返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

有錢佬借出來的墓穴先要封死佢,以免日後有錢佬個老婆妾侍同耶穌合葬,得閒就過床去逗下耶穌個春袋,又不合 ...
沙文 發表於 2015/5/14 03:09

你又再一次顯露你唔識野

一世紀時猶太人下葬墓穴是一年,
腐化後便會執骨, 第二次葬, 入住骨塚。

你對猶太人斂葬風俗又不懂, 卻又要講人地既風俗。
真係未死過。
所謂"福音"書,用來抿屎都嫌硬,就係咁解嘞。

沙文 發表於 2015/5/14 00:22

你肚瀉, 屙水屎時, 
用硬紙抿屎忽, 無咁易穿, 一手都係。
回覆 581# beebeechan

你又再一次顯露你唔識野

一世紀時猶太人下葬墓穴是一年,耶穌下葬後,下週約翰死老婆,咁就有賓周玩啦。

你對猶太人幾時會死老婆又不懂, 卻又要講人地既風俗。
真係未死過老婆。
----------------------------
若然阿茂阿壽去領屍都得嘅,您又不妨咁樣做:
http://gx.people.com.cn/n/2015/0513/c344626-24835665.html

您話,"我, BB陳,同罗亚平小姐好熟,唔該大人畀佢條艶屍我袋住先,拎番屋企玩啦。"
您一攞到,就影相upload上來,咁,聖經真理即大白於天下矣
回覆  beebeechan

你又再一次顯露你唔識野

您話,"我, BB陳,同罗亚平小姐好熟,唔該大人畀佢條艶屍我袋住先,拎番屋企玩啦。"

沙文 發表於 2015/5/14 05:04

我幾時都話你「襟聞腥屎」唔夠。

亞利馬太的約瑟是乜誰,可以無預約就見到羅馬總督既?
而總督又會出黎見佢既呢?
約瑟可是猶太人中有頭面的,或甚至是彼拉多認識的人,(真係好熟呀) 不是三唔識七。

正如,你話同妙蓮大嬸去 Cobourg 考察建佛堂,亞抽水都樂意話用公款資助你哩。
旁人看來呢個版主,三唔識七都俾錢亞乜水去遊車河,溝大嬸。
有頭有面嘅人就唔會同耶穌呢聽釘10架燒鵝有瓜葛啦。所以此約翰只會係虛構人物
正如,入室弟子都要劃清界線3次, 扮三唔識七
點有頭有面都唔係親屬,畀咗條屍佢,第日馬利亞來到,問彼拉多「大人您畀咗我個仔條屍約虱,咁唔該您畀約虱個仔條屍我啦」
Don't know where God is but the Devil is in the details
其實,"福音"書所描述之山墳,靠一舊3個大嬸都郁到嘅所謂"大"石,又准人自出自入,搞下耶穌個春袋都唔拘之所謂"家族墓穴",基本上只係一個冇掩雞籠。

若然真係咁緊張門徒會偷屍,就唔会交條屍畀門徒葬系冇掩雞籠啦,作古仔都唔識作。
Don't know where God is but the Devil is in the details
關於所謂"有錢佬",還有一件荒唐事。
19:41在耶穌釘十字架的地方、有一個園子.園子裡有一座新墳墓、是從來沒有葬過人的。
19:42只因是猶太人的預備日、又因那墳墓近、他們就把耶穌安放在那裡。

"有錢佬"家族墓地,居然會在刑場隔離:19:17 他們就把耶穌帶了去.耶穌背著自己的十字架出來、到了一個地方、名叫髑髏地、希伯來話叫各各他。

貪第日全家抄斬之後交通方便,一斬完即入窿咩?呢尐咁嘅所謂"有錢佬",真係唔作都都唔知去边度揾。
有頭有面嘅人就唔會同耶穌呢聽釘10架燒鵝有瓜葛啦。所以此約翰只會係虛構人物
正如,入室弟子都要劃清界線3 ...
沙文 發表於 2015/5/14 11:55

歷史上的事,你當虛構。
現今虛構的事 : 「基督團體空運十萬本聖經去尼泊爾」,你就當真。

黑黑白白,是是非非,你都喪失了分辨能力了。
反得基多,上邊連你僅有的少少智慧都收回,退化了。
"有錢佬"家族墓地,居然會在刑場附近
沙文 發表於 2015/5/14 13:37

見識少,說話多是你做人最大缺點。

墓地,在甚麼地方有規限咩
紐約金融區便有墓地

幾萬美金一呎既地,你訓唔起。
回覆 588# beebeechan

我冇當真喎,我何曾有話過係真呢?

就係有錢人訓得起,所以紐約金融區有墓地。好似您同窮鬼約瑟咁,就買得起刑場隔離嘅墓地。
======================================

精人寫故事,若然古仔中有蠢人,佢係handle到嘅。
但調轉頭, 蠢人寫故事,裡面嘅精人就唔會顯得真實,因為蠢人唔capable of 揣摩精人嘅行動、諗法,所以,蠢人要創作一個精人角色,係唔得嘅。

聖經,就係一本咁樣嘅作品。

約瑟,係一個議士,
15:43 有亞利馬太的約瑟前來、他是尊貴的議士

但作者只能靠把口話佢係"尊貴的"議士,佢嘅行為就同議士全不相稱。
此類政客,最識明哲保身,否則不可能爬上此位:
19:38有亞利馬太人約瑟、是耶穌的門徒、只因怕猶太人、就暗暗的作門徒

