返回列表 回覆 發帖

出埃及:歷史還是神話?EXODUS: FACT OR FICTION?

回覆  beebeechan
真有本事,何不把肥沃的埃及拿下,根本吃定迦南各部分立,比起埃及諸國,是他們打地過的對手。

噎輸雞闍 發表於 2013/3/4 13:56

迦南地區的部族, 雖無當時埃及人的強大, 但每一個部族的軍力軍備都比以色列強。
鐵器, 戰馬, 戰車都是以色列人無的。
以色列人入到迦南地, 絕對不你想像中的以大欺小。 以眾欺寡。
若蘇厄書中便記下了十二個探子的回報, 他們都給迦南人的軍備, 迦南人的巨人士兵嚇到半死, 說不如不要去這地方。。。他們(以色列人) 「無可能」打得低強敵。
當你要扭曲聖經的內容, 好去說明聖經是信不過, 離教有理的時候, 已經不再是離教者的感情抒發。
quote]你同佢上過床耶?
你同佢好很熟咁囉
beebeechan 發表於 2013/3/3 21:24 [/quote]

上床就冇, 潛水確係都幾常去。其實紅海個底遍地coral reef, 邊鬼度行得, 彬都彬死猶太佬啦, 作埋此等行路過海古仔都唔知係天真定幼稚
上床就冇, 潛水確係都幾常去。其實紅海個底遍地coral reef, 邊鬼度行得, 彬都彬死猶太佬啦, 作埋此等行路 ...
沙文 發表於 2013/3/4 14:42

彬 讀賓, 甚麼叫彬死?
杉 才是讀音 「慘」
白字仔!
回覆 61# beebeechan
重點不是迷信,而是偏袒。
既然知道當時趕盡殺絕,是當時最常見結果。
做神明的,就不該插手人類間的征戰。
助了以色列人,等於殺了其他人。
何來公正跟慈愛可言。
回覆 65# beebeechan

冇錯喎, 彬 讀賓
彬彬有禮者也

由於珊瑚多, 扶老攜幼, 彬彬有禮而行得慢

猶太佬得救係好過癮嘅,您咁都話慘?
回覆 61# beebeechan
神是甚麼形象亦不重要。
重點是做出了甚麼事情。
若上帝真無所不能,與其分開紅海,讓以色列人逃入迦南。
為何不創造出土地,讓以色列人能既不傷害其他各部又能安居樂業。
古時的戰爭, (甚至是現代的), 都是趕盡殺絕式的屠殺, 
不用把以色列人的屠城看成是特別的殘酷, ...
beebeechan 發表於 2013/3/3 22:19

唔係喎, 大把靠講都可以講到人開城投降, 只係上帝口才冇咁好啫
重點不是迷信,而是偏袒。
既然知道當時趕盡殺絕,是當時最常見結果。
做神明的,就不該 ...
Guest from 219.86.160.x 發表於 2013/3/4 14:48

如你有先讀清楚創世紀便知道天主對亞巴郎說過,祂憎恨迦南人的罪惡,不過會給他們400年時間去悔改。
400年時限到了,天主要算迦南人的帳。

著以色列人征服迦南地也是天主來追迦南人的罪債,不盡是偏袒,搶了別人的玩具來給自己的兒子。

今日天主也是說給人時限,
時限到了也是會來審判生者死者。
對迦南人說了的話也對我們說了。
迦南人的帳給算了,
我們的帳會不算耶?
唔係喎, 大把靠講都可以講到人開城投降, 只係上帝口才冇咁好啫
沙文 發表於 2013/3/4 14:59

係呀,正如你若肯悔改,天主咪不打殘你囉,最多都係打攪你唶。
你唔肯悔改,清算日一條毛也要算清,
回覆 71# beebeechan

不會啦。佢都冇話幾時deadline

冇錯喎, 彬 讀賓
彬彬有禮者也

由於珊瑚多, 扶老攜幼, 彬彬有禮而行得慢

猶太佬得救 ...
沙文 發表於 2013/3/4 14:52

彬彬有禮無所謂呀。
賓死了,老婆唔掣

不會啦。佢都冇話幾時deadline
沙文 發表於 2013/3/4 15:14

就係咁先弊
都唔知係咪明日
唔会嘅, 上次佢有話400年
今次佢唔記得咗講低係幾耐, 現正為此煩惱
Don't know where God is but the Devil is in the details
唔会嘅, 上次佢有話400年
今次佢唔記得咗講低係幾耐, 現正為此煩惱
沙文 發表於 2013/3/4 15:20

咁即係隨時都算得,睇心情,無合約束縛。
頂你唔順時也可先跟你算
唔会嘅, 話明有新約束縛嘛
隨時都算得,睇心情就唔係約啦
Don't know where God is but the Devil is in the details
唔会嘅, 話明有新約束縛嘛
隨時都算得,睇心情就唔係約啦
沙文 發表於 2013/3/4 15:27

新訂合約就係話新郎隨時來,
你要日日準備好,洗淨。
回覆 79# beebeechan

隨時就梗唔得啦
新郎去教堂要預訂嘛, 邊有得話隨時來?您呃未結過婚嘅版友就得
http://www.yourchurchwedding.org/faqs/how-do-i-book-the-church.aspx

新郎話隨時來,唔預约,就即係根本冇打算結婚
回覆 70# beebeechan
那請問迦南人具體犯了甚麼罪?
屠殺、征戰跟搶奪嗎?
以色列人自己也有做,不然如何會淪為埃及人的奴隸。
再說到,就算迦南人犯了罪,若上帝真是無所不能的創世者。那也等於上帝在創造眾生時就一手造成的。
高級模式 | 發新話題
換一個