返回列表 回覆 發帖

教會對現代學生的影響???

宗教一直能夠導人向善,但今時今日對年青人的影響力已經下降
我所見過信基教的大部分學生,雖然信了,但粗口仍在口邊
教會的影響力是因為什麼導致下降??
我認為是科學
打除迷信, 當然要靠科學. 更重要是近年多了人信有外星生物!
如果父母的'愛'不足,學生就會有很多問題,會製造問題想人關注. 有一些會做出點問題行為, 有一些會問很多奇怪的問題,原因不是沒有得到滿意的答案.

而是在家得不到愛. 這時候教會就會入位.科學可以解釋很多..但不能滿足學生需要愛呢個問題的.

粗口不粗口只是很少的行為.
我所見過信基教的大部分學生,雖然信了,但粗口仍 ...
him1006 發表於 2011/4/27 11:34

東莞紀念公園有袁崇煥雕像

雕像下方刻著他帶兵時的名句:

人還是因為他是抗清名將而紀念他。

粗口, 不是判定一個人好壞的唯一標準。

睇人, 要睇整個人的所為,
你明未呀?
回覆 1# him1006

雖說粗話是不好的,但跟宗教影響力不大。
當然早期基督教會(包含天主教)是利用神的權威,逼迫人們自律(甚至有奴性在)。
而現在科學昌明,人們不見得相信些神蹟。
但如果還能自律的基督徒,那是真正的基督徒。他不是為了害怕神的懲罰,而是宏楊博愛精神。
而且說真的,說粗話也沒啥大罪,跟殺人放火比起來好太多了。

基督教徒與基督徒的差異,以傳統國學之一的論語話語,一言以蔽之。
導之以刑,民免而無恥;導之以禮,有恥且格。
我所見過信基教的大部分學生,雖然信了,但粗口仍 ...
him1006 發表於 2011/4/27 11:34

反粗口是虛偽的基督徒假扮正義的重要工具之一。
回覆 4# beebeechan

袁崇煥粗口爛舌, 係一個失敗者, 連自己皇帝都睇唔過眼, 要切死之。
所以聖教會會員講粗口, 教會下場終會同督師一樣
回覆  beebeechan

袁崇煥粗口爛舌, 係一個失敗者, 連自己皇帝都睇唔過眼, 要切死之。
所以聖教會會員講粗 ...
沙文 發表於 2013/3/8 04:02

不過大清的乾隆皇就幾欣賞佢既粗口, 乾隆49年, 予袁崇煥平反
所以, 『掉挪媽』, 不是人人識貨.
回覆 9# beebeechan

欣賞佢嘅粗口並無阻撓大清统一大業嘛

欣賞佢嘅粗口並無阻撓大清统一大業嘛
沙文 發表於 2013/3/8 06:00

咁爆下粗也不會影響登天國大業.
粗得黎, 小你係為你好咪得囉.
小你係使你醒覺就變左係好事黎....
天主成日都利用壞事, 人犯了的罪惡.....痛苦過後,卻又會帶出好果.

如掉挪媽是能使你悔改, 我真係唔怕講啵

那你抵唔抵掉先?
回覆 11# beebeechan

您悔改都係多得您那媽係畀人掉? 咁我都送您一程啦

沙文 發表於 2013/3/8 07:21

個個亞媽都俾人掉左架哩....
你真硬膠

你亞媽係瑪利亞耶?

沙文 發表於 2013/3/8 07:21

家母住公屋, 地方淺窄, 你送到呢到好哩

若你要熱誠拜訪, 請先與家人話別
唔駛與家人話別嘅, 可以等到復活嗰陣先掉佢咖嘛

個個亞媽都俾人掉左架哩....
你真硬膠

你亞媽係瑪利亞耶?
beebeechan 發表於 2013/3/7 16:14

錯。
http://www.nhs.uk/conditions/Art ... s/Introduction.aspx
希特拉是基督徒, 佢係一人一票選出黎, 呢班基督徒咁憎猶太人係因為猶太人害死耶穌, 而且呢d唔係個別事件, 主張向猶太人報復係得到馬丁路德認可, 基督徒主編的教材仲話基督教講愛同寛恕, 同中國模式話共產黨係進步無私的執政團體一樣咁偏頗
高級模式 | 發新話題
換一個