返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

Chevra Kadisha係男女授受不親咖嘛
您老婆搽香水時係咪除哂衫叫我搽架呢?

根本上打開個墳已經唔得:

Chevra Kadisha係男女授受不親咖嘛

沙文 發表於 2015/5/12 06:44

都未玩Chevra Kadisha
基本上都未落葬
回覆 558# beebeechan

耍白痴哩你

安息日不開舖唶
過了安息日,(下午三時便完 )為甚麼不開 ...
beebeechan 發表於 2015/5/11 15:07

耍白痴哩你

And when the sixth hour was come, there was darkness over the whole land until the ninth hour

佢星期5下午三時死,啱啱係安息日開始,冇時間放落黎大殮lu, 掛燒鵝掛到星期六下午三時啦

您都有老婆啫,講埋都得喎
回覆 561# beebeechan

舊石碌埋都未算落葬?
The term taharah is used to refer both to the overall process of burial preparation, and to the specific step of ritual purification.您講咩都冇用,猶太拉比Ari Enkin講授猶太鹹魚處理程序:
http://unitedwithisrael.org/the- ... preparing-the-body/
Don't know where God is but the Devil is in the details
你讀錯料哩
tahara 才是男抺男,女抺女

讀野讀醒d  好無?
beebeechan 發表於 2015/5/11 15:12

您讀野讀醒d  好無?
"The chevra kadisha is the Jewish burial society, usually consisting of volunteers, who prepare the deceased for proper Jewish burial. Their job is to ensure that the body of the deceased is shown proper respect, ritually cleansed, and shrouded. Men prepare men, and women prepare women. "
您讀野讀醒d  好無?

Men prepare men, and women prepare women.

沙文 發表於 2015/5/12 10:02

你真係無乜「襟聞腥屎」。
女人帶香料係去同耶穌淨身咩?

你老婆搽番梘先要剝光豬唶,
噴香水時唔係係嘛。

女人以為耶穌條屍放係洞內,隔左個安息日,應該會好臭,
所以咪加碼添  d香精闢下屍臭唶,有話用香精來淨身咩?!
加香精唔使男女授不親既。

tahara 先男洗男,女洗女。
您讀野讀醒d  好無?
您講咩都冇用,猶太拉比Ari Enkin講授猶太鹹魚處理程序:
http://unitedwithisrael.org/the- ... preparing-the-body/

沙文 發表於 2015/5/12 10:02

貼條拎托能咩。。。
係咪睇唔明想我解俾你聽?
回覆 566# beebeechan
原來您真係唔識睇番文經喎
16:1 had bought sweet spices, that they might come and anoint him.

開墳expose條屍亦唔啱猶太例, 尤其是主耶穌得罪人多
According to Jewish law, exposing a body is considered disrespectful, because it allows not only friends, but also enemies to view the dead, mocking their helpless state.
http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Judaism/death.html

所以新約呃唔到猶太佬,淨呃到您就係咁解嘞

回覆 567# beebeechan

您獻醜譯哂佢娛樂下大家都好喎

tahara 先男洗男,女洗女。 - tahara完咗之後,姊妹們就要幫主耶穌吹簫
因為驚佢唔夠僵硬
女人以為耶穌條屍放係洞內,隔左個安息日,應該會好臭,
beebeechan 發表於 2015/5/11 20:06

冇隔左個安息日。您話耶穌係安息日啱啱開始就瓜老襯嘛。(#558)咁,猶太佬規矩,就要星期六  15:00才可以入窿,即是安息日之後,,淨身、transportation, 入窿,封窿搞3粒鐘都要卦?到星期日朝, 隔一晚12個鐘咁多啫, 應該會好香
回覆  beebeechan

您獻醜譯哂佢娛樂下大家都好喎

t。
tahara完咗之後,姊妹們就要幫主耶穌吹簫
因為驚佢唔夠僵硬.
沙文 發表於 2015/5/12 14:03

係咪你唔覺意漏左口風,
暗示你有生理問題,下下都要吹先可以硬咁呢

本人寄以無限同情。
16:1 had bought sweet spices, that they might come and an ...

開墳expose條屍亦唔啱猶太例
沙文 發表於 2015/5/12 14:01

猶太人唔興瞻仰遺容,你就搞出 'expose' 條屍。

即係咁,你條蕭一直留係褲襠內,可唔可以話你露蕭呢?
耶穌一直係墓內的話,又點會叫  expose?
16:1 had bought sweet spices, that they might come and an ...

開墳expose條屍亦唔啱猶太例
沙文 發表於 2015/5/12 14:01

所以新約呃唔到猶太佬,淨呃到您就係咁解嘞

一世紀時的猶太人讀完都無異意,
幾時輪到你呢件2000年後,非猶太外外邦人來 gee gee 詰詰呢

你連同猶太人舐腳趾的資格也没有。不要臉地來談他們的風俗
回覆 573# beebeechan

你連同猶太人舐腳趾的資格也没有。不要臉地來談他們的3點鐘?一世紀時的猶太人就黎得閒讀您本騎哩經lu

開墓要拉比書面批准嘅:
The law, basing itself on the twofold reason that disinterment is an indignity to the deceased and a disturbance of his peace, is very strong in its condemnation of those who needlessly open graves after burial. Disinterment may never be undertaken without first consulting an authority in Jewish law. Most cemeteries or societies require written approval of a rabbi.
您又試下買樽香膏去嘉道理墳前挖開佢話幫佢添尐香油啦嘛笨七加個箍

http://www.chabad.org/library/ar ... ewish/The-Grave.htm
一世紀時的猶太人就黎得閒讀您本騎哩經lu ...
沙文 發表於 2015/5/12 23:58

