返回列表 回覆 發帖

[發問] 死胎、流產和不育宗教無能?

羅馬帝國鉛中毒造成死胎、流產和不育?捷克Charles IV的老婆們,Isabella I of Castile,她女兒,女婿創立聖公會Henry VIII of England的老婆都有此類問題。

信神不見得是成功生產的保證
羅馬帝國鉛中毒造成死胎、流產和不育?捷克Charles IV的老婆們,Isabella I of Castile,她女兒,女婿創立聖公 ...
Guest from 42.2.215.x 發表於 2013/11/30 23:17

是甚麼導致鉛中毒?
信耶穌會中鉛毒?
回覆 2# beebeechan

我表達得不好。就算她們沒有鉛中毒,她們有死產的情況,所以信神不見得是成功生產的保證。
信神的作用是為了包成功生產?
回覆 4# beebeechan

係呀。
"又說、我必使你的後裔極其繁多、甚至不可勝數。"
我看了一大部分聖經,聖經告訴我們信神就會得到神的幫助,現實與聖經相反
到沒反應時,就說神從未應許天色常藍,知道信錯神時往往已太遲了。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 7# 抽刀斷水

太遲都沒什大礙啦,可以離教嘛
回覆 8# 沙文

十一奉獻、時間損失、失去朋友圈子,單單離教又點補償到?
回覆 9# 抽刀斷水

唔係點喎?唔通唔離咩?
到沒反應時,就說神從未應許天色常藍,知道信錯神時往往已太遲了。
抽刀斷水 發表於 2013/12/2 09:55

信神信到好似買藍籌股咁......要定期派股息....
咁一開始便不要信囉, 免得失去十一奉獻、時間損失、朋友圈子
回覆  抽刀斷水

唔係點喎?唔通唔離咩?
沙文 發表於 2013/12/2 12:45

可以叫教會成立基金,支付離教人士的一切經濟上損失,以及退回所花在教會中的一切奉獻費用即可。
信神信到好似買藍籌股咁......要定期派股息....
咁一開始便不要信囉, 免得失去十一奉獻、時間損失、朋友 ...
beebeechan 發表於 2013/12/2 13:12

咁都要你地班教友合作,唔好四圍傳教,仲要唔好抱個未懂事既BB去受洗、上慕道班等等,咁先可以實現呢個偉大理想丫嘛。
回覆 12# 抽刀斷水

仲有不准学校規定要上宗教堂
試下找個離教者告佢鹵味睇下成唔成到案例
回覆  抽刀斷水

試下找個離教者告佢鹵味睇下成唔成到案例 ...
沙文 發表於 2013/12/2 16:40

成唔到案例,但係成左反案例,我到時就問你點收科。
回覆  抽刀斷水

仲有不准学校規定要上宗教堂
沙文 發表於 2013/12/2 16:40

語理分析:應為「仲有学校規定不准上宗教堂」
冇理由。本網價值觀:有宗教自由嘛
若然学校規定不准上宗教堂, 就違反本網的崇高理想矣
本網的價值觀 Our Values
  • 尊重宗教自由
  • 支持宗教包容
  • 捍衛言論自由

本網價值觀係咪您作咖?
Don't know where God is but the Devil is in the details
你都知道係學校灌輸既宗教,其實係對兒童既abuse,本網的價值觀理念來源,係對思想成熟既人而言的,並非可利用作為進行宗教學校教育之藉口。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
你都知道係學校灌輸既宗教,其實係對兒童既abuse,本網的價值觀理念來源,係對思想成熟既人而言的,並非可 ...
抽刀斷水 發表於 2013/12/2 22:43

對無音樂天份的初中學生, 要佢地上音樂課是 abuse.....?
咁都要你地班教友合作,唔好四圍傳教,仲要唔好抱個未懂事既BB去受洗、上慕道班等等,咁先可以實 ...
抽刀斷水 發表於 2013/12/2 13:40

BB 又點上慕道班呢?

未戒奶既BB可以上音樂班, playgroup....兩文三語班...嬴在起跑點上...我就聽過
高級模式 | 發新話題
換一個