返回列表 回覆 發帖

Les Misérables

Victor Hugo嘅〈悲惨世界〉有咁嘅情節, 牧師收留條友, 條友就偷咗教會嘅銀器走佬, 畀人捉到帶佢返案發現場重組案情, 但牧師話銀器係佢送嘅, 放佢一馬。因此大家都覺得gay督教真夠騾氣!

賺人熱淚, 我都幾乎畀佢呃到。但可惜只係小說創作, 悲惨世界始終敵不過現實世界。

現實世界係點?

http://news.ltn.com.tw/news/local/paper/1004832
Victor Hugo嘅〈悲惨世界〉有咁嘅情節, 牧師收留條友, 條友就偷咗教會嘅銀器走佬, 畀人捉到帶佢返案發現場 ...
沙文 發表於 2016/7/1 11:56

咁人地耶教係現實生活中,的確係令好多曾經犯過錯誤嘅人改過自新,幫助人地重新做人。我身邊嘅耶教徒經常都會講呢一類呢一類嘅見證。當然,鬼神係不存在嘅,所以我唔會信教。但耶教的確起左穩定社會嘅作用。
係呀, 社会咁穩定, 全靠無論耶唔耶教, 條友都得到不予起訴嘅大恩
Don't know where God is but the Devil is in the details
但耶教的確起左穩定社會嘅作用。
Guest from 188.166.227.x 發表於 2016/7/1 12:26

耶教確起到「穩定」社會作用:
十字軍東侵,死了六百餘萬人。
美洲在耶徒的殺戮和宗教政策下,人口由二億餘人被殺剩一千萬。
異端裁判所的設立,被虐殺的冤魂,多得無法計數。
太平軍造反,死了七千餘萬中國人。
天誅教徒在印度果亞虐殺了上百萬果亞人。
天誅教與新教徒在非洲廝殺,死了五百餘萬人。
耶徒對社會確起到「穩定」作用。
耶教確起到「穩定」社會作用:
十字軍東侵,死了六百餘萬人。
美洲在耶徒的殺戮和宗教政策下,人口由二億 ...
旁觀者 發表於 2016/7/2 07:43

點解唔計埋一, 二次世界大戰, 唐山大地震?
還有, 你廁格爆屎渠
算啦算啦,WWII就唔計啦。在長期的輿論壓力後, 妖酋話佢知錯lu喎

Vatican Gives Formal Apology for Inaction During Holocaust
真係唔話佢都唔得, 聖教会哩個咁曳曳嘅組織, 睇小眼都唔得, 請旁觀者網友繼續監察聖教会, 勞苦功高,奸爸爹
Don't know where God is but the Devil is in the details
咁人地耶教係現實生活中,的確係令好多曾經犯過錯誤嘅人改過自新,幫助人地重新做人。我身邊嘅耶教徒經常 ...
Guest from 188.166.227.x 發表於 2016/7/1 12:26

穩定的背後往往很骯髒,且看被現今人們視為最幸福的國家不丹,之前是如何迫害反對者:
https://site.douban.com/127630/widget/notes/9826910/note/280835712/
回覆 8# 抽刀斷水
其實係啱啱調轉 - 社会穩定, 聖教会先会咁得閒理下您。社会唔穩定嗰陣聖教会都自顧不暇啦
聖教会用來施捨嘅錢, 係OPM黎嘛, 唔係聖教会自己嘔出來。市道唔好嗰陣, 只能用來保證神職人員嘅飯缽, 所以, 窮鬼生存嘅priority不可能高過神父牧師。若然神父牧師餓死咗, 咁边個負責施粥呢?一定係先穩定咗聖教会先講其它
回覆  抽刀斷水
其實係啱啱調轉 - 社会穩定, 聖教会先会咁得閒理下您。社会唔穩定嗰陣聖教会都自顧不暇啦
沙文 發表於 2016/7/2 12:03