既然"暗暗", 咁耶穌都瓜咗老襯,就更加冇必要變作明明,暴露身份,成為該亞法嘅下一個目標。
做得議士, 唔多唔少都有尐機心,但由於係蠢作者創作出來的角色,流於平面化,佢只能很straight forward地問彼拉多,指明要耶穌條屍。

事實上,以佢嘅身份地位,要攞耶穌條屍, 根本無須"放膽"進去見彼拉多, 只須話「今日係約瑟扶貧基金成立,特別舉辦義莊大行動,幫窮鬼收屍」連兩位強盜一齊,三條屍都收埋,咁,人地就唔覺佢嘅目標其實只係一條屍啦。
回覆  beebeechan
9:38有亞利馬太人約瑟、是耶穌的門徒、只因怕猶太人、就暗暗的作門徒

既然"暗暗", 咁耶穌都瓜咗老襯,就更加冇必要變作明明,暴露身份,成為該亞法嘅下一個目標。
..
沙文 發表於 2015/5/15 02:37

你真係「講膠所」哩
現實生活既體驗全不符。

港府高官都唔會笠亂同泛民人仕依依泣泣哩。
有私交都要暗暗搞。。。
正如你同妙蓮大嬸 。。。。
現實生活既體驗全不符。
尤其是泛民人仕瓜咗, 港府高官就更加唔會同佢收屍
現實生活既體驗全不符。
尤其是泛民人仕瓜咗, 港府高官就更加唔 ...

港府高官就更加唔會同佢收屍
沙文 發表於 2015/5/15 02:59

你瓜左訓係街,無人理
食環處,醫務衛生署高官第一個出黎收屍。
絕對唔會讓你暴屍街頭。
收遲 d , 生果報都多野寫哩
高官第一個出黎收屍。
beebeechan 發表於 2015/5/14 11:31

高官第一個出黎收屍,生果報就真係多野寫哩
============================
馬太太福音,用咗一個不太尋常嘅term
"預備日的第二天(that followed the day of the preparation)"
27:62次日、就是預備日的第二天、祭司長和法利賽人聚集、來見彼拉多、說

預備日的第二天,咪即係安息日咯。點解要講得咁閃縮,「次日、就是安息日、祭司長和法利賽人聚集、來見彼拉多」好難講得出口咩?

冇錯,正是如此,這段又係呃唔到正宗猶太佬。安息日,根本就唔去得街:
Exo16:29 第七天各人要住在自己的地方、不許甚麼人出去。

祭司長一定唔會安息日聚集見彼拉多。佢在預備日可以咁做,冇理由遲一日先去叫彼拉多派兵。門徒要做手腳,在下葬時已經搞掂啦,第二天先派兵守門口有Q用咩?

咁,點解作者要安排祭司長遲一日出動呢?因為,真相係,預備日時,約虱根本冇葬條屍入去,佢擠低塊裹屍布就收工,就係第朝三個大嬸所見情形。

若果祭司長咁緊張條屍,咁預備日就已金睛火眼目及住啦。次日、就是預備日的第二天先去揾彼拉多?作古仔都要作得通哩
冇錯,正是如此,這段又係呃唔到正宗猶太佬。安息日,根本就唔去得街:
Exo16:29 第七天各人要住在自己的地方、不許甚麼人出去。

沙文 發表於 2015/5/15 05:43

安息日不淮離家門的嗎?
不讀經!
經上是說安息日,猶太人不許離城2000肘的步距。
你搵唔到相關經文就開聲向我求助哩。。。。唔使客氣架
安息日條例梗係問拉比,幾時輪到您呢尐山寨版猶太專家

The special status of this seventh day - and its name - were disclosed to the Israelite people in the episode of the manna. God supplied each day's need of manna for five days; on the sixth, a double portion was provided to last through the seventh day, on which no manna appeared. Correspondingly, the Israelites were commanded not to go out at all but to remain at home on the seventh day. Thus they learned that the seventh day was "a Shabbat of the Lord," which they must honor by desisting from their daily food-gathering labor.
https://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Judaism/shabbat.html

The special status of this seventh day - and its name - were disclosed to the Israelite people in the episode of the manna. God supplied each day's need of manna for five days; on the sixth, a double portion was provided to last through the seventh day, on which no manna appeared. Correspondingly, the Israelites were commanded not to go out at all but to remain at home on the seventh day. Thus they learned that the seventh day was "a Shabbat of the Lord," which they must honor by desisting from their daily food-gathering labor.
https://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Judaism/shabbat.html
..
沙文 發表於 2015/5/16 01:22

所以話哩。。
襟聞聲屎係好重要
the Israelites were commanded not to go out at all but to remain at home on the seventh day.
咁猶太人係咪安息日唔出門,唔出門又點去會堂?

the Israelites were commanded not to go out at all but to remain at home on the seventh day.

沙文 發表於 2015/5/16 01:22

若跟香港政府宣傳口號

安息日,只要不去日本,韓國,星馬泰外遊,都唔算出「家門」。
回覆 597# beebeechan
唔見您張相有time code喎, 貼張五旬節相魚目混珠,番去痾襟聞聲屎啦, 山寨猶太專家。等我教育下您啦
安息日係唔准影相嘅
http://www.shamash.org/lists/scj-faq/HTML/faq/07-15.html
回覆 598# beebeechan

您早尐番屋企啦

高級模式 | 發新話題
換一個