返回列表 回覆 發帖

揾笨觀念大踢爆之 今人乍見孺子

儒家佬有個錯誤理論, 以為救咗條細路就係做善事

公孫丑上
今人乍見孺子將入於井,皆有怵惕惻隱之心;非所以內交於孺子之父母也,非所以要譽於鄉黨朋友也,非惡其聲而然也。

其實未必, 您點知救條細路會唔會害到其他人呢?
即係希特勒本應在4歲時就浸瓜, 就係一個牧師救咗佢, 結果WWII 歐非戰場死人46,000,000
http://www.dailymail.co.uk/news/ ... -river-rescued.html

牧師以為自己做咗善事, 但事實上佢反而害死好多人。

咁若果救條細路, 而佢成世都冇害死人, 咁您可以甩身啦卦?都未必, 條細路生咗個仔, 佢個仔害死人都係入您數, 佢個孫、曾孫、玄孫、來孫、晜孫、仍孫、雲孫、耳孫‧害死人都關您事。

所以救細路未必一定係做善事, 睇您好唔好彩啫。

相反, 拎支機關槍入幼稚園掃射, 係咪一定係壞事呢?您可能殺咗一個衰過希特勒嘅人嘅祖先, 救番四千萬人......

所以, 真相係, 救一條細路或殺一條細路, 未必係善亦未必係惡, 人生之一切行為只係一連串嘅butterfly effect啫, 救咗細路唔好覺得好安慰, 殺咗細路亦唔好內疚
相反, 拎支機關槍入幼稚園掃射, 係咪一定係壞事呢?您可能殺咗一個衰過希特勒嘅人嘅祖先, 救番四千萬人......

沙文 發表於 2016/2/10 00:26

咁好事由你屋企做起, 
齊家治國嘛
一於六國大封相
話唔埋嘅, 未必係好亦未必壞, 人生之一切行為只係一連串嘅butterfly effect啫
Don't know where God is but the Devil is in the details
話唔埋嘅, 未必係好亦未必壞,
沙文 發表於 2016/2/10 00:40

無錯。。
你盡顯你不是全知的本能矣。
所以不是全知, 所謂善惡根本冇意義
Don't know where God is but the Devil is in the details
所以「天地不仁」與「人格化上帝」,都係前者高招得多。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
所以不是全知,
沙文 發表於 2016/2/10 00:56

做不成全知, 做全脂囉
所以「天地不仁」與「人格化上帝」,都係前者高招得多。
抽刀斷水 發表於 2016/2/10 01:02

所謂人格化上帝, 是否是人想上帝作人喜歡的事, 
想上帝去消滅人不喜歡的事而已?
以人的心意去規格上帝應該是怎樣怎樣的
陳版友解錯了。

一般版友導讀:
https://en.wikipedia.org/wiki/Personal_god

天主教徒導讀:
http://www.radiovaticana.va/prox ... A10doponatale2.html
其實未必, 您點知救條細路會唔會害到其他人呢?
即係希特勒本應在4歲時就浸瓜, 就係一個牧師救咗佢, 結果WWII 歐非戰場死人46,000,000
http://www.dailymail.co.uk/news/ ... -river-rescued.html

沙文 發表於 2016/2/10 00:26

有D 人以為將發起二戰的黑窩全推給希特拉便以為可金盤洗手, 置身事外, 由他一人揹哂咁囉.
從正確歷史學角度看, 二戰也不會是因希特拉一人之力便可促成。
讓童年的希特拉浸死了, 不等如會救了二戰時死亡的人。
没有希特拉也會有一個布寺立。

猶如中東地, 没有了邪惡的薩達姆, 還是來了幾個更惡的。
陳版友解錯了。

一般版友導讀:

天主教徒導讀:
抽刀斷水 發表於 2016/2/10 02:04

不如你讀完先話俾我知你想講乜

我識讀我老婆個心, 唔識讀你個心
我也不是讀心神探
簡單講你又會抽秤,叫你看維基又嫌無學術參考價值,畀埋天主教會版本你又唔睇,唔知你想點。
簡單講你又會抽秤,叫你看維基又嫌無學術參考價值,畀埋天主教會版本你又唔睇,唔知你想點。 ...
抽刀斷水 發表於 2016/2/10 02:20

我想知既係你點睇
不是人地點睇, 人地關你差事

這是討論區, 不是貼貼區
簡單講你又會抽秤,叫你看維基又嫌無學術參考價值,畀埋天主教會版本你又唔睇,唔知你想點。 ...
抽刀斷水 發表於 2016/2/10 02:20

咁你抽下我秤下我囉。
我想知既係你點睇
不是人地點睇, 人地關你差事

這是討論區, 不是貼貼區 ...
beebeechan 發表於 2016/2/10 02:52

人格化上帝並非由我主觀而定的名詞,知道我點睇對你有何用處?你要了解的,當然是天主教會的官方立場啦。

其他版友如果想了解,但又唔想看維基,我可以分享我的看法。簡單來說,一個超自然力量,如果被認為有喜怒哀樂、七情六慾,那就可被視為人格化神。
其他版友如果想了解,但又唔想看維基,我可以分享我的看法。簡單來說,一個超自然力量,如果被認為有喜怒哀樂、七情六慾,那就可被視為人格化神。
.
抽刀斷水 發表於 2016/2/10 22:48

不過道德經中又說, 人若行邪, 會招天怒人怨, 遭天讉, 災禍延年
天也會怒, 有性格架。

我就是鍾意在『你的睇法』上抽抽秤秤
在這裡抽張三, 秤李四有甚麼意思?
閣下看哪本道德經呀?

請指出你聲稱的是在第幾節,謝謝:http://ctext.org/dao-de-jing/zh
回覆 6# 抽刀斷水

我的THEORY仲可以解釋埋「善有善報惡有惡報」但係點解有時好似調轉嘅呢?
原來就係因為您以為自己救咗條細路做嘅係善事, 其實係不知不覺中害到其他人。您以為個大賊殺人如麻好抵死咩?其實佢打劫時殺咗一個將來引致碳排放超標嘅老細嘅阿爺, 阻止老細出生, 救咗地球
可能一切果報, 要到太陽變成紅巨星時由核數師計哂您嘅行為所引發一連串事件之中有幾多善幾多惡, 睇下可唔可以offset each other先可以判。唔係點解要係last judgement喎?
回覆 18# 沙文

善惡是人的觀點,事物本身並無這個concept。世界運行期間出現的因果,佛家以「業」karma作解,整個rundown應該就是道家的「道」了。

據我粗疏了解,「業」沒有褒貶義,好處是不用最後盤點,因為計數期間必須墮入「人格化」的缺點,但壞處是必須要有輪迴,將時間無限伸延,否則解不通。
我的THEORY仲可以解釋埋「善有善報惡有惡報」但係點解有時好似調轉嘅呢?
原來就係因為您 ...
沙文 發表於 2016/2/11 10:29

沙文涉抄襲荷里活橋段:

Mission: kill Klara Hitler (佢老母)
咁希特拉就唔會出世
高級模式 | 發新話題
換一個