“窮則獨善其身,達則兼濟天下”,咁都冇錯架。無論點都好,近百年來,中國動蕩頻頻,饑民遍野,耶教多次向窮苦人伸出援助之手,救左好多幾乎因爲飢餓、疾病而死亡嘅人。耶教仲收養左好多係動蕩中失去父母的孤兒,將距地養大成人,培養成才。我就覺得,離教者之家係批評耶教嘅時候,對耶教嘅善行只字不提,我覺得咁樣對耶教唔公平。
“窮則獨善其身,達則兼濟天下”,咁都冇錯架。無論點都好,近百年來,中國動蕩頻頻,饑民遍野,耶教多次 ...
Guest from 188.166.227.x 發表於 2016/7/2 13:51

耶教收養孤兒,孤兒的經歷如何你又知唔知?剩係識宣傳耶教收養点好,以為真係善行牙?
真实内容又唔知?耶徒自己天真就以為全人类都係白痴?!
回覆 11# leefeng

我已經講過好多次,本人唔信任何宗教,我認爲世界上沒有鬼神存在。但人地耶教做左好多善事,我不過係想講幾句公道説話姐。
其實戰時做医院係比較著數嘅。根据日內瓦公約交戰各方都唔准炸医院, 所以教會比較鈡意經營医院, 就係咁解。
和平時, 就開孤兒院玩:
http://www.exmoo.com/index.php?m=content&c=index&a=show&catid=20&id=34115
孤兒大個仔後個個成才 - 精通口技, 無與倫比
戰則獨善其身, 和則兼賤天下
其實戰時做医院係比較著數嘅。根据日內瓦公約交戰各方都唔准炸医院, 所以教會比較鈡意經營医院, 就係咁解。 ...
沙文 發表於 2016/7/2 14:38

任何一個團體都會有敗類,要睇多數人,唔可以因爲有極少數人做左壞事,就否認曬成個團體。我接觸過好多耶教徒,距地當中,絕大部分人都十分純樸,心地好,距地真心對人好,唔求回報。雖然我堅持無神論,但距地毫不介意。
任何一個團體都會扮唔係敗類,要睇多數人,唔可以因爲有極少數人扮做左好事,就承認曬成個團體。我接觸過好多耶教徒,距地當中,絕大部分人都扮十分純樸,心地好,距地扮真心對人好,扮唔求回報。雖然我堅持無神論,但距地扮毫不介意。
任何一個團體都會扮唔係敗類,要睇多數人,唔可以因爲有極少數人扮做左好事,就承認曬成個團體。我接觸過好 ...
沙文 發表於 2016/7/2 19:38

沙文先生,點解你會認爲人地係扮好人?你嘅依據何在?你有冇惗過或者人地唔係扮個呢?
遊客先生,點解你會認爲人地唔係扮好人?你嘅依據何在?你有冇惗過或者人地係扮個呢?
主教又善用善款做善事, 等我攞下福利先,您繼續捐錢啦多多益善

[url=http://www.christianpost.com/news/vicar-of-baghdad-andrew-white-suspended-from-charity-over-buying-back-sex-slaves-from-isis-165857/]Vicar of Baghdad' Andrew White Suspended From Charity Over Buying Back Sex Slaves From ISIS[/url]
沙文先生,點解你會認爲人地係扮好人?你嘅依據何在?你有冇惗過或者人地唔係扮個呢? ...
Guest from 188.166.227.x 發表於 2016/7/2 20:24

耶徒表面扮好人 呢点好多人可以作证,包括我,另外所有离教者亦是顶唔顺或被耶教/教徒迫害的一群!
点解会有咁多人憎耶教呢?点解只有耶教徒咁乞人憎呢?点解有咁多人逃离耶教呢?点解只有耶教会有咁多人反佢呢?
你自己完全冇到一丁点疑问既咩?!
如果你完全冇疑问:1@因为你係耶徒,2@因为你太幼稚!
耶徒表面扮好人 呢点好多人可以作证,包括我 x 2
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
耶徒表面扮好人 呢点好多人可以作证,包括我 x 2
抽刀斷水 發表於 2016/7/3 00:28

幾淑既淑女, 都會偶然挖下鼻屎

有多數時間你係睇唔到
只係有時咁岩俾你睇到唶。

嗯。。。抽刀會唔會挖鼻屎既呢?
高級模式 | 發新話題
換一個