返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

所以我唔畀佢。“妳反省下先啦”
Don't know where God is but the Devil is in the details
所以我唔畀佢。“妳反省下先啦”
沙文 發表於 2024/6/14 18:08

話明係「想要」,, 梗係先想, 後要....
唔想又點要?
咁我就答你唔到啦,if you intend to further your studies please feel free to 請教阿jim哥。
“耶穌聽見、就說、康健的人用不著醫生、有病的人纔用得著。” 除咗康健的人都用得著醫生之外,其實仲有其他地方係誤導信眾嘅。
人, 除咗病之外,傷都用得著醫生。雖然撞車首先見到的係EMS,但佢地送你在emergency,始終都係揾traumatologist睇你。道理就如幫你打針係護士,其實係醫生在後臺control,並非基督徒咁理解有護士就唔關醫生事。

病同傷嘅定義根本唔同,你以為凈係病先用得著醫生?一句說話就睇到耶穌此人諗嘢幾唔慎密。
Don't know where God is but the Devil is in the details
Matt 6:28何必為衣裳憂慮呢.你想野地裡的百合花、怎麼長起來、他也不勞苦、也不紡線.
然而我告訴你們、就是所羅門極榮華的時候、他所穿戴的、還不如這花一朵呢。

呢條茂利真係弗得好勻洵。野地百合有幾靚同人著乜嘢衫其實一尐啦更都冇,唔通因為百合花好L靚,就唔駛諗著乜嘢去party?你試下老婆問你下星期你阿媽生日party我著Armani定Prada還是買過套givenchy?

你答:"何必為衣裳憂慮呢.你想野地裡的百合花、怎麼長起來、他也不勞苦、也不紡線.然而我告訴你、就是所羅門極榮華的時候、他所穿戴的、還不如這花一朵呢。"

睇下你下場會點?
Matt 6:28何必為衣裳憂慮呢.你想野地裡的百合花、怎麼長起來、他也不勞苦、也不紡線.
然而我告訴你們、就 ...
沙文 發表於 2024/7/15 03:42

挑....
咁你老婆話: 你係屋企養缸魚咪得囉, 使鬼去潛水睇海底珊瑚魚
我都有㗎。
同埋,借住呢個機會畀各位一些溫馨提示+嚴重警告, 百合花其實係有毒嘅
https://paper.sciencenet.cn/sbhtmlnews/2013/3/270110.shtm
https://plantaddicts.com/are-lilies-poisonous/

在天主教,就用毒花象徵聖母:
https://ct.org.tw/html/news/3-3.php?cat=26&article=1341155

所以, 睇嘢唔好好似耶穌咁表面, 以為靚就忽略咗佢嘅毒性

越係靚嘅女人, 越會害死你

futhermore, 百合花生出黎就係咁L樣冇得變,咁係咪叫我老婆年年我阿娘生日都係著同一件衫?定係好似野地百合花咁唔駛著衫仲靚?
我都有㗎。
同埋,借住呢個機會畀各位一些溫馨提示+嚴重警告, 百合花其實係有毒嘅
沙文 發表於 2024/7/15 04:39

中藥都有百合架喎:百合味甘微苦、性平,入心、肺經,有潤肺止咳、清心安神的功效。

就好似有啲女人好毒,另一啲就清心安神?
中藥向來都話“是藥三分毒”啦尤其有細路仔/pets嘅家庭小心唔好聽耶穌老點
futhermore, 百合花生出黎就係咁L樣冇得變,咁係咪叫我老婆年年我阿娘生日都係著同一件衫?定係好似野地百 ...
沙文 發表於 2024/7/15 07:19

代表瑪利亞的花都唔係只用百合花喎
仲常用就係玫瑰。。。話明 rose Mary, 玫瑰經.....
中藥向來都話“是藥三分毒”啦尤其有細路仔/pets嘅家庭小心唔好聽耶穌老點 ...
沙文 發表於 2024/7/15 12:21

自然界有毒既野, 適當使用時都可入藥

罌粟, 是毒也是藥。
呢位太太就好識控制dose
沙文 發表於 2024/7/16 05:15

案情中的 lily-of-the-valley 又是鬼佬山草藥嚟。
古時用來調理心肌, 血壓。
希臘神話中個醫神都成日用。

醫生開俾你樽血壓藥, 你成樽一次過啪哂, 都會反肚喇。
藥都變咗毒。
玫瑰刺篤到人損手爛腳,貴教唔理,用來供奉聖母
百合毒毒到人腸穿爛,貴教又唔理,用來供奉聖母
耶穌講道又冇disclaimer提醒信眾

唔知係天主教定五毒教
玫瑰刺篤到人損手爛腳,貴教唔理,用來供奉聖母
百合毒毒到人腸穿肚爛,貴教又唔理,用來供奉聖母
耶穌講道又冇 ...
沙文 2024/7/17 09:49 提交

咁用「出於污泥而不染」既蓮花來代表佛陀,你都係只睇到「污泥」?
唔關我睇到乜嘢事,睇到只係表面。表面上好似不污,但係其實由污泥吸取營養生出泥
高級模式 | 發新話題
換一個