返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 看兩個教徒的做法

都係嗰句啦,你噉樣嘅智商我點同你討論呢?你嘥咁多心機寫咁大篇野,但係都係嚟嚟去去講返嗰三兩句說話三 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/7/18 15:52

全文 "瘋言瘋語", 人應該了解一下自己行為. 毫無道理, 只有抵譭, 誹謗. 文筆一點中心點都沒有. 胡亂指罵.

一大堆 "沒理由的話" 之後又 "以為自己勝利", 真 "自大狂奔". 可怕的是看出已經再 "沒半點良知", 也正是我想說的話.

千萬不要去教會

去教會最可怕的不是教義, 而是教會教導和內裡文化. 過程把人的 "良知" 完全 "泯滅". 以為自己就是聖人. 學習死不認錯, 自私, 偽善. 再沒有做人的分別事物能力.

在這個情況之下, 與其被教會教壞, 不如無神論. 在那日子, "有良知的人" 是有機會在 "生命冊" 上的, "有良知" 自然不會做惡事. 但就想像不到 "泯滅良知" 的人有什麼理由在 "生命冊" 上.

選擇從來在自己手上. "不要" 再以為 "教會就是神" ... 神在這世上, 不在教會裡 ...

註: 回應一下 "逃出魔幻紀", 尋找 "性服務" 本身並不是 "犯姦淫". "犯姦淫" 是對伴侶不忠. 如果是單身或伴侶許可下做並不算 "犯姦淫".
註: 回應一下 "逃出魔幻紀", 尋找 "性服務" 本身並不是 "犯姦淫". "犯姦淫" 是對伴侶不忠. 如果是單身或伴侶許可下做並不算 "犯姦淫"

bigmonster 發表於 2019/7/19 03:20

原來大玩 4P, 換妻不是淫亂,
因為四個人都同意, 許可.

你既說話, 愈嚟愈魔性高
選擇從來在自己手上. "不要" 再以為 "教會就是神" ... 神在這世上, 不在教會裡 ..

bigmonster 發表於 2019/7/19 03:20

你未聽過:
因為無論在哪裡,有兩三個人奉我的名聚會,那裡就有我在他們中間。

係耶穌講㗎喎!!
全文 "瘋言瘋語", 人應該了解一下自己行為. 豪無道理, 只有抵違, 誹謗. 文筆一點中心點都沒有. 胡亂指罵.

一大堆 "沒理由的話" 之後又 "以為自己勝利", 真 "自大狂奔". 可怕的是看出已經再 "沒半點良知", 也正是我想說的話.

你知唔知你係講住"&!^@&! ,,K屌。。。。。*&!︿&#撚。。*@&鳩"
嚟罵人講粗口囉
在這個情況之下, 與其被教會教壞, 不如無神論. 在那日子, "有良知的人" 是有機會在 "生命冊" 上的,

...

聯想起渣男哄女。。。。。
唔使一定要結婚既, 住埋都係一樣㗎唶!一張証書。。。無銀用既
我愛你咪得囉!
"有良知" 自然不會做惡事.

見你話叫雞換妻都唔會係惡事嚟:
如果是單身或伴侶許可下做並不算 "犯姦淫".

你既『良知』都好有限!

我去叫雞都心知自己是在犯罪丫。。。
一邊小一邊過意唔去。
你唔係, 犯緊罪都仲話係良知嚟!小得自然

真係要知會地獄班伙記, 你企過忽要猛火啲
全文 "瘋言瘋語", 人應該了解一下自己行為. 豪無道理, 只有抵違, 誹謗. 文筆一點中心點都沒有. 胡亂指罵.

寫白字, 錯字成日有, 自己唔知自己錯㗎
嗱, 你就成日, 三番四次『抵違』, 唔識『詆譭』
「豪無」當『毫無』
良心係『泯滅』, 唔好成日諗住『吻』
要有人提點下先會知錯既。唔係你以為你啱哂。

去教會都係一樣哩。。
有啲所為, 要經神長, 兄弟提點下先知係做錯咗既
千萬不要去教會

去教會最可怕的不是教義, 而是教會教導和內裡文化.

