返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 禱告見效的 ... 是真的

.
主耶穌要求用這三位名義做這件事. 沒交代祂們關係
bigmonster 發表於 2019/7/3 01:51

如果係無關係, 點解要三位名義共同做一件事?
仲難明哩。

好似亞林鄭, 李家超, 盧偉聰同共漏夜開記者會,
佢地間無關係㗎咩?
一定係共同代表了一樣野哩, 唔通三唔識七坐埋吹水咩
主耶穌要求用這三位名義做這件事. 沒交代祂們關係
bigmonster 發表於 2019/7/3 01:51

神係咪三位一體
你講來講去都係獨沽一味

三位一體既理據就多籮籮,

你既講法,好明係...........唔夠秤哩!
記得本人的立場是來反教會的. 他們不是神.

bigmonster 發表於 2019/7/3 01:23

教會當然不是神, 唔使你來反哩。

只有東方閃電教全能神先話佢自己係神, 邪到入骨
神係咪三位一體 你講來講去都係獨沽一味 三位一體既理據就多籮籮,你既講法,好明係...........唔夠 ...
beebeechan 發表於 2019/7/3 08:31

真的說不明白嗎? 還是總想像成另一毎版本 ...

1. "三位一體" 是 "主耶穌教導" 嗎? 一定不是.
2. "三位一體" 是否真的? 那是下一個問題.
3. "三位一體" 不是 "耶穌說的". 不相信又如何? 不相信 "三位一體" 是否要下地獄?
4. 不是 "主耶穌教導", 不相信都不影響是否 "信耶穌" 這件事.
5. "主耶穌" 在 "馬太福音 15 章" 說明不可以把 "人的吩咐" 說成 "神的道理".
6. 相反把 "三位一體" 說成 "必要相信才是信耶穌" 就違反 "主耶穌說話" (5).
7. 本人就是要維護 "主的教導". 要說是 "主的教導", 先拿 "主耶穌說話" 出來.
8. 不要再把 "教會教導" 混淆為 "主的教導". "教會" 不是 "主耶穌". 這樣做是 "拜偶像".

你到底明不明?
真的說不明白嗎? 還是總想像成另一毎版本 ...

1. "三位一體" 是 "主耶穌教導" 嗎? 一定不是.
2. "三位一 ...
bigmonster 發表於 2019/7/3 21:24

說基督教的神不是三位一體,
猶如 #54 所說的。
你又是還不明白嗎
6. 相反把 "三位一體" 說成 "必要相信才是信耶穌"

咁又唔講成必要相信先係信耶穌既
只係你講既, 就唔係正宗。

如去食日本菜, 不吃魚生就不是吃日本餐嗎, 只吃烏冬, 壽司都可以既。
這是你既自由,
但你唔可以話日本菜係無魚生, 
或魚生本來唔係日本菜既主打嚟

你又到底明唔明?
8. 不要再把 "教會教導" 混淆為 "主的教導". "教會" 不是 "主耶穌".

咁係咪有個富豪死咗, 
佢既遺囑執行律師都唔可以代表富豪既意願行事?
個律師唔可以代表那個死咗既人?
說基督教的神不是三位一體,猶如 #54 所說的。你又是還不明白嗎 ...
beebeechan 發表於 2019/7/3 21:28

本人很清楚表明,

"三位一體" 不是 "主耶穌教導". 但有可能是真. 為何又變了呢?
本人很清楚表明,

"三位一體" 不是 "主耶穌教導". 但有可能是真. 為何又變了呢? ...
bigmonster 發表於 2019/7/3 21:44

「但有可能是真」難得見你口氣軟化了。

「本人很清楚表明」
當初你是很清楚表明
不明白嗎? "三位一體" 只是 "人的規律". 主耶穌很清楚說天父是神!

信三無一體的都是假的。

現在,你說:「有可能是真」。轉軚了?
「記得本人是來反基督宗教的, 包括 天主教, 基督教 ...」

為甚麼要反一些「有可能是真」的事呢?

弄清了才反不可以嗎
已經說過了, 為何又重覆呢?
bigmonster 發表於 2019/7/3 01:23

按文字的意思就是要殺,順我者生、逆我者亡﹗這是邪教的本質。
    閣下的解釋,只是個人加插的意見,並非本來的意思。
按文字的意思就是要殺,順我者生、逆我者亡﹗這是邪教的本質。
    閣下的解釋,只是個人加插的意見, ...
旁觀者 發表於 2019/7/3 23:32

為何閣下又加插不是文章內容的事呢? 原文說有壞人出現為何變了 "主耶穌" 教 "殺人" ... ?
我說句公道說話,big君以前曾經說過三位一體有可能是真的,衹是他認識的主耶穌沒說過,聖經中的主耶穌也沒有說過。bee君亦曾經表示相當明白big君的觀點是只信他自己認識的耶穌,至於聖經中的耶穌的教導,衹是聖經作者自己說耶穌怎樣怎樣説而已。
我說句公道說話,big君以前曾經說過三位一體有可能是真的,
逃出魔幻紀 發表於 2019/7/3 23:42

之前, 是有幾前?
在#128前我未見過他有這個表態

他說過:
三位一體本來就違反主耶穌你不知道嗎?

違反主耶穌, 但又可能是真.....你話矛不矛盾?

主耶穌的確不是三位一體.

佢好明確話唔信三位一體
之前, 是有幾前?在#128前我未見過他有這個表態 他說過:違反主耶穌, 但又可能是真.....你 ...
beebeechan 發表於 2019/7/4 00:41

那我再清楚說一次吧 ...

"三位一體" 不是 "主的教導". "三位一體" 有可能是真的, 但本人並不相信.

不是 "主的教導" 就不是 "主的教導". 不相信也不影響是否 "信耶穌". 但強迫人相信才是 "信耶穌" 就違反 "主的教導".

本人不相信 "三位一體". 所以有以上的說法. 本人不反對有人提出 "三位一體" 這個 "神學理論". 但不可能不相信這個 "神學理論" 就不是 "信耶穌".

清楚了沒?
那我再清楚說一次吧 ...

bigmonster 發表於 2019/7/4 01:06

不用哩。。。。

次次都是舊瓶舊酒
. 但不可能不相信這個 "神學理論" 就不是 "信耶穌".

清楚了沒?

.
bigmonster 發表於 2019/7/4 01:06

不清楚既係你,
因為#126 老早便回應過了,
之前, 是有幾前?
在#128前我未見過他有這個表態

他說過:

違反主耶穌, 但又可能是真.....你 ...
beebeechan 發表於 2019/7/4 00:41

我唔記得幾前,可能係佢喺第二個帖同我講,當時我印象好深,因爲我好想明白曬佢嘅觀點。
我唔記得幾前,可能係佢喺第二個帖同我講,當時我印象好深,因爲我好想明白曬佢嘅觀點。 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/7/4 09:42

主耶穌的確不是三位一體.

三位一體" 有可能是真的

出自同一個人把口

呢啲唔知係乜邏輯嚟。

出自同一個人把口

呢啲唔知係乜邏輯嚟。
beebeechan 發表於 2019/7/4 10:19

老實講,我覺得big先生都算係一個誠實坦白嘅人,祇不過佢嘅神學觀點可能未到凝固堅實嘅地步,希望大家抱持開放嘅態度多啲思考,人有時唔記得咗講過嘅嘢而講出自我矛盾嘅說話唔係好出奇嘅事,如果抱持開放嘅態度,對自己嘅觀點千錘百煉長期反覆思考而令其成熟,有自信經得起任何檢驗,嗰陣時講嘢就比較少機會出現矛盾。
高級模式 | 發新話題
換一個