返回列表 回覆 發帖

再度離教

一開始接觸這個宗教相關的說法,是因為要解決超自然的問題
如果不信耶穌就會被永火燒
反正又不是只有我被燒
尤其很後悔曾去規x跟改x中教派的宗教團體,沒好還差點失去自由,可能還造成人家麻煩
他們都說信耶穌就不會有超自然不好的東西的問題 問題是我之前甚至很用力信,信很久根本沒好太多甚至尤其到後來更糟
解決超自然的問題?
世界上不少人都沒有任何宗教,也是活得好好的。想開一點,人其實未必需要受宗教信仰所限。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
世界上不少人都沒有任何宗教,也是活得好好的。想開一點,人其實未必需要受宗教信仰所限。 ...
抽刀斷水 發表於 2019/1/23 22:18

「不少」, 即係有幾多?
讓數字自己說話:

16%中, 還有一半是不肯定,
能清楚表明不信有神名的, 只有8%左右之喎

老鼠尾粒瘡, 你咁大陣仗?
8%係5.6億喎
若然係老鼠尾粒瘡, 咁您即係話南京大屠殺死人數目细過粒塵
要改名做南京塵屠殺可見教徒係幾咁涼薄
Don't know where God is but the Devil is in the details
8%係5.6億喎
若然係老鼠尾粒瘡, 咁您即係話南京大屠殺死人數目细過粒塵
要改名做南京塵屠殺可見教徒係幾咁 ...
沙文 發表於 2019/1/24 05:49

依家唔係講天災人禍既受害人, 
受害人, 一個都嫌多。

係講聲勢浩大既問題,
嗱。。。。

守城個大佬話: 各位唔使驚㗎, 『我地守城既兵都唔少,一定活得好好的,
想開一點,其實未必需要援軍添』

守城卒就話: 你話唔驚就假勒!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?新建帳戶
咁您即係話南京大屠殺死人數目细過粒塵
要改名做南京塵屠殺可見教徒係幾咁 ...
沙文 發表於 2019/1/24 05:49

南京屠殺, 死亡人數經估計約30萬。
中國人講南京屠殺, 都喜歡加個大字: 南京大屠殺。

日本死於原爆的無辜平民, 都與南京屠殺人數相若,
不過就好少人說廣島大原爆, 長崎大原爆,
係咪日本平民就抵死啲呢?
"theistic" but nonreligious 也是屬於無宗教,為何要排除在外?

也有不少人要找個宗教去信,有人解釋是因為未進化好:https://exchristian.hk/wiki/doku ... _%E5%AE%97%E6%95%99
"theistic" but nonreligious 也是屬於無宗教,為何要排除在外?

也有不少人要找個宗教去信,有人解釋是因 ...
抽刀斷水 發表於 2019/1/24 18:15

雖然是non-religious (即不屬現時任何宗教),但是是 theistic喎。
你要夾硬歸入名下之喎
也有不少人要找個宗教去信,有人解釋是因為未進化好

抽刀斷水 發表於 2019/1/24 18:15

不再信神是進化?
笑死!

人類的進化祖先,猿人,爬虫,虫,單細胞。。。都是有宗教的?會拜神的?????
回覆 9# beebeechan

南京小屠殺加埋原爆, 都唔夠8%咁聲勢浩大啫, 咁應该緊張
死人要達到christianity先唔算粒瘡
回覆  beebeechan

南京小屠殺加埋原爆, 都唔夠8%咁聲勢浩大啫, 咁應该緊張
死人要達到christianity先唔算 ...
沙文 發表於 2019/1/25 05:32

其實我係唔明你想講乜銀事
回覆 14# beebeechan
飲多幾劑試下啦
回覆  beebeechan
飲多幾劑試下啦
沙文 發表於 2019/1/25 06:30

食過樣補過樣, 仲好過以形補形
雖然是non-religious (即不屬現時任何宗教),但是是 theistic喎。
你要夾硬歸入名下之喎 ...
beebeechan 發表於 2019/1/24 22:40

係你夾硬界票咋喎。
係你夾硬界票咋喎。
抽刀斷水 發表於 2019/1/25 20:43

咁有問,
以下這些不是反對耶穌的,但又不想屬任何教會的,應歸邊類?

-------------------
【其實可以分開教會和耶穌來說嗎?】

-------------------

【[轉載]其實,我都曾經係一個耶撚……】
至今我都不反對上帝的存在,和聖經的道理
Guest from 14.0.157.x 發表於 2018/11/13 13:23
係你夾硬界票咋喎。
抽刀斷水 發表於 2019/1/25 20:43

咁就當施捨, 俾埋過8個巴仙你勒, 湊夠16%, 都仲係要靠邊站哩
那你覺得這16%世界人口,活得有什麼問題?
高級模式 | 發新話題
換一個