返回列表 回覆 發帖

早尐收舖費L事燈油火蠟都蝕埋

逾4百年舊規定取消 聖公會教堂不需逢周日辦崇拜
英國聖公會管理委員會日前投票通過,轄下的教堂不再需要遵守逢周日舉行主日祟拜的規定。這個規定追溯至1603年。

這個動議是由威爾斯登主教提出,他認為規定已經過時。與此同時,英國聖公會的管理委員會「總議會」,也引入6個牧區原則,改善對男女同性戀者、雙性戀者及變性者的待遇,更歡迎他們參與教會活動,對他們的情況視為天生,而不是問題。

聖公會取消主日必定舉行祟拜的這個決定,主要原因是在過去幾十年,參與教會活動的人數愈來愈少,在一些偏遠地區的教會,由於會眾人數太少,一名神職人員可能同時要照顧多間鄉村教會。周日祟拜參與人數太少的情況經常出現,令神職人員要不斷向上方申請取消主日祟拜聚會。

威爾斯登主教表示,目前的運作不符合實際情況,改變規定可以讓現時已經執行的運作更容易,同時也取消官僚程序。

駐英國記者章怡報道
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/aean ... 0223_00912_001.html

人地係第二度建新堂你又唔肯講?

https://www.theguardian.com/worl ... t-francis-tottenham

呢啲隠善只揚惡既貼文,誤導人哩
揚您grand opening 剪彩都係得5丁半人呀?
Don't know where God is but the Devil is in the details
揚您grand opening 剪彩都係得5丁半人呀?
沙文 發表於 2019/3/8 23:16

一定唔止五丁半,
唔通佢地用腳架嚟影 selfie 咩
幾雞嘢聖教會仲畀得起起卦? 您唔係認窮過迦百農下話

Don't know where God is but the Devil is in the details
幾雞嘢聖教會仲畀得起起卦? 您唔係認窮過迦百農下話
沙文 發表於 2019/3/9 00:10

cheap 人用埋啲 cheap 野
我閒閒地過碌都一千幾百哩

https://www.manfrotto.ca/product ... EAQYAiABEgKsVfD_BwE
粗粗地, 用住先㗎咋
我唔似教徒, 專買埋晒一千幾百奢侈品。
我一有閒錢就助養飢荒细路仔

沙文 發表於 2019/3/20 17:25

你無乜閒錢既人, 就唔好太勉強

真有心既人係唔會等有閒錢先做呢啲事既
沙文 發表於 2019/3/20 17:25

你就等人有飢荒先嚟助養, 仲要等你有閒錢先。。。。

好多基督徒, 宣明會。。。係助養貧窮兒童, 等佢地有書讀, 改善社區, 能健康成長。。。。

你係治標, 人地係治本
做野快你幾步哩
回覆 8# beebeechan

好過您冇閒錢都買支gitzo黎托, 净腳冇pan head, 唔係攞黎托攞黎做咩

回覆 9# beebeechan

基督徒仲會主動製造埋孤兒寡婦黎救濟添
高級模式 | 發新話題
換一個