終於畫公仔畫咗條粉腸出嚟勒
原來『千萬不要去教會』, 不是因為你之前講既乜教會唔係教耶穌講既教義,
教會教埋唔係『耶穌說。。。』既道理, 如:三位一體, 唔好婚前扑野, 唔好沉迷肉慾。。。
唔去教會, 只因為唔鐘意「內裡文化.」

可惜, 你無清楚說出「內裡文化.」實在指甚麼。

係咪你唔去某一酒樓食飯, 唔係因為啲菜唔好味,
只係班樓面唔好招呼咁既意思呢?

你未聽過:因為無論在哪裡,有兩三個人奉我的名聚會,那裡就有我在他們中間。係耶穌講㗎喎!! ...
beebeechan 發表於 2019/7/19 04:10

有兩三個人奉我的名 ... 記得是說祂的門徒啊 ... 不要自以為是 ... 所以我從來沒見 "主耶穌" 在教會內出現 ......
寫白字, 錯字成日有, 自己唔知自己錯㗎 嗱, 你就成日, 三番四次『抵違』, 唔識『詆譭』「豪無」當『 ...
beebeechan 發表於 2019/7/19 06:07

謝謝幫忙, 我現在改 ...
終於畫公仔畫咗條粉腸出嚟勒 原來『千萬不要去教會』, 不是因為你之前講既乜教會唔係教耶穌講既教義, ...
beebeechan 發表於 2019/7/19 06:59

教會所教的壞事實在太多, 看 beebeechan 和 "逃出魔幻紀" 所做所說的就會明白 ......
見你話叫雞換妻都唔會係惡事嚟:你既『良知』都好有限!我去叫雞都心知自己是在犯罪丫。。。一邊小 ...
beebeechan 發表於 2019/7/19 05:50

妓女都只是工作, 重要是付出你應該付的 (錢). 有很多人覺得妓女低下, 自己在享受服務, 但態度就欺凌. 這實在要不得.

伴侶沒反對不算犯姦淫, 但如果有人問你有沒有 "招妓" ... 記得老實說啊 ... 不然說多出於那惡者 ......
原來大玩 4P, 換妻不是淫亂,
因為四個人都同意, 許可.

你既說話, 愈嚟愈魔性高 ...
beebeechan 發表於 2019/7/19 04:06

4P 有難題 .... 要詳細查是否 "犯姦淫" ...... 但不是 "伴侶間的性行為" 並不支持 ...
見你話叫雞換妻都唔會係惡事嚟:你既『良知』都好有限!我去叫雞都心知自己是在犯罪丫。。。一邊小 ...
beebeechan 發表於 2019/7/19 05:50

"良知" 是不可做害人, 對人不起的事.

學會 "愛人如己", 就知道什麼應該做, 不應該做. 看妳不停維護 "逃出魔幻紀", 就知妳 "泯滅良知".

"分別善惡樹" 給了人什麼? 就是這份 "良知". 沒 "分別善惡樹", 人和其他動物沒分別 ... 很可惜是, "分別到" 還是去選擇 "惡". 這最令人痛心. 選擇 "惡", 在那日子就會被消滅 ...

為何 "認罪悔改" 這樣難? 要求無法再低了 ....
所以我從來沒見 "主耶穌" 在教會內出現 ...
bigmonster 發表於 2019/7/19 09:46

咁既話你都講得出, 又係要打尿震

唔通同你講野個「有智慧神名」又出現過係你床頭㗎???
伴侶沒反對不算犯姦淫,

bigmonster 發表於 2019/7/19 09:58

十足十啲古惑仔哄靚仔吸毒咁。。。
"試下哩, 食一兩支唔會上癮既"......
妓女都只是工作, 重要是付出你應該付的 (錢).
bigmonster 發表於 2019/7/19 09:58

第日你老婆為咗供樓, 買包包。。。。一個月偶爾自願出去做一兩次
你都唔應該介意哩呵!
part time 嚟唶
你有咁既道德尺度, 怪唔知叫人唔好返教會,
唔『嚟』教會「內裡文化.」囉
學會 "愛人如己", 就知道什麼應該做, 不應該做.
...
bigmonster 發表於 2019/7/19 10:13

睇完你呢幾帖, 你真唔知『什麼應該做, 不應該做』,
個良心變咗涼心
扭羋哂
但不是 "伴侶間的性行為" 並不支持 ... ...
bigmonster 發表於 2019/7/19 10:01

咁叫雞又係"伴侶間的性行為"咩?
你又話無問題, 可以支持既?

自己摑咗自己一大巴哩!
高級模式 | 發新話題
換一個