返回列表 回覆 發帖

安息日做生意

12:11        耶穌說、你們中間誰有一隻羊、當安息日掉在坑裡、不把他抓住拉上來呢。
12:12        人比羊何等貴重呢.所以在安息日作善事是可以的。

其實, 羊係livestock, 把他抓住拉上來, 係拯救財産, 並非甚麽善事。
阿穌嘅argument向來都胡胡混混
咁安息日貨倉火燭, 若無人被困
消防係咪唔使來?
您禀神問阿稣啦, 佢 as usual 唔啋您咩
Don't know where God is but the Devil is in the details
您禀神問阿稣啦, 佢 as usual 唔啋您咩
沙文 發表於 2019/3/13 00:38

你坦白講你唔曉答咪得囉
我坦白講, 曉而唔教您
Don't know where God is but the Devil is in the details
咁安息日貨倉火燭, 若無人被困
消防係咪唔使來?
beebeechan 發表於 2019/3/12 23:11

你說服到自己拯救貨倉尐貨係做善事咪得囉。
其實, 佢話「你們中間誰有一個仔、當安息日掉在坑裡、不把他抓住拉上來呢亅
咁就圓滿啦。
阿穌創作比喻嘅才華始终都係水尐
你說服到自己拯救貨倉尐貨係做善事咪得囉。
抽刀斷水 發表於 2019/3/13 01:01

點解消防幫你救火, 減少咗你捐失, 唔係善事嚟?
其實, 佢話「你們中間誰有一個仔、當安息日掉在坑裡、不把他抓住拉上來呢亅
咁就圓滿啦。
阿穌創作比喻嘅才 ...
沙文 發表於 2019/3/13 01:17

你應該代入今日既情境
「你們中間誰有一部iphone10、當安息日掉在渠裡、不把它抓住拾上來呢亅
而呢種人又叫人安息日乜都唔好做, 見人跌倒都唔好去扶, 說:今日係唔多方便既日子嚟
咁就圓滿啦。
阿穌創作比喻嘅才 ...
沙文 2019/3/13 01:17 提交

自己個仔梗係去拉哩。
問題係人地個仔就會唔會去幫手拉。
其實, 「你們中間誰當安息日掉在屎坑裡、不自己爬上來」都有排解釋。根本件事只係猶太佬內部的無聊爭拗,卻以為懒偉大,咁就當係福音,真係睬佢都有味
其實, 「你們中間誰當安息日掉在屎坑裡、不自己爬上來」都有排解釋。根本件事只係猶太佬內部的無聊爭拗,卻 ...
沙文 發表於 2019/3/13 17:33

你就係鐘意過陣味。
減少咗你捐失
beebeechan 發表於 2019/3/13 01:23

字都未識就學人講道理, 真笑死人.
字都未識就學人講道理, 真笑死人.
旁觀者 發表於 2019/3/14 00:55

見你平時無得威, 
就借個頭盔你戴一陣哩
其實, 「你們中間誰當安息日掉在屎坑裡、不自己爬上來」都有排解釋。根本件事只係猶太佬內部的無聊爭拗,卻 ...
沙文 發表於 2019/3/13 17:33

https://globalnews.ca/news/4805179/man-dies-stuck-donation-bin/
唔使屎坑
一個「洞呢唇邊」都夠

班消防佬真係唔需要嚟扮偉大既
以為安息日作善事是可以的, 其實作善事都累死得人多
https://www.cbc.ca/news/canada/k ... ation-bin-1.4964381
以為安息日作善事是可以的, 其實作善事都累死得人多
沙文 發表於 2019/3/16 04:50

事發當日, 唔知係咪安息日嚟勒

見死不救入罪?小悅悅翻版 女子遭2次輾斃20路人漠視
https://www.ettoday.net/news/20170609/941311.htm

又或者沙文同門嚟, 怕仲累死多幾個人
高級模式 | 發新話題
換一個