返回列表 回覆 發帖

N-1

的確係有好多人亂過馬路,
警方嚴打又係無錯,
不過, 若警察的嚴打, 一日都係嚴打南亞裔人仕既話,
呢個警察既問題都唔小。

社會上有罪, 乜罪都有。
嚴打亦係無錯
不過打嚟打去都係神父啊, 牧師。。。
『呢條友』亦問題唔小。
唔發覺差佬有净拉神父牧師喎。唔信您試下揾個小童教友爆菊睇下拉唔拉您?
Don't know where God is but the Devil is in the details
包庇性侵兒童的神父 法國里昂主教被判有罪
2019年3月7日

法國東南部里昂教區的樞機主教巴巴蘭(Cardinal Philippe Barbarin),因為包庇1名性侵男童的神父,今天(7日)被法庭判定有罪,並被判處6個月緩刑。這是全球天主教戀童醜聞風波中,涉及性侵兒童案被定罪的法國最高級傳教士。
性侵、戀童醜聞已經對全球的天主教會造成重大衝擊。
巴巴蘭並沒有出席今天在里昂法庭的宣讀判決,他因為沒有通報1起在2014到2015年之間,1名神父性侵未成年人的事件,被判有罪。
代表受害者的律師索瓦爾(Yves Sauvayre)表示,「這起判決已經證實這名主教的責任和罪名,這是一個非凡的象徵,非常令人感動的一刻。」
判處緩刑的意思是,這名主教將不必入監服刑;但是,巴巴蘭的律師魯奇阿尼(Jean-Felix Luciani)仍然立即宣布,巴巴蘭會上訴。
魯奇阿尼表示,「法庭的推理無法令人信服,我們會以所有可能的手段來挑戰這項判決。」
68歲的巴巴蘭,長期以來都面臨受害者團體的指控,在獲知他管轄之下的1名神父,在1980到90年代之間,有性侵兒童情事之後,他並沒有向警方報案。
巴巴蘭和另外5名教會前助理同時受到審判,但這些主教區助理都沒有被判有罪。
而在此同時,澳洲、巴西、智利以及美國的天主教會,都已經因為性侵醜聞而大受打擊。
過去,法國已有兩位高級宗教人物,因為沒有將性侵兒童事件報案,已經遭到定罪,分別是法國北部巴優-利索(Bayeux-Lisieux)教會的皮坎主教(Pierre Pican),在2001年被判有罪,以及法國中部城市奧爾良(Orleans)前主教福爾(Andre Fort)在去年被判有罪。
巴巴蘭案在3年前爆發,今年1月開審,法國人早就等著看結果,而且里昂的醜聞案已經成為一部電影的主題。
教廷在2月16日宣布,天主教教宗方濟各(Pope Francis)已經同意,將涉及性侵的美國前樞機主教麥卡里克(Theodore McCarrick)免除聖職,成為近百年首見的案例。
麥卡里克因被控性侵未成年人等罪行,早在去年已經請辭,並且獲得教宗批准。
教宗也在2月21到24日召開全球主教會議,研商如何應對教會內部層出不窮的性侵兒童醜聞。

https://tw.news.yahoo.com/%E5%8C ... D%AA-113430564.html
Don't know where God is but the Devil is in the details
唔發覺差佬有净拉神父牧師喎。唔信您試下揾個小童教友爆菊睇下拉唔拉您?
沙文 發表於 2019/3/6 23:22

我又唔係講差佬
我係講呢個壇上邊既貼文
本壇貼文亦都冇問题啦。如果有,早就被貴教報公安拉人封網然後民事索償若干億
本壇貼文亦都冇問题啦。如果有,早就被貴教報公安拉人封網然後民事索償若干億 ...
沙文 發表於 2019/3/8 06:36

有時食肆既廚煮野都特別鹽,落重師傅,用上一滴香。。。。
為求滿足食客口味唶

呢到轉貼既報導都係一樣
回覆 1106# beebeechan

有不滿可向相關部門投訴

https://www.canada.ca/en/health-canada.html
回覆  beebeechan

有不滿可向相關部門投訴
沙文 發表於 2019/3/8 06:59

蛇有蛇路嘛
有人願打,有人願捱
無加鹽加醋就唔啱口味
唔啱口味就咪幫襯, 唔阻您
唔啱口味就咪幫襯, 唔阻您
沙文 發表於 2019/3/8 07:08

開杯熱水,洗洗先食,沖淡,溝稀。。。。咁就食得落囉
老人家食嘢係要清淡唔受得刺激, 保重保重
沙文 發表於 2019/3/8 07:52

係。。。。遲啲仲有可能要打點滴維生。。大家咁話
沙文 發表於 2019/3/8 07:52

下半身都唔好咁大刺激
輕唅淺啖好哩
輕唅淺啖完用聖水漱口就仲舒服
https://www.thespec.com/news-sto ... s-abuse-by-priests/
輕唅淺啖完用聖水漱口就仲舒服
沙文 發表於 2019/3/8 09:53

