返回列表 回覆 發帖

基督教喜得一員猛將

信奉基督與教友分享見證 陳振聰:不怕坐監       

【am730訊】近年官司不斷的商人陳振聰(圖),至今仍有涉嫌偽造及行使龔如心遺囑的案件在身;去年開始,曾做風水師的陳振聰轉信基督教,下月更將會受洗;日前他向教友分享了一篇見證的文章,提及知道自己曾經被人唾棄,又稱自己已脫胎換骨,即使日後要受牢獄之苦亦不會害怕。

陳振聰在文中直言,自己相信風水能為人帶來好運,但最終明白風水靈驗有可能是魔鬼的動機,製造靈驗效果引誘人們歸向撒旦。他更承認,以前曾做過一些事,令大家會唾罵他、厭棄他,又稱自己被人當作過街老鼠,內心很難受,情緒也是幾十年來最低。

改名Peter一切變新
直至去年3月底,其司機譚文華辭職,並將一本聖經轉送給他,這個情景成為其人生的轉捩點。他更透露,最初參加教會活動,牧師提到「陳振聰終極敗訴」一事,以為教友們會訕笑他,但原來教友不當一回事時,他鬆了一口氣,此後便每天靈修、祈禱等,又獲牧師為他改了一個新名字「Peter」,意即舊事已過,一切都變成新的。
「我的人生,大起大落,窮過、有錢過;捱過、亦都歎過,回頭看,只不過是過眼即去,幻夢數碼的人生。」陳振聰在文中說,其生命改變了,快樂的時間多了,對一切生命的要求徹底改變,他由領洗當天起,已是新造的人;因此,若果問他會否害怕坐監時,他肯定地說「我‧不‧怕」,因為一切已交託予其信仰。
至於有關涉嫌偽造及行使遺囑一案,之前在高等法院提訊,預審將於本月26日展開。
陳先生又喜得N封教牧及教友求情信。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 2# 抽刀斷水

死喇, 而家我個偶像都信主, 我唔知我仲頂得幾耐

不如您同我諗定個英文名
回覆  抽刀斷水

不如您同我諗定個英文名 ...
沙文 發表於 2013/3/5 05:30

待我贈你一個名: Sephthah (史忽大)
十分之襯你!
回覆 4# beebeechan

唔濟。都唔係聖名黎茄。
入教一定要用聖經character做名,但唔知点解, 改教名做耶穌我都有見過, 但從未見過有人改聖名做邪傻瑕。

所以我决定若我入教就改名做YHWH, 大家話好唔好呢?
回覆  beebeechan
所以我决定若我入教就改名做YHWH, 大家話好唔好呢

沙文 發表於 2013/3/5 10:24

都好, 當你疙起籮友, 可以大叫: Your Horse Was Here
回覆 5# 沙文

恭賀沙文喜得聖名,昂首進入靈性境界!
回覆  沙文

恭賀沙文喜得聖名,昂首進入靈性境界!
抽刀斷水 發表於 2013/3/5 12:08

希望佢聖生活愉快
回覆 8# beebeechan

還要多多與教士和教友相交才可達成此宏願。
peter 果 D魔鬼靈驗賺翻黎既身家,點處置 ?
回覆  beebeechan

還要多多與教士和教友相交才可達成此宏願。
抽刀斷水 發表於 2013/3/5 15:58

咁教士來敲門時, 記得開門,

沙文頭像, 後門常開的.....
一入夭教深似海。
一入夭教深似海。
抽刀斷水 發表於 2013/3/6 12:34

今時今日, 搞前海好過搞后海
咁教士來敲門時, 記得開門,

beebeechan 發表於 2013/3/5 06:55

錯。條粉腸係在peephole前面show佢個拳頭, 並非敲門, 而係恐嚇
錯。條粉腸係在peephole前面show佢個拳頭, 並非敲門, 而係恐嚇
沙文 發表於 2013/3/6 13:04

乜咁大隻眼呀?
主耶穌眼大睇過龍吖嘛

Don't know where God is but the Devil is in the details
主耶穌眼大睇過龍吖嘛
沙文 發表於 2013/3/7 13:24

咁很膠, 耶穌都無眼睇
一起分享陳教友的喜樂:

但最終明白風水靈驗有可能是魔鬼的動機,製造靈驗效果引誘人們歸向撒旦。
沙文 發表於 2013/3/4 05:45

小弟有一事不明。風水靈驗有可能是魔鬼的動機, 咁佢唔會介意我個風水陣擺得合唔合規格啫, 總之我中到6合彩、娶到羅紗蓮就会歸向撒旦咖啦。点解我個風水陣擺歪咗, 佢就唔畀我呢?
不單止上帝需要榮耀崇拜,其實魔鬼都需要你既尊敬架,你個風水陣擺到歪哂,我點益你呀?
高級模式 | 發新話題
換一個