返回列表 回覆 發帖

為何最早的手抄本要留這樣闊的gutter和margin?

原來是為了方便改聖經。現時各位教友使用的新約有二万三千處被簒改痕跡
Don't know where God is but the Devil is in the details
為何最早的手抄本要留這樣闊的gutter和margin?

...
沙文 發表於 2013/2/14 23:28

古人既智慧都比你高,

個邊爛左都仲睇到內文嘛...死蠢!
>>有二万三千處被簒改痕跡

又唔好講得咁誇張,呢二萬三千處其實主要都係串錯字、錯文法之類

有影響到劇情發展既部份,其實都唔係咁多,有大幅加料既主要都係Mark 16:9-20同埋John 7:53-8:11呢兩段咁
所以耶徒千祈唔好睇左Mark 16:18就學人去玩捉蛇,因為耶穌份保單查實唔包呢D高危活動嫁
回覆 3# Guest from 14.198.71.x

我小學嗰陣由於上課時問一些敏感問題, 被罰抄聖經, 何解以我咁嘅文化水平都可以一字不錯呢?
回覆  Guest from 14.198.71.x

我小學嗰陣由於上課時問一些敏感問題, 被罰抄聖經, 何解以我咁嘅文化水平 ...
沙文 發表於 2013/2/15 23:05

因為你驚抄錯左會俾惡死婆娘除褲打籮友
唔會嘅, 好似codex咁鍾意就自己作幾百段加入去都得啦
Don't know where God is but the Devil is in the details
唔會嘅, 好似codex咁鍾意就自己作幾百段加入去都得啦
沙文 發表於 2013/2/15 23:35

咁係咪你老婆新婚夜係咁依倒幾滴紅墨水係床單上便呃到你咁易呢
我咁純真而聖經又咁兒戲, 應該都冇乜難度啫,一舊水我肯畀.

人若娶妻、與他同房之後恨惡他、信口說他、將醜名加在他身上、說、我娶了這女子與他同房、見他沒有貞潔的憑據。女子的父母就要把女子貞潔的憑據拿出來、帶到本城門長老那裡。女子的父親要對長老說、我將我的女兒給這人為妻、他恨惡他、信口說他、說、我見你的女兒沒有貞潔的憑據、其實這就是我女兒貞潔的憑據.父母就把那布鋪在本城的長老面前。本城的長老要拿住那人懲治他.並要罰他一百舍客勒銀子、給女子的父親、因為他將醜名加在以色列的一個處女身上.女子仍作他的妻、終身不可休他。
三朝回門時, 送燒豬外仲有無拎番條巾俾你岳父留著?
出12:9 不可喫生的、斷不可喫水煮的、要帶著頭、腿、五臟、用火烤了喫。

燒豬含致癌物影响健康。豆豉蒸豬肉都好好食啫
出12:9 不可喫生的、斷不可喫水煮的、要帶著頭、腿、五臟、用火烤了喫。

燒豬含致癌物影响健康。豆豉蒸豬 ...
沙文 發表於 2013/2/16 03:28

係呢.....人睇經, 你又睇經
咁點解要不可喫生的?
為何又不可水煮?

唔好得個睇字, 貼字......

燒豬含致癌物影响健康。豆豉蒸豬 ...

沙文 發表於 2013/2/16 03:28

你都唔曉煮野既!
呢碟係排骨黎, 豬肉係一片片既....無骨

呢個先係正宗豆豉蒸豬肉

唔識野又扮在行, 呢個就係你缺點
太 25:29 因為凡有的、還要加給他、叫他有餘.沒有的、連他所有的、也要奪過來。
本來淨係有豬肉, 今加送豬骨給他、叫他有餘,先符合「只許錦上添花絕不雪中送炭」的聖經精神嘛
太 25:29 因為凡有的、還要加給他、叫他有餘.沒有的、連他所有的、也要奪過來。
本來淨係有豬肉, 今加送豬 ...
沙文 發表於 2013/2/16 04:42

哦,.,,,,係咪即係糖尿病加送腎病
buy one get one free?
所以併發症就係夭主所賜嘅, 感謝主
所以併發症就係夭主所賜嘅, 感謝主
沙文 發表於 2013/2/16 04:56

係架,.,.向正面睇
可以死快d, 縮短卧床痛苦, 不失為一個恩典黎
正如我之前所講, 五福之一
你真曉感恩
係架,.,.向正面睇
未出世就墮胎, 不失為一個較大嘅恩典
点止縮短卧床痛苦, 直情不但冇痛苦, 連床都費事卧
而且, 仲唔駛罰抄嗰本畀唔知邊個改過二万幾次嘅聖經
正如我向來所講, 支持落仔
乃為夭主教應爭取的福祉
咁我就好耐都唔該
係架,.,.向正面睇
点止縮短卧床痛苦, 直情不但冇痛苦, 連床都費事卧
...
沙文 發表於 2013/2/16 09:15

咁你本事不經人手令個大肚婆個胎墮左先講哩...
經人手來墮就係謀殺黎架.
係架,.,.向正面睇

...
沙文 發表於 2013/2/16 09:15

難得你領悟到你出世是社會的不幸,
你在生是多一日都是不快樂...
為左你好社會好......不如..............

你可能覺得你係好偉大既人物, 不過, 幾偉大既人都係要死既.
回覆 5# beebeechan

人有信仰自由吧。
提問敏感就要抄聖經?還有,難道不能改抄佛經或古蘭經嗎?
請住香港地朋友,跟我說說看,難道香港那是要求每個學生都這樣?
高級模式 | 發新話題
換一個