唔係流行, 又點會有咁多山寨版福音呢.
唔係流行, 又點會有咁多山寨版福音呢.
beebeechan 發表於 2015/5/12 09:23

係喎,成四本山寨版福音。又瑪竇糕、又馬爾谷、路加若望,講泥講去三幅屁。
=================================
其實,此等"福音",係細路仔寫嘅,否則唔会有咁幼稚嘅劇情。由於作者頭腦簡單,佢筆下所創作人物,本來應該都有小小subtlety 嘅人,諗嘢都變咗直筆甩。

28:11 他們去的時候、看守的兵、有幾個進城去、將所經歷的事、都報給祭司長。
28:12 祭司長和長老聚集商議、就拿許多銀錢給兵丁說、
28:13 你們要這樣說、夜間我們睡覺的時候、他的門徒來把他偷去了。
28:14 倘若這話被巡撫聽見、有我們勸他、保你們無事。
28:15 兵丁受了銀錢、就照所囑咐他們的去行.這話就傳說在猶太人中間、直到今日。

In the real world, 兵丁會諗:「條粉腸話就話保住我地啫,佢响彼拉多大人面前有幾大牙力,大家心知肚明。咪啦,要臭屎密冚又唔係好難,俺去偷同釘十字架兩條友其中一條屍,隊佢入去耶穌個窿,搲爛塊面封番舊石,好過叫我地認全隊人瞌晒眼瞓。我地死口話成晚乜事都冇發生,到時門徒話佢番生都冇人信,咁先係保我們無事。銀錢又袋袋平安,強盜條屍唔見咗,又唔關我地事者也。」

咁,先係realistic嘅劇情嘛,否則,彼拉多聽聞門徒偷鹹魚,做咩唔通緝佢地咁劇情兒嬉咖呢?
係喎,成四本山寨版福音。又瑪竇糕、又馬爾谷、路加若望,講泥講去三幅屁。

In the real world, 兵丁會諗:「條粉腸話就話保住我地啫,佢响彼拉多大人面前有幾大牙力,大家心知肚明。咪啦,要臭屎密冚又唔係好難,俺去偷同釘十字架兩條友其中一條屍,隊佢入去耶穌個窿,搲爛塊面封番舊石,好過叫我地認全隊人瞌晒眼瞓。我地死口話成晚乜事都冇發生,到時門徒話佢番生都冇人信,咁先係保我們無事。銀錢又袋袋平安,強盜條屍唔見咗,又唔關我地事者也。」

============================ ...
沙文 發表於 2015/5/13 05:52

咁你寫本沙文忽音哩,看可以賣出多少本。
或者放在旺角,偶有強國大媽緊急時撕幾頁來閔屎的。
紅毛泥石屎, 係羅馬發明,在共和國時代後期到帝國時代已歷百多年
http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_concrete
所以,若然真係有耶穌墓葬這回事,祭司同巡撫唔想鹹魚被盜,咁佢地應該会派一隊工兵用石屎封住舊斷龍石,而唔係由得佢碌黎碌去,阿茂阿壽,辰時卯時鍾意就碌開佢參觀下,無任歡迎、三個大嬸心血來潮碌開佢入去玩下耶穌條賓周都得

佢地之所以諗唔到用水泥封墓,純粹只係因為作者要方便劇情發展。所以,所謂"福音"書,用來抿屎都嫌硬,就係咁解嘞。
Don't know where God is but the Devil is in the details
紅毛泥石屎, 係羅馬發明,在共和國時代後期到帝國時代已歷百多年:

所以,若然真係有耶穌墓葬這回事,祭司 ...

紅毛泥石屎, 係羅馬發明,在共和國時代後期到帝國時代已歷百多年:
http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_concrete
所以,若然真係有耶穌墓葬這回事,祭司同巡撫唔想鹹魚被盜,咁佢地應該会派一隊工兵用石屎封住舊斷龍石,而唔係由得佢碌黎碌去,阿茂阿壽,辰時卯時鍾意就碌開佢參觀下,無任歡迎、三個大嬸心血來潮碌開佢入去玩下耶穌條賓周都得。

佢地之所以諗唔到用水泥封墓,純粹只係因為作者要方便劇情發展。所以,所謂"福音"書,用來抿屎都嫌硬,就係咁解嘞。

沙文 發表於 2015/5/14 00:22

你真係好唔識野。
葬耶穌的墓穴,是鐅出來的洞穴,係有錢佬借出來的家族墓穴。
日後家族有人死都係葬入內。
一墓葬多人。大豪宅黎,不是一屋一人的劏房。

用石屎封住個墓口?
霎戇哩你!
有錢佬借出來的墓穴先要封死佢,以免日後有錢佬個老婆妾侍同耶穌合葬,得閒就過床去逗下耶穌個春袋,又不合猶太體統矣。
所以,此等情節,只有不熟猶太律例嘅作者才會幻想出黎。
=====================
其實,推敲一下領屍過程,就不難睇出其情節荒謬。
領屍嘅約瑟, 係門徒:(此人之前從未出現過,突然爆出來拍下心口又話係disciple)
27:57 到了晚上、有一個財主、名叫約瑟、是亞利馬太來的.他也是耶穌的門徒。

彼拉多將耶穌鹹魚交畀門徒:
27:58 這人去見彼拉多、求耶穌的身體.彼拉多就吩咐給他。

交畀門徒而又驚門徒偷屍:
27:67 恐怕他的門徒來把他偷了去

真係難為死佢寫得出。若然係家人領屍,您話彼拉多批准,都還說得過去,但呢個什麼財主約瑟,彼拉多有咩理由要畀佢領屍?您真係當讀者係儍嘅咩?
高級模式 | 發新話題
換一個