返回列表 回覆 發帖

耶穌亂口翕又穿崩

「法國北部諾曼第(Normandy)地區周二早上有兩名效忠『伊斯蘭國』的刀手,闖入一間教堂脅持多名人質,警方其後擊斃兩名刀手,一名人質死亡,另一名 教友重傷。死者是教堂的神父,他年逾八旬,慘被割喉殺害。
        ● 倖存者指刀手殺害神父前,曾要求神父下跪,並拍下整個殺害過程
        ● 消息:其中一名刀手曾被判刑,須戴電子腳鐐及宵禁
        ● 「伊斯蘭國」就襲擊承認責任,稱兩刀手是旗下「戰士」
        ● 法國總統奧朗德:刀手宣稱效忠「伊斯蘭國」
        ● 法國警方拘捕一名懷疑涉案人士
        ● 有疑似IS支持者在案發教堂外慶祝被捕
        ● 死者為教堂神父,有消息指他被割喉殺害,甚至有傳是被斬首
        ● 另一名人質受重傷,情況危殆
        ● 法國總統奧朗德前往案發教堂視察
        ● 法國反恐部門接手調查案件
        ● 梵蒂岡發言人隆巴迪譴責事件是「野蠻襲擊」,指教宗方濟各感到「痛楚和可怕」,譴責任何形式的仇恨。
        報道指教堂內一度有6人被脅持,包括1名神父、2名修女及多名教友,其後一人成功逃脫及報警,警員隨即趕到包圍教堂。據報刀手脅人質期間,曾一度走出教堂外,最後警員趁機把刀手擊斃。
                           法新社/美聯社/路透社/衞報/太陽報」《蘋果日報》2016年07月26日
http://hk.apple.nextmedia.com/re ... 726/55411768?top=4h
        移鼠不是說信他的人便天下無敵的嗎?怎麼個「神父」竟是個倒瓤冬瓜,不堪一擊呢?
        「我己經給你們權柄,可以踐踏蛇和蠍子,又勝過仇敵一切的能力,斷沒有甚麼能害你們。」《路加》10:16
「梵蒂岡發言人隆巴迪譴責事件是『野蠻襲擊』,指教宗方濟各感到「痛楚和可怕。」
        那麼,梵蒂岡妖窟控制的傳信部(前異端裁判所)、耶穌會,野不野蠻?妖酋有對被虐殺、以億計的冤魂感到「痛楚和可怕」?
「我己經給你們權柄,可以踐踏蛇和蠍子,又勝過仇敵一切的能力,斷沒有甚麼能害你們。」《路加》10:16
旁觀者 發表於 2016/7/27 00:18

又有人亂引經引章充在行,
怎知, 實在又露了醜:
路加福音 10 章  16 節 都不是這樣的囉。

你, 6, 9 不分
上口迎下口

正一亂膠翕, 又穿崩
您唔識嘢啫

中國人素來有將字調轉睇嘅優良傳统:

Don't know where God is but the Devil is in the details
路加福音 10:19

非信徒寫錯少少reference number,係可以接受既。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 5# 抽刀斷水
都唔叫得做「錯」

經文本來係冇冧把嘅, 嗰尐冧把係聖经公会擅自加落去啫

非信徒根本唔需要承認聖经公会嘅numbering
猶太佬又有不同的分段,gay督教的分段亦有不同時代出新花款:
https://en.wikipedia.org/wiki/Chapters_and_verses_of_the_Bible#Jewish_tradition
所以, 以為「唔跟這個system就係錯」呢個concept先致係錯
您唔識嘢啫

中國人素來有將字調轉睇嘅優良傳统:
沙文 發表於 2016/7/27 12:27

有賴你把中華文化發揚光大哩

尿事如神

非信徒寫錯少少reference number,係可以接受既。
抽刀斷水 發表於 2016/7/27 13:44

咁唔係法律界人仕就係咪可以隨便犯法?
而且是「可以接受的」?

唔係啵
唔少非信徒都無引錯經
例如亞沙文, 佢只係亂膠咁解經
不是亂膠咁引經

係班門弄斧, 呢下野唔可以接受
回覆  抽刀斷水
都唔叫得做「錯」

經文本來係冇冧把嘅, 嗰尐冧把係聖经公会擅自加落去啫

非信徒根本唔需 ...
沙文 發表於 2016/7/27 14:06

咁就唔好學人章章節節
重點應投放在這本「聖經」真的有該段經文,至於在第幾章第幾節能看到,對你好重要咩?

信徒責任,好應該全本神所默示的「聖經」都看過一遍並好好銘記,reference number只係方便你查閱重溫之嘛,對不遵守聖經公會的非信徒,quote reference number真係只是對信徒既一個courtesy。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
又有人亂引經引章充在行,
怎知, 實在又露了醜:
路加福音 10 章  16 節 都不是這樣的囉。

你,  ...
beebeechan 發表於 2016/7/27 01:44

屁眼教主冇講過這話咩?
重點應投放在這本「聖經」真的有該段經文,至於在第幾章第幾節能看到,對你好重要咩?
...
抽刀斷水 發表於 2016/7/27 23:25

咁我都無話係「好重要」,
不過我既重點係放在『有無引錯』上, 
有無亂膠翕, 有無穿崩
有就是有, 無就是無,
一就一, 二就二。

(呢條友, 到依家都唔肯認句: 係我引錯左。。。咁囉)

錯左, 係咪好重要,
呢d係見人見智既事,
你個仔第日在學校打同學, 對你都可能係小事, 唔係好重要既事黎。
小朋友, 係『可以接受既』, 唔使記大過係嘛!
唔承認gay督徒嘅章節就得啦。
您有國際仲裁, 我有睬您都呆, 本衰经, 我地鍾意點分節都唔犯法嘅
Don't know where God is but the Devil is in the details
唔承認gay督徒嘅章節就得啦。
您有國際仲裁, 我有睬您都呆, 本衰经, 我地鍾意點分節都唔犯法嘅 ...
沙文 發表於 2016/7/28 01:17

既然唔承認, 就唔好用人既定了的方法來引章引節。
個方法冇申請專利, 鍾意點用都得。
若果唔得嘅您一早報咗公安拉人封網啦, 駛卵喺度鬼屌咁声
咁我都無話係「好重要」,
不過我既重點係放在『有無引錯』上, 
有無亂膠翕, 有無穿崩
有就是有,  ...
beebeechan 發表於 2016/7/28 00:58

爺爺讓你多看兩句,算係送(口既)。
        BB仔!你講東講西也没用。這裏的主題是:
        從「神父」是酒囊飯袋的事實,證明屁眼教主胡說八道,嘴巴就是屁眼。
爺爺讓你多看兩句,算係送(口既)。
        BB仔!你講東講西也没用。這裏的主題是:
         ...
旁觀者 發表於 2016/7/29 00:24

我送你一個『嘅』字
你日後可以用來剪貼,
唔使打得咁奇葩
從「神父」是酒囊飯袋的事實
旁觀者 發表於 2016/7/29 00:24

又是第幾章, 第幾節?
高級模式 | 發新話題
換一個