返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 再說一次 "神蹟異象" 和本人經歷

不是全部肋未人都是聖殿的司祭,但聖殿的司祭必定是肋未人。肋未人也可以當撒杜塞人, 法利塞人,  ...
beebeechan 發表於 2019/7/6 15:35

怕左妳 ... 咁妳都答下幫 "法利塞人" 定 "主耶穌" ... 唔好答唔到就講第二樣丫 ...
猶太人的聖殿, 怎會有基督教的聖神?聖神是父乃聖子所共發。猶太人都不信耶穌是天主子, 是神, 發 ...
beebeechan 發表於 2019/7/6 15:38

唔好咁 "自我中心", "猶太教" 同 "基督教" 係同一個 "神" 同一個 "聖靈" 係簡單事實. 事實唔會妳想點就點 ...
中世紀時的確曾過有腐敗的教會,不等如聖神離開了,聖神也没有讓教會倒下來,很快就改正了
正 ...
beebeechan 發表於 2019/7/6 15:39

大姐啊, 唔好自欺欺人啦, 教會腐敗唔係一日啦 ... 又話教會正確, 又話教會有 "聖神", 講唔到就話 "聖神" 無 "離開" ... 咁同 耶和華見證人 話天上有末日 ... 佢地預言準確一樣啦 ... 就算講都要合理丫, 不停用把口改變唔到丫 .........

不停話教會正確, 係先算啦 ... 有咁多人反教會就因為有咁多人盲目支持, 有問題有人出句聲, 教會就唔會有今日啦 ......

不過呢位大姐又實在傻得幾可愛 ................
[quote你話今日既教會教錯野,
聖神都未急你就急?
仲亂咁嗌棄船。。。
真係真正既盲人領盲人哩size=2]beebeechan 發表於 2019/7/6 15:39 [/quote]

big先生向他的魔神祈完禱,領受咗他背後那隻魔鬼的旨意,又試出嚟依依哦哦,不斷重複“法利塞人法利塞人……“,其實他根本不知道法利塞人是什麼人,亦根本曲解了耶穌基督對法利塞人的指責,他自己是無知,無辜辜被背後魔鬼的欺騙並甘心作為惡魔的揚聲筒,扮演披著羊皮的豺狼去煽動他人去敵視教會,不是急不急的問題,而是受魔鬼擺佈要鑿沉那條船,邪惡到令人起雞皮疙瘩。
[quote你話今日既教會教錯野,聖神都未急你就急?仲亂咁嗌棄船。。。真係真正既盲人領盲人哩size=2]beeb ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/7/6 19:37

出左真面目, 講野都有譜丫. 唔好又自言自語以為勝利, 唔喜歡可以又唱歌丫.....
怕左妳 ... 咁妳都答下幫 "法利塞人" 定 "主耶穌" ... 唔好答唔到就講第二樣丫 ... ...
bigmonster 發表於 2019/7/6 17:11

你要把法利塞人代表「教會」,耶穌代表你個「智慧神明」
然後叫人揀?

猶如你話反送中就係代表民主自由,支持送中就係支持共產黨一黨專政。
食麥當勞就係崇洋,食雲吞麵就係愛中國,

你就係亂掛牌,亂配對,立心抺黑。

有點智慧既人都唔會睬你哩。
唔好咁 "自我中心", "猶太教" 同 "基督教" 係同一個 "神" 同一個 "聖靈" 係簡單事實. 事實唔會妳想點就點  ...
bigmonster 發表於 2019/7/6 17:14

點會係同一個
猶太教既神只有父。
基督教既神係父,子及聖神。

猶太教既神只眷顧以色列人,
基督教既神係普世既,係大公教 (Catholics), 即係任何民族都歡迎。
大姐啊, 唔好自欺欺人啦, 教會腐敗唔係一日啦 ... 又話教會正確, 又話教會有 "聖神", 講唔到就話 "聖神"  ...
bigmonster 發表於 2019/7/6 17:23

你做咗幾十年人,唔通無幾日病喎,無感冒,無咳過呀?
大劑啲,要入院大修都有。

唔通你一病就拎你去人道毀滅?
big先生向他的魔神祈完禱,領受咗他背後那隻魔鬼的旨意,又試出嚟依依哦哦,不斷重複“法利塞人法利塞人……“,其實他根本不知道法利塞人是什麼人,亦根本曲解了耶穌基督對法利塞人的指責,他自己是無知,無辜辜被背後魔鬼的欺騙並甘心作為惡魔的揚聲筒,扮演披著羊皮的豺狼去煽動他人去敵視教會,不是急不急的問題,而是受魔鬼擺佈要鑿沉那條船,邪惡到令人起雞皮疙瘩。

逃出魔幻紀 發表於 2019/7/6 19:37

呢個「大懵」都識話睇結出甚麼果子,便知是甚麼樹,是好樹定係壞樹。

睇佢發既帖,講既野:
- 鹽係用嚟潔淨
-耶穌係天主子, 但又唔係神
-耶穌唔係神, 但又係佢個有『智慧既神明』, 會同佢講野, 叫佢唔好要教會
- 窄門就係「難搵到」咁解
-法利塞人係神父,撒杜塞人係主教
-教會係要嚟拜

