返回列表 回覆 發帖

Hey hottie, can I buy you a drink?

除了水上飄戲法需要駛開徒弟之外,仲有其他駛開徒弟事件,大家有否留意其中不尋常嘅情節呢?

4:1主知道法利賽人聽見他收門徒施洗比約翰還多、
(其實不是耶穌親自施洗、乃是他的門徒施洗)
他就離了猶太、又往加利利去.
必須經過撒瑪利亞。
於是到了撒瑪利亞的一座城、名叫敘加、靠近雅各給他兒子約瑟的那塊地。
在那裡有雅各井。耶穌因走路困乏、就坐在井旁.那時約有午正。
有一個撒瑪利亞的婦人來打水.耶穌對他說、請你給我水喝。
那時門徒進城買食物去了。

加利利同猶太相距約140km, 敘加在半路, 離猶太70km

從第一句經文得知, 阿穌自知福音事工引起髮利菜不滿, 驚起上黎要著草, 是以離開猶大省。
但敘加只離70km, 騎馬大概1日鬆尐, 佢唔會咁天真以為咁就已離開敵方勢力範圍, 強力部門唔會吹得佢脹夏話?

買嘢食只需3-4個人去, 每人拎4個叉雞飯盒就掂啦, 12個人去哂, 賴底師父一支公, 咁萬一強力部門追上來, 兩三條友挾咗阿穌上洗頭艇都唔係難, 咁, 係乜嘢驅使佢地鋌而走險, 12大漢齊齊買叉雞飯呢?今帖就同大家深入分析一下呢壇嘢。(to be continued)
成本耶經都係老作的垃圾,只有白痴冇腦的耶徒才會信以為真!
屁眼教主不是駕雲下凡的嗎?為何不「駕雲」代步呢?
肚子裏有萬能「上帝」的「上帝兒子」,竟會疲倦?
成本耶經都係老作的垃圾,只有白痴冇腦的耶徒才會信以為真!
leefeng 發表於 2016/2/18 15:01

不過, 你對本壇個垃圾佬既『創作』, 如痴如醉
馬上就搶了張『梳化』
買嘢食只需3-4個人去, 每人拎4個叉雞飯盒就掂啦, 12個人去哂, 賴底師父一支公, 咁萬一強力部門追上來, 兩三條友挾咗阿穌上洗頭艇都唔係難, 咁, 係乜嘢驅使佢地鋌而走險, 12大漢齊齊買叉雞飯呢?今帖就同大家深入分析一下呢壇嘢
沙文 發表於 2016/2/18 13:59

呢d 咁簡單既策謀你都唔曉,
人地一個明星仔都曉哩:

李嘉欣与姐姐购物遇记者 使调虎离山计脱身(图)
http://ent.news.cn/2011-04/16/c_121312094.htm

強力部門收到風話大班人去左麥記,
耶穌一定同佢地一夥,
於是, 危險的地方就變成了安全.
屁眼教主不是駕雲下凡的嗎?為何不「駕雲」代步呢?
肚子裏有萬能「上帝」的「上帝兒子」,竟會疲倦? ...
旁觀者 發表於 2016/2/18 23:24

「駕雲」代步, 凡人都會哩......無新意卦
那時門徒進城買食物去了

沙文 發表於 2016/2/18 13:59

所以話你唔夠精明,
只能用埋周星馳無厘頭級數找茬。

等我教你一招:
既然門徒都走哂買食的。。。
又鬼知耶穌同個婦人講乜,(有回帶錄音呀?)
仲成大段寫得番出黎既?
既然門徒都走哂買食的。。。
又鬼知耶穌同個婦人講乜,(有回帶錄音呀?)
仲成大段寫得番出黎既?
beebeechan 發表於 2016/2/19 01:51

既然你都知冇回帶錄音,
成本垃圾耶經里面的所有對話和情節一様成大段大段寫得番出黎吖??
係真係假,你地又鬼知牙??
你地班白痴冇腦咪一樣信到十足!
若果畀您做白紙扇, 教會已在2,000年前摺埋
麥記都有强力部門25仔, report12條友之中冇阿穌, 咁就出事矣

強力部門國家級特工所受跟蹤/反跟蹤訓練豈是gossip雜誌記者仔能比擬嘅呢

况且除了強力部門國家級特工, 仲有大賊巴拉巴不可不防, 至少要留兩、三條徒弟傍住師父先合理。

由跟住發生的事, 我們就知道咁樣安排嘅目的了:
撒瑪利亞的婦人對他說、你既是猶太人、怎麼向我一個撒瑪利亞婦人要水喝呢。原來猶太人和撒瑪利亞人沒有來往。耶穌回答說、你若知道 神的恩賜、和對你說給我水喝的是誰、你必早求他、他也必早給了你活水。婦人說、先生沒有打水的器具、井又深、你從那裡得活水呢。我們的祖宗雅各、將這井留給我們.他自己和兒子並牲畜、也都喝這井裡的水、難道你比他還大麼。耶穌回答說、凡喝這水的、還要再渴.
人若喝我所賜的水就永遠不渴.我所賜的水、要在他裡頭成為泉源、直湧到永生。

