返回列表 回覆 發帖

公義

若然,有一位基督徒強姦小妹妹錯手將之殺死,之後出街做一單劫殺案。
被捕後強姦誤殺判終身,劫殺判死刑。咁佢就同法官講:Your Honour, 若然馬上執行死刑,咁我即是無須為小妹妹嘅死接受懲罰啫,咁樣法律的公義何在?應該等我坐到申請假釋而又被批準扣埋假期唔駛再坐然後才拉我去度頸。

咁又確係有point喎。唔知事實上有冇案例呢?
案件中「基督徒」係關鍵。

基督教會認為死亡係「止息地上勞苦」、「返天家」,咁死咗佢實際係益咗佢。所以係延長監禁晌地上磨日子係對佢最大既懲罰。

其他視死亡為燈滅既人,早死就係提早終止享受世間一切既機會,反而咁就係最大既懲罰。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
法庭又唔會理被告嘅感受。事實上有冇案例呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
法庭又唔會理被告嘅感受。
沙文 發表於 2019/9/28 10:43

但係法官同陪審員都可能同樣係基督徒,你見好多牧師神父幫人求情就知。

事實上有冇案例呢?
沙文 發表於 2019/9/28 10:43

搵尐讀law既人入到law library慢慢搵先得。
都冇乜所謂。jury只負責判有罪/冇罪, 如何執行係法官判
若果撞到基督徒法官, 認為延長監禁晌地上磨日子係對佢最大既懲罰, 咁就in favour of 佢。
但同樣係基督徒法官, 都有可能應該益佢, 應早尐送佢上去見神

若是非基督徒法官, 都有可能認為延長監禁晌地上磨日子係對佢最大既懲罰
亦有可能認為盡早掛腊鴨可對劫殺案victim有交待,順便將小妹妹的交待免費升級

所以機會均等
Don't know where God is but the Devil is in the details

可以執行吊腊鴨先, 不過唔會吊死佢,
吊到佢嘔白泡, 反哂眼, 賴屎賴尿, 斷埋氣又點話,
即埸急救等佢又唔死得,
然後坐終身監禁
返回酷刑時代。
返回酷刑時代。
抽刀斷水 發表於 2019/10/4 16:36

咁就唔好話無公義哩

好似曱甴示威搗亂破壞打人時, 就叫警察『收隊哩』, 呢到無你既事
俾白衣人打時就話警察點解咁耐都唔嚟
唔黎好過啦。黎咗盞打多幾鍋
一個shoplifting慣犯去大廈basement supermarket, 預備撻嘢。
由於好似世界末日來臨,突然地震, 職員死L晒, 慣犯同一位牧師則被困在內。
肚餓了,佢地自由自在攞嘢食。
一個月後救援人員移除瓦䃯救咗佢地之後警方將之拘捕告盜竊。

社會輿論分兩派, 一些人認為基於人道理由應該eat all you can eat.
建制派話法律就是法律, 咩情況下偷嘢食都唔啱。

又有冇䅁例呢?
咁就唔好話無公義哩

好似曱甴示威搗亂破壞打人時, 就叫警察『收隊哩』, 呢到無你既事
俾白衣人打時就話警 ...
beebeechan 發表於 2019/10/4 21:40

由相信警察到不相信警察,係要尐時間適應既。
回覆 10# 沙文

法律上都可能要考慮intention架喎,所以可能會告shoplifter而唔告牧師。
一個shoplifting慣犯去大廈basement supermarket, 預備撻嘢。
由於好似世界末日來臨,突然地震, 職員死L晒, ...
沙文 2019/10/5 00:12 提交

以前有案例㗎,
在絕處求生下,食人都無罪,
何況係食超市過期貨。
放心食喎
餓無野食一個月係會死既。

係咪唔俾班曱甴破壞,堵塞馬路,班曱甴就會死?
由相信警察到不相信警察,係要尐時間適應既。
抽刀斷水 2019/10/5 00:50 提交

你話香港再無警察執法,
你估仲係咪班曱甴惡哂先?

著白衫,藍衫既唔識隻揪㗎?
實打輸㗎?
以前警察收片時代,警察都係唔公正信唔過架啦,廉署成立時,警察仲成班示威添,結果要港督特赦先解決到。

你以上既問題,可以從研究下當時尐人點應對警察執法不公而大約知道答案。
係咪唔俾班曱甴破壞,堵塞馬路,班曱甴就會死? ...
beebeechan 發表於 2019/10/5 01:10

衛生當局一向主張,無垃圾的話,曱甴就會自然死。

你研究一下垃圾係尐乜啦。
衛生當局一向主張,無垃圾的話,曱甴就會自然死。

你研究一下垃圾係尐乜啦。 ...
抽刀斷水 發表於 2019/10/5 02:07

每家屋企都必有垃圾, 食物㗎喎。
咁你係咪好歡迎, (唔歡迎都會容忍)屋企曱甴隨屋躝咁呢?
有垃圾唔代表要包容曱甴

仲有, 要打曱甴時係唔準用「殺牠死」, 「噴即殺」
否則係使用過份武力, 濫暴,
只以舉藍旗, 黃旗, 紅旗。。。。「曱甴好離開哩。。!」咁?
根據陳同佳先生的做法, 係坐完一單先去處理第單。
但係佢個牧師擺明畀蕉皮佢跣, 起碼教佢cut a deal唔判死刑先自首嘛
高級模式 | 發新話題
換一個