返回列表 回覆 發帖

主前主後

耶撚計時間, 多數用主前主後為標準。  

譬如, 今年係主後2017年。教會開雞竇, 係主後1550年左右 .....etc

鉅鹿之戰係主前 207 年,  圖坦卡門登基係主前1334....etc

但係, 恐龍絕種, 就話6500萬年前,  又唔講主前喎, 唔係話「主前六千四百九十九萬八千年」。
元謀人就生活在 xxxx萬年前, 又唔駛計主前。

咁究竟早過幾多年就關主L事呢?
全人類要數耶撚為無恥之最!
抄襲,偷竊,謊言,無恥,淫穢,賤格!
全人類要數耶撚為無恥之最!
抄襲,偷竊,謊言,無恥,淫穢,賤格!
leefeng 發表於 2017/3/20 12:51

你的帖
猶如女人叫床
來來去去都是那幾句
耶奴無論吃飯、瞓覺、 屙屎都只叫一句:「主阿!主阿!」
耶奴無論吃飯、瞓覺、 屙屎都只叫一句:「主阿!主阿!」
旁觀者 發表於 2017/3/21 01:06

那麼老公可不可以日日叫:「 老婆呀。。。老婆」
老婆又何不可以日日叫「老公阿!。老公」
你的帖
猶如女人叫床
來來去去都是那幾句
beebeechan 發表於 2017/3/20 23:47

那麼老公可不可以日日叫:「 老婆呀。。。老婆」
老婆又何不可以日日叫「老公阿!。老公」 ...
beebeechan 發表於 2017/3/21 05:29

有趣~
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 6# 抽刀斷水

日日講慣 「 老婆 老婆 我好愛妳咖! 」
忽然一日唔講, 即係表示其中必有警轟。
所以, 若然我一日唔講, 我老婆都提我:「老公,您係咪心中掛住佢? 您今日未話愛我喎? 」

所以, 在此事例當中, 我們都可以發現一個原則:

距離主中間遠, 就 omitted 主前。

現時雖則仍有主後, 但只要到達一個分水嶺, 就會自動冇咗主後。

在主前主後的用法之中, gay涿教都預表咗自己嘅冚斗。
我諗到一個比較方便嘅辦法表述主前嘞。

「 X年前」 同 「主前Y年」有 2,000年誤差,  而教徒數口唔好, 為了怕麻撚煩所以 omit 之。

解決辦法就係, 譬如您想講 寒武紀生命大爆發開始於距今5.42億年前, 如果用主前來表述, 即是 " 主前541,998,000年", 咁要即時計呢條數,   大部份教友都會覺得麻撚煩。

我發明嘅表述方法就方便了, 您話 「 寒武紀生命大爆發開始於主前5.42億減二千年」  , 咁咪掂過碌蔗咯!
X-2000=Y

我係咪值得大家提名我攞第一屆諾貝爾神學獎呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
我諗到一個比較方便嘅辦法表述主前嘞。

「 X年前」 同 「主前Y年」有 2,000年誤差,  而教徒數口唔好, 為 ...
沙文 發表於 2017/3/30 05:56

所以話你真係一條5689
考古地質, 都係用mya 架哩
邊有人用主前乜乜年

外行!
所以我話您地位傳教傳得水皮呢。

呢個正正就係考古地質從業員極少信主嘅原因。

您要將「天主創造天地同生命」這個概念植入考古地質從業員的專業領域, 才可以幫助佢地正確認識天主嘛。
Don't know where God is but the Devil is in the details
高級模式 | 發新話題
換一個