耶穌有能力把水變酒
你估又有無能力把聖水變水呢?
將聖水用在不當的事上, 就只是水
所以, 你唔好亂水個『聖』字
梗係唔得啦。您慳尐哩, 這招我先前已拆解了, 倒入洗腳缸的根本係酒

"大家再睇多一項waiter心路歷程分析,便知此乃鐡定騙局。
阿稣叫waiter倒「水」入洗腳缸,然後不畀經理飲。
若果倒落洗腳缸的係水,侍仔就會諗: 若果經理飲嘅係洗腳水,咁都唔炒就天冇眼。
所以,佢在不畀經理飲之前一定已肯定係酒而非洗腳水。而要肯定呢様嘢,佢必需要試飲一啖。
但係經文冇話侍仔有咁樣做喎。所以我们可以肯定,佢①早知道倒入缸嘅係酒!"

佢同我老婆一樣都中意呷醋,
若真識變變變, 就唔駛等。咁L叻, 苦膽fit一聲變醋, 任您呷

27:34 兵丁拿苦膽調和的酒、給耶穌喝。他嘗了、就不肯喝。
27:48內中有一個人、趕緊跑去、拿海絨蘸滿了醋、綁在葦子上、送給他喝。
佢同我老婆一樣都中意呷醋,
若真識變變變, 就唔駛等。咁L叻, 苦膽fit一聲變醋, 任您呷

27:34 兵丁拿苦膽調和的酒、給耶穌喝。他嘗了、就不肯喝。
27:48內中有一個人、趕緊跑去、拿海絨蘸滿了醋、綁在葦子上、送給他喝。

沙文 發表於 2019/3/8 15:42

經文既野, 你真係好唔在行。
教你又要花我唇舌, 都唔緊要勒, 
只係講你又唔岔受教。

福音作者, 不時都突出耶穌就是經上所載的默西亞。

耶穌要嘗苦膽就是要滿全詩篇上對默西亞受苦的描述。
把苦膽變成靚酒, 咪不依劇本囉。

(你唔識, 就問下你老婆囉)
唔係喎, 嘗一下, 發現係苦膽:「屌那星原來係苦膽」 立馬就把苦膽變成醋,然後呷之, 臉上露出好酸的表情立此存照。
咁就兩全其美嘞。到下一個人趕緊跑去、拿海絨蘸滿了醋、綁在葦子上、送給他喝之時, 佢就可以話「唔講您唔知, 其實頭先已經飲L咗了」咁先斷氣。 我都要寫個服字啦。唔駛問老婆嘅。(准唔准纳妾先要)
神父搞藝術  唔知幾時exhibition
我送花籃  

神父攝男童GG從小拍到大 被逮辯「這是藝術」
澳洲一名天主教神父,拍9歲男童的裸照,男童12歲後又拍他裸照並且性侵他,又過了幾年,男童長大成為青少年,神父再度把他找來拍裸照,神父被逮後稱這是藝術行為,不過法院判他猥褻罪成立,判18個月監禁。

據澳洲《9news》報導,75歲前天主教神父恩迪科特(Michael Ambrose Endicott),40年前在布里斯本擔任教師的時候,拍攝男童裸照,日前遭法院判猥褻成立。受害人指出,1975年他9歲的時候,遭到恩迪科特的侵犯,恩迪科特把他帶去隱密草叢,然後拍了他裸體照片,還跟他說「不用擔心,你做的很棒」。

離第一次拍裸照後3年,恩迪科特又把受害者帶到學校大樓拍裸照,等到受害者變成青少年後,恩迪科特把他帶到更衣室,在淋浴間再度拍下受害者的裸照。檢察官說:「受害人指出,在學校裡,神父有絕對的權力,所以他不敢站出來反對」。恩迪科特的律師則表示,「恩迪科特稱照片是藝術,而不是性,他想以裸體男還照作為攝影興趣的表現」,不過法官否定了這樣的說法。

法官指出「犯人在全裸男童周圍走來走去,從正面跟後面拍照片,我不理解這跟藝術有什麼關係」 , 最終法院判他猥褻罪成立,判18個月監禁,服刑6個月後可緩刑執行。(即時新聞中心/綜合報導)

https://tw.appledaily.com/new/realtime/20190317/1534581/
神父搞藝術  唔知幾時exhibition
我送花籃  

神父攝男童GG從小拍到大 被逮辯「這是藝術」
澳洲一名天主 ...
沙文 發表於 2019/3/17 21:02

新聞稿都只是說是拍裸照。。
你就對焦到JJ 那處
高級模式 | 發新話題
換一個