返回列表 回覆 發帖

N-1

唔係我對焦, 生果報headline係咁報道喎

有任何不滿可以告佢

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?新建帳戶
Don't know where God is but the Devil is in the details

有任何不滿可以告佢
沙文 發表於 2019/3/18 00:43

咪即係你只能有生果報的水平
没有南華早報的質素囉

有任何不滿可以告佢
沙文 發表於 2019/3/18 00:43

你幾有港府問責官員作風,部門推部門
善長卸膊。
咪即係你只能有生果報的水平
没有南華早報的質素囉
beebeechan 發表於 2019/3/17 09:22

賣L咗身啦。有L貞節牌坊質素咩
你幾有港府問責官員作風,部門推部門
善長卸膊。
beebeechan 發表於 2019/3/17 09:35

條氣唔順可以移民。問責官員又冇留您
華人教會義工誘姦少女 七項重罪起訴2019年03月13日 00:54
鑽石吧市「生命泉基督教會」(River of Life Community Church in Diamond Bar)55歲亞裔義工Chee Lim Chook,被控引誘未成年教友發生性關係,6日遭七項重罪起訴。洛杉磯縣警局指出,Chook在家中被捕,保釋金為14萬元,訂3月25日過堂。

洛杉磯縣警局指出,2月21日鑽石吧市生命泉教會一名18歲成員向警方報案,稱她從16歲開始,就與在該教會擔任義工的Chee Lim Chook發生性關係。兩人發生關係的地點就在教堂內,Chook還經常給她看色情片。

接到報案後兩周內,洛縣警局就在Chook家中將他逮捕。Pomona地區檢察官辦公室於3月6日起訴Chook,他的罪名包括兩項與未成年人口交(Two charges of Oral Copulation with a minor)、兩項與未成年人指交(Two charges of Digital Penetration of a Minor)、與未成年人性交(Unlawful Sexual Intercourse with a minor)及兩項傳送危險內容給未成年人(Two charges of Sending Harmful Matter to a Minor),共七項重罪。

警方認為,本案可能有其他受害者,呼籲知情民眾撥打877-710-5273,或發郵件至specialvictimsbureau@lasd.org與警局聯繫。
https://www.worldjournal.com/617 ... %E8%B5%B7%E8%A8%B4/
Don't know where God is but the Devil is in the details
教會傳道人時裝公司老闆涉摸胸非禮 前女文員:要揭穿他真面目

在教會當傳道人的時裝批發公司老闆,涉嫌趁公司女文員試穿樣板衣服期間,疑替她量度上圍時扯胸圍摸胸,兩天後女文員辭職。約一年半後,她發現被告在教會當傳道人,決定「揭穿他真面目」,向教會牧師投訴,惟沒有得到牧師協助,及後報警。公司老闆被控一項猥褻侵犯罪。案件今於西九龍裁判法院進行審訊。

被告蔡堃智,被控於15年4月9日在深水埗一大廈單位內猥褻侵犯一名女子X。
法庭記者:林欣
http://www.singtao.ca/toronto/40 ... C%9A/?variant=zh-hk
向教會牧師投訴,惟沒有得到牧師協助
沙文 發表於 2019/3/19 00:59

向來都係包庇架啦,各教會性侵受害者要留意了,唔好嘥時間喇,直接報警啦。
教會傳道人時裝公司老闆涉摸胸非禮 前女文員:要揭穿他真面目

在教會當傳道人的時裝批發公司老闆,涉嫌趁 ...
沙文 發表於 2019/3/19 00:59

這則新聞,奇葩地方很多

(1 )事發時,原告不是小童,被告也不是有甚麼權勢的人,没有驚怕不敢報警的理由
為甚麼要事發幾年後才去報警

( 2 )你遇上打刧過你的匪徒,當然係第一時間去報警哩,點解會係向佢住過間大廈既看更亞伯投訴
你以為個看更會同你拘捕個人?
教會既牧師會同你執法㗎咩?

(3 )係咪見人做咗傳道員先舉報,唔傳導就唔報?
當年要告這個性侵人仕,唔需要等「再遇上」先嚟報案㗎喎
佢係邊到返工,原告唔知㗎咩

(4 ) 都未經法庭定罪,就「罪成」,係呢版既人一向作風嚟。
關於第2點,請先睇片:

「將件事話畀你信任既人聽」:其實好多性侵事件,都係經社工發現,傾傾下咁傾返黎既,然後報警,無論成年同小童都係,你留意下報紙就知道。

牧師,可能就係受害者「信任既人」(不過原來真係信唔過)。

關於第3點:可能最初覺得被摸都係一次性由得佢,點知原來佢係道貌岸然既傳道人,為免其他教友受到傷害,同時又唔想見到呢條友好假咁繼續傳道,先「的」起心肝告發佢啫。「揭穿他真面目」,呢個理由其實好合理,奇咩葩丫。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

當沙文遇上當年初戀情人時,
個女都可以告沙文當年摸佢個胸。。。。咁咪弊傢伙?
關於第3點:可能最初覺得被摸都係一次性由得佢,點知原來佢係道貌岸然既傳道人,為免其他教友受到傷害,同時又唔想見到呢條友好假咁繼續傳道,先「的」起心肝告發佢啫。「揭穿他真面目」,呢個理由其實好合理,奇咩葩丫。

抽刀斷水 發表於 2019/3/19 21:32

如果係咁「合理」, 就唔使用「可能」嚟作開頭哩
(分明就係你自己既推測, 老作, 幻想嚟)

因為, 用咗好多「可能」之後, 乜事都可以合理化了。
愈多可能, 愈合理
牧師,可能就係受害者「信任既人」(不過原來真係信唔過)。

抽刀斷水 發表於 2019/3/19 21:32

不如你講下,
投入角色。。
你係那個牧師, 你聽到有呢個投訴後,
你會, 可以做到乜野?