呢啲咁壞既果子,就知引領佢過個「有智慧既神明」係乜料囉。
你要把法利塞人代表「教會」,耶穌代表你個「智慧神明」然後叫人揀?猶如你話反送中就係代表民主自 ...
beebeechan 發表於 2019/7/6 22:09

真的很可愛 ... 夠橫蠻 ........ 我說 "如果" 妳在當時現場 ..... ??
你做咗幾十年人,唔通無幾日病喎,無感冒,無咳過呀?大劑啲,要入院大修都有。唔通你一病就拎你去人 ...
beebeechan 發表於 2019/7/6 22:11

夠橫蠻 ........ 現在才發現很多基本的要說 ...

現在問題在妳盲目, 這就是災禍 ... 把教會看成一切正確. 一說有問題盲目支持. 這多年來人的問題就是妳這樣做 ...

把教會看成一切正確, 這就好像教會不會做錯一樣, 不會做錯的只會是神明. 所以這樣做盲目支持就把教會當成神明, 這叫 "拜偶像". 教會就是偶像.

教會不可能沒錯. 錯要出聲, 要承認才是正確. 死不認錯就是從創世開始人犯的錯誤.
真的很可愛 ... 夠橫蠻 ........ 我說 "如果" 妳在當時現場 ..... ??
bigmonster 發表於 2019/7/6 22:33

你呢啲思維, 係馬後炮。

人能唔能夠作出正確選擇, 係睇佢當時有幾在資料掌握在手。
資料唔夠, 或者好多流料。。。。都便使人作出錯的抉擇。

又比喻勒:

匯豐銀行(SEHK:5) 2009年3月的「世紀大供股」震撼全港股民, 股東可以$28的認購價。
當年有人無信心供添,
今日匯豐每股$65.45
今日睇番2009年, 唔敢供股班人咪笨實囉。

耶穌當年既猶太人無選耶穌, 因為資料唔夠, 無教會解釋佢係天主子, 
佢係嚟救贖人的罪, 猶太唔知離棄咗耶穌後有近二千年亡國之痛。

正如今日有人唔揀耶穌, 那日子到了時, 咪一樣喊笨實。

所以, 你叫我這個掌握多二千年既資訊回到二千年前作個選擇。。。超越時光, 多維宇宙, 時光隧道囉。

其實又說明了你那個智慧神明教你諗野係唔成熟, 唔全面啵。
呢個「大懵」都識話睇結出甚麼果子,便知是甚麼樹,是好樹定係壞樹。睇佢發既帖,講既野:
- 鹽係用 ...
beebeechan 發表於 2019/7/6 22:12

妳是 變態, 淫賊, 人渣, 病魔, 喪心病狂, 人盡可夫 .............

一看便知道 ....

.............

當然不是真的......

這樣說會否就變真? 妳做了才是真. 為何要有根有據說話呢? "逃出魔幻紀" 做的就是 "空口說白話". 這就叫 "扣帽子", "抵違".

妳也來 "空口說白話"? 是嗎? 學一下說話怎樣 "有根有據" .... 不要妄想自己說的會變現實 ....
你呢啲思維, 係馬後炮。人能唔能夠作出正確選擇, 係睇佢當時有幾在資料掌握在手。
資料唔夠, 或 ...
beebeechan 發表於 2019/7/6 22:53

真的很可愛 ... 夠橫蠻 ........ 妳看我其他貼 .............
教會係一條船
勸你都係返上船哩, 所謂大海航行靠舵手。
你自己跳船係海到游, 會唔夠氣,會抽筋,  會遇暗湧, 會遇上大白鯊
教會係一條船勸你都係返上船哩, 所謂大海航行靠舵手。你自己跳船係海到游, 會唔夠氣,會抽筋,  會 ...
beebeechan 發表於 2019/7/6 22:59

我支持的是 "主耶穌", 祂是 "神的兒子". 教會留給妳 ....
我支持的是 "主耶穌", 祂是 "神的兒子". 教會留給妳 ....
bigmonster 發表於 2019/7/6 23:01

祂是 "神的兒子", 咁是神, 還是人?
係咪上半身是人, 不半身是神
你今日點揀?
學一下說話怎樣 "有根有據" ..

bigmonster 發表於 2019/7/6 22:54

我在 #89 話你亂翕24既野
直頭係落地生根
祂是 "神的兒子", 咁是神, 還是人?  係乜身份

我問咗你成個幾星期你都仲未敢回答
教會不可能沒錯. 錯要出聲, 要承認才是正確. 死不認錯就是從創世開始人犯的錯誤.

bigmonster 發表於 2019/7/6 22:45

香港駕車係右軚, 車靠路左邊行。
你自己靠右行, 對頭車。。。仲話人犯錯誤。

你都未搞清實在係你錯, 定係人錯。

自己睇既野就大銀哂
高級模式 | 發新話題
換一個