返回列表 回覆 發帖

5餅2魚條數點計

14:21 喫的人除了婦女孩子、約有五千。
加埋婦孺,算12,000人

時間係sunset
9:12        日頭快要平西、十二個門徒來對他說、請叫眾人散開、他們好往四面鄉村裡去借宿找喫的.因為我們這裡是野地。

場地 layout
9:13        耶穌說、你們給他們喫罷。門徒說、我們不過有五個餅、兩條魚.若不去為這許多人買食物就不夠。
9:14        那時、人數約有五千。耶穌對門徒說、叫他們一排一排的坐下、每排大約五十個人。
9:15        門徒就如此行、叫眾人都坐下。

派餅/魚的 logistic:
9:16        耶穌拿著這五個餅、兩條魚、望著天祝福、擘開、遞給門徒擺在眾人面前。
9:17        他們就喫、並且都喫飽了.把剩下的零碎收拾起來、裝滿了十二籃子。

有冇教會做過實驗, 最後一個食到魚/餅嘅人, 係翌日幾點鐘? 佢地當中患糖尿嘅弟兄姊妹low blood suger/暈/死咗幾耐?
假設係12000人, 每排50, 即240排.

"遞給門徒擺在眾人面前"
即是buffet形式, 如果每排50人大概需5分鐘拎嘢食(夜媽嗎需時更長,但我大方尐唔同您計)

240 x 5 = 1,200min = 20小時
估計將已作法的餅/魚由1排運送至下1排, 需時約7秒 = 28 min

=20.5小時

由sunset 6:00 pm起計, ladies/kids/seniors first, 即是最後的弟兄在翌日2:25pm先有嘢食
由於6:00 pm食完嘢都將近天黑, 起程歸家怕治安不靖, 野地又多猛獸出没, 市民都係等天光先動身。但到時又肚餓要食早餐, 所以實際上這個5餅2魚program耗時會比我估計長得多。
Don't know where God is but the Devil is in the details
或者使徒有㸃頭腦, 工作人員分组, 5個餅分5組。咁咪快5倍咯?

但係兩條魚 limited 咗呢個辦法, 其中3组會有餅無魚
除非叫市民在已作法的魚中拎3條出來畀阿穌再作法, 咁就可分成每組1餅1魚的5组

但可惜經文冇記述阿穌有此安排, 甚至連兩條魚至少都可分兩組都冇
Don't know where God is but the Devil is in the details
不要忘記, 同時他們又要數麻甩佬
太14:21
喫的人除了婦女孩子、約有五千。

如果照阿穌的辦法, 計總人數本來唔難. 50人一排, 只要count有幾多排, 乘50就係總人數

但唔知點解寫聖經要咁屎窟痕, 净計麻甩佬, 咁就麻L煩矣

1排中有幾多麻甩佬, 真係要數過, 因為聖經係一本具極高可信度的記載, 不能好似我地咁由5千麻甩佬反推出總共1萬2人咁草率
較方便的方法係,用清真寺規例,分開男女排隊,有幾多排係麻甩佬就一目瞭然。但此法又產生第個problem.好似前嗰排Donald Trump處理難民家庭咁,要分開尐细路仔,被democrat屌。
一個widower帶住细路女來聽道理,您叫佢點搞呢?後生仔同80歲老母又點搞呢?

同時,咁又會出現老婆食完嘢可以走,但老公未食,咁老婆始终都係要等到明日中午先走得。屆時, 老婆又再肚餓了。
即使係一家人一齊在同一排,都係會食完dinner等天光起程,但早餐又再肚餓。所以,以咁嘅排場,5餅2魚program是否可行,真係要進行案件重演方可取信於民。
除非,趁夜媽媽混水摸魚,使徒派畀市民嘅係事先買定的大批魚餅。黑暗中饿到肚打鼓,市民unlikely會計較擺在面前的是否先前作法祈福的魚餅,咁就可分组進行。因為好似古代打仗都有前隊同後隊通訊不良問题,您好難知道黑暗中100碼以外的一排在做乜嘢
聖經係一本具極高可信度的記載
沙文 發表於 2019/2/9 18:01

係真嘅就好囉。
移鼠話信佢嘅「永不饑渴」,班友根本唔使飲食,連五餅二魚都慳番,搞咁多嘢做乜呀。
係真嘅就好囉。
移鼠話信佢嘅「永不饑渴」,班友根本唔使飲食,連五餅二魚都慳番,搞咁多嘢做乜呀。 ...
旁觀者 發表於 2019/2/10 00:29

你老婆話佢性饑渴, 
你唔係嗱嗱聲去煮野俾佢食過啲白痴嚟係嘛!
6:8        有一個門徒、就是西門彼得的兄弟安得烈、對耶穌說、
6:9        在這裡有一個孩童、帶著五個大麥餅、兩條魚.只是分給這許多人、還算甚麼呢。

萬幾人都冇帶嘢食, 點解一條lang仔有7件嘢食帶喺身?
如果係在五、六個人身上揾到7件嘢食, 我都話comparatively咁就有小小可信度

但聘請5個人做咖喱啡成本太高, 聖教會係唔會亂駛錢嘅
條lang仔有7件嘢食帶喺身, 安得烈問都唔駛問過佢本人/guardians是否同意拎出來祈福, 顯然係事先夾定扯貓尾。聖教會做戲做唔足
稍有經驗的公眾人物遇到咁嘅情形,都會趁機表演一下親民:「小朋友叫咩名呀?今年幾歲讀幾年班呀?」

「耶稣叔叔我叫陳小蜂,今年智力三歲仲未有特殊教育學校肯收。」
「啊,咁您畀5餅2魚我祈福得唔得呀? 回頭我叫識得人多嘅安得烈睇下幫唔幚到您揾學校…………」

好似阿稣咁老奉問都唔問就mit爛小朋友魚餅作法,唔駛問阿貴就實係同陳小蜂事前夾定。您試下見到條細路揸住5杯雪糕兩條雪條,您一手搶咗佢,睇下會唔會喊到拆天?
當兒童做得比成人更好時,
成人往往用難以置信, 另有內情.....來遮蓋羞愧之心?
除了阿穌對於陳小蜂財物問都唔駛問老奉予取予携,仲有一點可輕易睇出究竟5餅2魚是否阿穌集團事前交畀小蜂做大龍鳯的道具。

若然5餅2魚真乃小蜂之物,咁祈完福開完大食會,5餅2魚就應完璧歸趙而不能趙完鬆。聖經係一本極有嚴謹的史實文獻,斷斷唔會寫得咁有頭冇尾。今根據記載5餅2魚並無還畀物主,故可斷定根本係教會交畀小蜂的道具,所以唔care用完駛唔駛還
高級模式 | 發新話題
換一個