即刻炒咗個傳導員, 信哂個女教友講?

我就係唔太喜歡你濫用「包庇」呢啲字眼來把人妖魔化
原來報導係仲有下文既
(唔知點解沙文要遮住唔俾大家睇)

被告蔡堃智,被控於15年4月9日在深水埗一大廈單位內猥褻侵犯一名女子X。

事主今在屏風後作供指,她自07年起入職該時裝批發公司擔任文員,當時被告的兄長是老闆,被告在兄長過身後才接手生意。事主一向會替公司試穿衣服,15年4月9日,事主依照慣例試衫,換上一件黃色短袖圓領上衣,被告以軟尺從後替事主量度尺寸,量至上圍時,雙手抱住事主腹部,伸右手扯胸圍,摸胸約一秒,事主掙扎並以手肘向後推開被告,立即衝向洗手間,將自己反鎖在內近5分鐘,以免再次收到被告傷害。事後她向前公司同事訴苦,並於兩天後辭職,被告曾稱「如果我的行為令到你不安,對唔住」。
http://std.stheadline.com/instant/articles/detail/958537-%E9%A6%99%E6%B8%AF-%E5%82%B3%E9%81%93%E4%BA%BA%E6%B6%89%E8%97%89%E5%BA%A6%E4%B8%8A%E5%9C%8D%E9%9D%9E%E7%A6%AE%E6%99%82%E8%A3%9D%E5%85%AC%E5%8F%B8%E5%A5%B3%E4%B8%8B%E5%B1%AC+%E4%BA%8B%E4%B8%BB%EF%BC%9A%E8%A6%81%E6%8F%AD%E7%A9%BF%E4%BD%A2%E7%9C%9F%E9%9D%A2%E7%9B%AE

「事後她向前公司同事訴苦」
咁公司同事咪仲包庇老闆?

以前曾係黑社會大佬既, 今日都會做咗傳道㗎啵,
(今日唔再係黑社會哩啵)

『為免其他教友受到傷害』
係咪過個前老闆, 今日仲係成日摸女教友既胸呢?
咁公司同事咪仲包庇老闆?

beebeechan 發表於 2019/3/19 06:35

公司同事係教徒吖嘛
如果係咁「合理」, 就唔使用「可能」嚟作開頭哩
(分明就係你自己既推測, 老作, 幻想嚟)

因為, ...
beebeechan 發表於 2019/3/19 22:05

我地又唔係法官陪審團可以睇哂所有口供證據,有哂呢尐資料就唔駛話「可能」囉。
係呀, 求其佢噏乜就乜啦

「上帝叫我做壞事」她割喉母親 盒子裝血跪議會大樓祈禱

澳洲伯斯1名49歲的女子夏伊樂(Tania Denise Shayler),被控謀殺81歲的老母,近日出庭時她拒絕認罪,辯稱自己是「精神失常」。

根據《澳洲新聞網》消息,夏伊樂於2017年6月15日,用刀割破自己81歲母親蜜茲雪爾(Margaret Mitchell)的喉嚨,還將母親的鮮血液撒在家門口地上。

之後,夏伊樂還將母親的血液裝進1個盒子內,跑到議會大廈門口下跪,低頭做出祈禱的樣子,還擺十字架,經過都被監視器拍了下來。

消息中說,這段監視畫面,近日也在法庭中被播放出來,夏伊樂向法官坦承自己殺了母親,但是因為她有精神病的原因,而不是檢方說的「謀殺」。

消息中說,在弒母案發生前,夏伊樂曾告訴丈夫,她「聽到上帝的命令」,要她去做「1件壞事」,但她沒有告訴老公這件「壞事」的內容,後來殺了母親後,她才告訴丈夫,之後也報警。

夏伊樂還跟法官說,自己原本考慮要「犧牲」兒子,「把他獻給上帝」,但後來意識到,「上帝並不希望我這麼做」。

消息中說,夏伊樂19歲時就被診斷出,患有「分裂情感性障礙症」(Schizoaffective Disorders),精神病史約有30年,她說常會有幻覺與幻聽,也常常以為有外星人出沒。目前案件還在繼續審理中。

(即時新聞中心/綜合報導)

https://tw.appledaily.com/new/realtime/20190315/1534144/
我地又唔係法官陪審團可以睇哂所有口供證據,有哂呢尐資料就唔駛話「可能」囉。 ...
抽刀斷水 發表於 2019/3/20 20:45

裁判署係無法宫, 又無陪審團㗎啵.

『我地又唔係法官陪審團可以睇哂所有口供證據,』, 呢個就係本版人仕既共通毛病: 知少少, 吹多多
係呀, 求其佢噏乜就乜啦

「上帝叫我做壞事」她割喉母親 盒子裝血跪議會大樓祈禱

澳洲伯斯1名49歲的女子 ...
沙文 發表於 2019/3/20 23:51

報導講到明, 當事人19歲就有磁能線,
高級模式 | 發新話題
換一個