返回列表 回覆 發帖

道歉了事?传教士与八国联军

回覆 60# leefeng

題又唔識答,討論又做唔到,舉又舉唔到,連為自己嘅說法辯護都不能。

除了潑婦罵街,乜Q都唔識。

收皮返鄉下啦。
回覆  leefeng

題又唔識答,討論又做唔到,舉又舉唔到,連為自己嘅說法辯護都不能。

除了潑婦罵街,乜Q ...
jimmychauck 發表於 2024/6/28 00:15

唔識字就收聲啦,你思覺失調以狂病未瘳失其本性到要開帖問人「發憤」定係「發奮」咁冇學識?咁低B呀?
知不知個醜字點寫架?bbc話你係猪呀!
你條尾就舉得到,因為你係畜生唄!

.

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
bbc話你係猪呀
leefeng 發表於 2024/6/28 00:50

我幾時話過佢係豬呢?

豬你莫屬喇
唔識字就收聲啦,你思覺失調以狂病未瘳失其本性到要開帖問人「發憤」定係「發奮」咁冇學識?咁低B呀?
知 ...
leefeng 發表於 2024/6/28 00:50

問,....唔等如無學識既
你不問, 就亂翕一堆屎尿...呢啲先係真無學識
回覆 62# leefeng

除了潑婦罵街,乜Q都唔識。

收皮返鄉下啦。
回覆 63# beebeechan

你冇,你好文明咁非人性叫人地做曱甴啫。
回覆  beebeechan

你冇,你好文明咁非人性叫人地做曱甴啫。
jimmychauck 發表於 2024/6/28 01:02

曱甴係當日通行的稱號, 黑衫黑褲黑波鞋黑面罩 既打扮又真係好曱甴。
正如當日警察都被稱黑警啫, 林鄭變林奠, 唔通咁又係文明叫法?
回覆 67# beebeechan

你所犯的錯誤為忽視文明世界禁止非人化的規矩,原來你學校係容許你呢種標準。
黑警同林奠都冇非人化。
你唔明咩係文明。當日已經警告過你。

你所犯的錯誤為忽視文明世界禁止非人化的規矩,原來你學校係容許你呢種標準。
黑警同林 ...
jimmychauck 發表於 2024/6/28 01:42

用不民主的方法去爭取民主,
要人好文明咁稱呼你時, 你又不文明咁叫人...
呢啲就係當日我不爽黑暴的地方矣

你所犯的錯誤為忽視文明世界禁止非人化的規矩,
jimmychauck 發表於 2024/6/28 01:42

乜有咁既規矩咩?

咁話人生龍活虎...咪好大錯?

基督教用人, 鷹, 獅, 牛...來分別代表四福音的作者, 四個中, 有三個好非人化
回覆 69# beebeechan

稱呼警察黑警何不文明之有?是因為黑警自己不文明嗎?黑警自己心虛嗎?
二百萬人上街遊行如何不民主?
區議會投票如何不民主?

經上記著說
我的弟兄们,不要多人做师傅,因为晓得我们要受更重的判断。
你沒有讀過麼?以嚴厲的規矩去對待無權之人,以寛鬆的態度去對待掌權之人,是聖經教你的?

你繼續非人化唔同你立場嘅人,我係冇需要將你當人去同你討論。你連"非人化"幾嚴重都唔知,就真係見識好有限。

基督教用人, 鷹, 獅, 牛...來分別代表四福音的作者, 四個中, 有三個好非人化
beebeechan 發表於 2024/6/28 02:23

四福音係對基督有四個形象四個面向嘅描寫,「君王」、「僕人」、「人子」、「神子」
四福音從來不是關於其作者,連作者係邊個都有啲爭議。邊得閒咩四活物形象代表四福音的作者?

你邊度聽返黎嘅無稽之談?
你有冇搞錯?

人鷹獅牛係啟示錄四活物,你讀乜野聖經㗎?

話題要轉了嗎?

你邊度聽返黎嘅無稽之談?
你有冇搞錯?
jimmychauck 發表於 2024/6/28 03:35

輪到我講番句: 你有冇搞錯! 你做咗幾多日基督徒架
回覆 72# beebeechan

將一啲聖經同冇講嘅所謂使徒遺傳奉為真理再錯誤引申成其他教義,咪天主教嘅問題囉。你咪即管喺聖經到揾根據俾我睇。

將一啲聖經同冇講嘅所謂使徒遺傳奉為真理再錯誤引申成其他教義,咪天主教嘅問題囉。你 ...
jimmychauck 發表於 2024/6/28 04:24

基督教既枝枝葉葉實在太多矣,
各家自說福音咁.
你的教會没有這樣教不等如其他正統的也没有。

基督教週報都係人, 鷹, 牛, 獅
https://www.christianweekly.net/2016/ta2026332.htm
回覆 74# beebeechan

正統?除左聖經係無可爭辯嘅正統,仲有邊個所謂正統係冇爭辯?

除左聖經,加咁多枝枝葉葉嘅咪你天主教嘅行為囉。

天主教有神父戀童,我有冇用佢黎怪罪你?我有冇話"你冇不等如其他正統的也没有"?

你將喺聖經到揾唔到根據嘅事情拎左出去同人講呢啲叫"基督教",唔怪得世人咁唔鍾意"基督教"。

正統?除左聖經係無可爭辯嘅正統,仲有邊個所謂正統係冇爭辯?

jimmychauck 發表於 2024/6/28 05:09

咁「正統既聖經」又是如何生成呢?
咪又係出自教會。

正統?除左聖經係無可爭辯嘅正統,
jimmychauck 發表於 2024/6/28 05:09

啲反基仔 (當然唔係leefeng, 屎忽旁呢類級數) 隨時拎到啲可爭辯既章節出嚟架喎
回覆 74# beebeechan

唔係人,鷹,牛,獅,而係長翅膀嘅活物,係借聖經中四活物嘅異象描繪該四人。
作者亦稍為詮釋了,各種活物嘅象徵係反映後面褒義嘅形容。
我未曾聽過要稱呼馬可做獅子。"獅子呀獅子,你寫的好書呀,睇到我痛器流涕呀"。從來都係以名字稱呼作者。作者寫得好清楚:"採用某些象徵符號來代表這四卷福音書的作者"。

基督徒唔知又幾時同四福音書作者敵對?

你唔係以為我會蠢到以為你稱呼人地做曱甴,或者敵對黃絲嘅人咁稱呼黃絲,係想讚人地生命力強吓話?其象徵後面嘅含義,你知我知單眼佬知,有啲野,講得就無需要抵賴。不誠不實詭詭詐詐討論黎做乜?浪費時間不如直接講拳咪算。
回覆 76# beebeechan

點樣生成都好,請問六十六卷書入面宜家邊卷書有足夠多人爭辯係咪正統?你喺呢堆正統到揾唔揾到證據支持你講嘅野?

回覆 77# beebeechan

咁你舉唔舉到例呀?佢地爭辯緊係咪正統咩?又想離題講去邊?

話題要轉了嗎?
不誠不實詭詭詐詐討論黎做乜?浪費時間不如直接講拳咪算。

jimmychauck 發表於 2024/6/28 05:40

嘩, 你係咪屠龍小隊既漏網之魚??
高級模式 | 發新話題
換一個