返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 信仰與賭博

在這裏討論基督宗教問題時,有網友認為因為聖經故事及基督徒的觀點不可證偽,所以基督徒的信仰,就是像賭徒合上眼賭一把大小一樣的不理性行為。

一般來說,信與不信耶穌的人比較難找到一個共集去理性討論信仰問題,但這個賭大小的比喻,正好為雙方提供了一個有效的討論平臺。我在此先提出我對賭博論的看法,以抛磚引玉:

假設就如網友所說,若不肯定“信者得救,不信者下地獄”的概念是否屬實,就閉上眼睛賭把大小,那麼開出來的結果,祇能是“真”和“假”兩個,沒有圍骰(因為基督宗教只相信天堂與地獄,沒有第三區域或灰色地帶)。那麼,下注買“真”的人,揭盅時是“真”的話便全贏通吃。若是“假”的話,亦沒有造成什麼大損失,最多是損失了一點吃喝玩樂、作奸犯科、或修道修佛的時間罷了(而修佛是佛教徒也不否認的無限年的功課,故這一生的時間可以忽略不計。其他宗教如回教、猶太教、新紀元等,因在這裏屬極少數,故暫不討論);然而,下注買“假”的人,若看到開盅結果是“真”時便全賠,再沒有翻本的機會了,如果結果是“假”的話,他亦沒有特別贏到什麼。

我當初決定信耶穌時,的確是有這樣分析過的,後來再經過深入學習,變成對天主耶穌基督篤信不疑了。當然,信仰是一個屬靈問題,用賭博來做比喻並不很恰當,要真心相信才會產生功效,但這又去到預定論及自由意志論的範疇了,在此暫時不討論。
假如耶穌真的是救世主,但其餘的聖經形容/條文/教義都是錯的,那麼基督教是「真」還是「假」呢?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
假如耶穌真的是救世主,但其餘的聖經形容/條文/教義都是錯的,那麼基督教是「真」還是「假」呢? ...
抽刀斷水 發表於 2019/10/4 16:39

眾玩家各有自己嘅路紙,各人憑獨有嘅認知同信心選擇以大眼仔、小路、或曱甴路去作為下注嘅依據,你我他都可以選擇堅持自己嘅感覺或相信他人嘅判斷,雖然各有各買,各有各信,但時辰一到,荷官撳鐘,買定離手,開盅結果只得一個,各人面對自己嘅選擇後果,或喜或悲,你眼望我眼,或大呼好彩或憤怒妒忌,但一切已成定局冇得 take  two 。哈哈,非常有趣,我好鍾意呢個買大細嘅比喻。
不過再次聲明:以上大細賭局,冇圍骰,冇點數,冇得唔落注,賭枱上邊嘅“大”“細”表示“信”與“唔信”。
只是把「真」與「假」過度簡化而已。
抽刀斷水 發表於 2019/10/4 19:51

簡化與繁複,由各人憑信心自行定義。網主嘅疑問,同鬼徒bigmonster嗰啲養鬼仔嘢,光譜有啲相似。
抽刀斷水 發表於 2019/10/4 19:51

乜「真」與「假」都可以複雜化㗎咩?

骰寶, 開出嚟, 唔係大就係細㗎哩,......有七分大三分細?
乜「真」與「假」都可以複雜化㗎咩?

骰寶, 開出嚟, 唔係大就係細㗎哩,......有七分大三分細? ...
beebeechan 發表於 2019/10/4 23:16

係㗎,以前學logic,只有true (1) or false (0),但原來再深入尐,係有fuzzy logic既。
簡化與繁複,由各人憑信心自行定義。網主嘅疑問,同鬼徒bigmonster嗰啲養鬼仔嘢,光譜有啲相似。 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/10/4 21:57

其實你識用「光譜」二字,就知道有野係「真/完全」相等與「假/不」相等之間啦。
係㗎,以前學logic,只有true (1) or false (0),但原來再深入尐,係有既。 ...
抽刀斷水 2019/10/5 00:43 提交

即係有時思考,唔可以只係講邏輯,因為人係最唔講邏輯既生物嚟成日 fuzzy
好似廢青曱甴口就講言論自由,
聽到有撐警言論就兇人
(曱甴多時先夠膽兇,落單時就鵪 春
即係有時思考,唔可以只係講邏輯,因為人係最唔講邏輯既生物嚟成日 fuzzy
好似廢青曱甴口就講言論自由 ...
beebeechan 發表於 2019/10/5 01:19

最慘就係有呢種人蓄意歪曲別人說話。

我都寫到明係fuzzy logic,你就話唔講logic只講fuzzy。

然後又強加與討論無關既政治見解,同時侮辱與自己政治立場相異的人,簡直不知所謂。
最慘就係有呢種人蓄意歪曲別人說話。

我都寫到明係fuzzy logic,你就話唔講logic只講fuzzy。

然後又強加與討論無關既政治見解,同時侮辱與自己政治立場相異的人,簡直不知所謂。

.
抽刀斷水 發表於 2019/10/5 01:41

同時侮辱與自己政治立場相異的人

youtube 上俾人貼埋貼埋既片,
片中叫喊最多『少人老母』既係乜人先?
係中學生, 大學生?

中大學生要求見校長、包圍行政樓打爛玻璃撒溪錢、段崇智拍枱怒斥插嘴學生

辱罵校長說話係『狗吠』

香港未來社會要建立在這些棟樑上? 好易變危樓就真!

成年人就叫差人食狗糧!

在太古站,有男子手持一包狗糧批評防暴警察,並將狗糧丟到地上,向警員呼叫:「俾你哋食㗎!」

有問: 這又算不算悔辱,『簡直不知所謂。』?

有時無所謂, 惡得有理, 有時就不知所謂, 真係幾『忽時』吓囉。。

完全唔合邏輯, 所以『邏輯』都要同呢啲「忽時」割蓆囉
然後又強加與討論無關既政治見解
...
抽刀斷水 發表於 2019/10/5 01:41

今時今日既香港局面, 好難唔會講到黃藍政治立場囉
其實你識用「光譜」二字,就知道有野係「真/完全」相等與「假/不」相等之間啦。 ...
抽刀斷水 發表於 2019/10/5 00:48

我以前逢親講到呢樣嘢,都加多一句話係以作為一個基督徒嘅立場講嘅,今次講漏咗。

我嘅立場係祇有信與不信,冇第三區域同灰色地帶。但亦都明白認為有第三區域嘅人嘅諗法,各種人嘅唔同諗法就好似各種光譜,喺我眼裏邊呢啲祇不過係魔術臺上邊嘅幻光。
明白你的立場。

找到自己的思考方式,簡單舒服就好。
高級模式 | 發新話題
換一個