佢永遠不渴, 卻特登借頭借路問靚太攞水飲, 企圖很明顯就係:搭訕
所以徒弟仔個個走晒, 係因為阿穌想同靚太單獨相處!

to be continued.....
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 7# beebeechan

所以話你唔夠精明,
只能用埋周星馳無厘頭級數找茬。

門徒都走哂買食的。。。但有靚太做witness吖嘛
不過, 你對本壇個垃圾佬既『創作』, 如痴如醉
馬上就搶了張『梳化』
beebeechan 發表於 2016/2/18 23:57

全地球啲垃圾加加埋埋都比唔上一本垃圾耶經里面的垃圾謊言咁多,
咪一樣有成群食垃圾的冇腦兼白痴耶徒去收去食,耶徒重食到津津有味如痴如醉添!
若果畀您做白紙扇, 教會已在2,000年前摺埋
麥記都有强力部門25仔, report12條友之中冇阿穌, 咁就出事矣

強 ...
沙文 2016/2/19 02:16 提交

井邊個撒瑪利亞婦人先係強力特工。
脫都唔使脫,三點不用露便套到耶穌個「計劃」。

你不見經上說:
『於是那婦人撇下自己的水罐,往城裏去向人說: 』
婦人馬上回總部包膠
撇下水罐 : 擺明打水係用來掩飾身份, 不是為此而來井邊。
全地球啲垃圾加加埋埋都比唔上一本垃圾耶經里面的垃圾謊言咁多,
咪一樣有成群食垃圾的冇腦兼白痴耶徒去 ...
leefeng 2016/2/19 02:22 提交

不過我見你頗鍾意在垃圾堆中打滾,樂而忘返,趕都唔走。
况且除了強力部門國家級特工, 仲有大賊巴拉巴不可不防, 至少要留兩、三條徒弟傍住師父先合理。若果畀您做白紙扇, 教會已在2,000年前摺埋

沙文 發表於 2016/2/19 02:16

小人小擔心哩。。。
若望記述耶穌被捕時:
猶達斯便領了一隊兵和由司祭長及法利塞人派來的差役,帶著火把、燈籠與武器,來到那裏。
耶穌既知道要臨到他身上的一切事,便上前去問他們說:「你們找誰?」
他們答覆說:「納匝肋人耶穌。」他向他們說:「我就是。」出賣他的猶達斯也同他們站在一起。
耶穌一對他們說了「我就是。」他們便倒退跌在地上

耶穌音波功咁勁, 大賊巴拉巴唔會係耶穌對手。
凡喝這水的、還要再渴.
人若喝我所賜的水就永遠不温.我所賜的水、要在他裡頭成為泉源、直湧到永生。

沙文 發表於 2016/2/19 02:16

可以赐人不渴,即係可以赐自己不渴先啦,扮攞水把鬼咩?垃圾又一憑証!
回覆 14# beebeechan

擺到明吹牛啦。咁勁就唔會畀人打到豬頭炳(蒙臉係咪又係化咗裝咁解呢?)
14:65          就 有 人 吐 唾 沫 在 他 臉 上 、 又 蒙 著 他 的 臉 、 用 拳 頭 打 他 、 對 他 說 、 你 說 預 言 罷 . 差 役 接 過 他 來 用 手 掌 打 他 。

向靚太搭訕, 我時不時都有, 但要用一些技巧, 等靚太開口先
耶穌就渣尐, 要自己開口問靚太攞水。真正嘅搭訕高手係唔駛出聲都可以令靚太問" Hey handsome, can I offer you a drink?"

但正由於係耶穌開口先, 咁就被我睇出佢之一支公絕非偶然事件, 而係一個經過擺佈的scenario.

to be continued....
不過我見你頗鍾意在垃圾堆中打滾,樂而忘返,趕都唔走。
beebeechan 發表於 2016/2/19 04:48

你個白痴腦殘够鍾意在垃圾耶經中狂啃垃圾教義奉垃圾騙子作神明啦! 基督滛棍腦殘白痴狗奴才屎忽鬼垃圾蟲!
可以赐人不渴,即係可以赐自己不渴先啦,扮攞水把鬼咩?垃圾又一憑証! ...
leefeng 發表於 2016/2/19 07:46

睇怕你都係無讀過若望福音有關的章節。
後面說門徒買了食物回來給耶穌, 叫他食。
耶穌說他剛吃飽了。
耶穌如有需要時, 真係可以不餓不渴。
耶穌向他們說:「我的食物就是承行派遣我者的旨意,完成他的工程。」
對婦人講解了一餐, 當然飽哂哩
回覆  beebeechan

擺到明吹牛啦。咁勁就唔會畀人打到豬頭炳(蒙臉係咪又係化咗裝咁解呢?)
14:65           ...
沙文 發表於 2016/2/19 07:49

挑。。。。
大富豪有時都會食下大排檔哩

重慶一群富豪開豪車撿垃圾
http://cpc.people.com.cn/BIG5/n/2015/1020/c87228-27717688.html

俾人任打唔等如唔好打。
向靚太搭訕, 我時不時都有, 但要用一些技巧, 等靚太開口先

沙文 發表於 2016/2/19 07:49

係咪: "喂, 你收幾多錢一晚,$300, 做唔做?" "識唔識吹口琴?" 咁呢?
高級模式 | 發新話題
換一個