟。屁眼教主「復臨」,玩的也是妖徒屎窟窿!

呢啲咪就係「化撚咗灰都認得」囉
所以, 阿抽水在#29 既憂慮係多撚餘
beebeechan 發表於 2024/8/9 01:05

你咁虔誠,見唔見日日有個耶稣喺你左右啫?
人死後既世界, 同我地依家現世既世界應該唔一樣既。
所以你唔好用呢個世界懂的事嚟推敲在那邊的世界。

即係叫人要信有復活永生,但之後會點就唔好問唔好諗啦。

咁唔完善既解釋點得架,你參考下佛教六道輪迴,解得幾咁通透,咁先有效導人向善架嘛。
即係叫人要信有復活永生,但之後會點就唔好問唔好諗啦。

咁唔完善既解釋點得架,你參考下佛教六道 ...解得幾咁通透,咁先有效導人向善架嘛。
抽刀斷水 發表於 2024/8/9 09:53

你又唔係佛, 門外漢嚟就話人好掂?

(1)佛子得成證果, 脫輪迴, 到了涅槃之後如何? 一樣係沒有好好交代。

(2)「你參考下佛教六道輪迴,解得幾咁通透,」....通透到唔可理解:
動物中的獅, 虎, 狼, 大魚, ...等等咪一定無可能成佛囉?
因為佢地不是吃素。
牠們食業愈犯愈深, 要輪, 都只得向下輪, 無機會向上輪架啵.
食肉動物在世上修佛日子愈長, 犯食業愈深.
無理由一邊犯業而又可以同時修成佛架喎

所以, 一落畜道就不可能有回頭, 只有向下沉。

有没有由畜道消除業障, 上輪成人呢?
神話中, 卻指這些上輪為人的畜, 是妖精, 蛇妖, 狐狸精..
輪迴, 只有向下, 没有向上??
就係連門外漢都覺得佛教比基督教永生復活概念掂丫嘛。

「涅槃」梵文原意是清涼、慾望的止息,即係rest in peace啦,如果仲有咩未交代,即係未到達涅槃境界啦。

濟群法師:畜生道如何投胎到人道?

真正能夠修行的,主要是人道眾生。除此以外,天道、畜生道、地獄道、餓鬼道的眾生都很難修行,因為他們有各自不同的障礙。天道是因為太快樂而想不到修行,地獄道是因為太痛苦而無法修行,畜生道因為太愚痴而沒有能力修行。唯人道有苦有樂,能引發離苦得樂的希求,並且人有理性也有能力不斷探尋真理。那麼,畜生道的眾生就永遠是畜生嗎?非也。畜生道的眾生也是果報生,果報一旦償還,就會隨着往昔業力繼續流轉六道,當它們轉生到人道之時,就有機會修行了。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
就係連門外漢都覺得佛教比基督教永生復活概念掂丫嘛。

「涅槃」梵文原意是清涼、慾望的止息,即係rest in  ...
抽刀斷水 發表於 2024/8/9 17:07

「慾望的止息」??
何以又稱脫苦海後便到「西方極樂」世界?
無慾又何來「樂」, 極樂....還是出自極慾。
畜生道的眾生就永遠是畜生嗎?非也。畜生道的眾生也是果報生,果報一旦償還,就會隨着往昔業力繼續流轉六道,當它們轉生到人道之時,就有機會修行了。
抽刀斷水 發表於 2024/8/9 17:07

佛門就是不同大師講不同的佛法。真係84000度門。

做畜生時弱肉強食不算犯業, 不會入帳的?

在畜道時只能償業, 還清才走得...那佛經中說大師對動物說法,咪多L餘?

那邊的佛法又說畜牲也會修法, 動物皆可成佛及其成佛之路。當中,佛陀成佛前曾為動物「大龜王」,他亦以動物身救人,慈攝有情眾生。
佛陀成佛前曾為動物「大龜王」,他亦以動物身救人,慈攝有情眾生。
beebeechan 發表於 2024/8/9 22:01

「天主」到現在都係「大龜王」,叫極佢都唔肯蒲頭,正一縮頭烏龜。
「慾望的止息」??
何以又稱脫苦海後便到「西方極樂」世界?
無慾又何來「樂」, 極樂....還是出自極慾 ...

據我了解,佛教既喜悅係好平靜既,例如禪修可以得到禪悅,極樂應該都係平靜既快樂,你估信耶穌咁high咩。

佛門就是不同大師講不同的佛法。真係84000度門。

做畜生時弱肉強食不算犯業, 不會入帳的?

在畜道時只能 ...

遇到佛陀同大師,呢啲緣份唔係普通動物可以遇到,幾生修來架。
據我了解,佛教既喜悅係好平靜既,
抽刀斷水 發表於 2024/8/10 00:33

係咪即是喜怒無常, 終日木口木臉咁先係大師級?
遇到佛陀同大師,呢啲緣份唔係普通動物可以遇到,幾生修來架。
抽刀斷水 發表於 2024/8/10 00:35

咁日日都有機會對住大師既「眾生」::
大師張床上既床蝨、 蚊、 曱甴咪仲有佛緣,
點解佛經中又無話有呢啲生物修出正果既呢, 成日都係啲龜, 牛, 豬, 猴。
beebeechan 發表於 2024/8/10 01:42

呢d笑口淫淫先係大師級!
beebeechan 發表於 2024/8/10 01:42

喜怒無常:情緒變化不定,令人難以捉摸。

https://dict.idioms.moe.edu.tw/i ... mp;webMd=1&la=0

呢啲唔似佛教既喜悅,真係似好high信咗耶穌。

高級模式 | 發新話題
換一個