返回列表 回覆 發帖

究竟你是一個崇尚科學的人還是迷信的人?

我相信科學,崇尚科學,鍾意學習科學知識,期待科學嘅發展為我哋不斷揭開世界上無數未知事物嘅真相。但係,我反對基於科學角度去指責基督宗教迷信,如果將目前科學解釋唔到嘅事物視為迷信,噉本身就係迷信科學,係對不斷發展嘅科學嘅褻瀆。所以,我非常希望聽到無神論者用科學嘅態度去解釋聖教會眾多神跡嘅以下幾件:

1)都靈裹屍布
2)瓜達盧佩聖母斗篷
3)意大利蘭佳諾天主堂聖體聖血      
      奇跡

以上三個奇跡都曾經被各種科學家包括醫學、解剖學、人類學、植物學、攝影學、顔料學、畫家、……等等專門學科嘅專家做過多次研究並公佈結果。(我聲明我只相信天主耶穌基督而唔係一塊布或奇跡本身,奇跡只能幫助增強我嘅信德。)
迷信聖經的人不能夠解釋為什麼會有克隆人及克隆羊等的出現。
迷信聖經的人不能夠解釋為什麼人類能夠製造原子彈。
迷信聖經的人不能夠解釋為什麼是地球繞著太陽轉,而不是太陽繞著地球轉。
迷信聖經的人不能夠解釋人類不是用泥土造的,而是由精卵結合及細胞分裂開始的。
迷信聖經的人不能夠解釋為什麼地球是圓的,不符合聖經描述的宇宙觀。

回覆 1# 逃出魔幻紀

耶穌對他說: 「因為你看見了我,才相信嗎?那些沒有看見而相信的,才是有福的!」(若望福音20:29)
門徒要自挖雙目纔是有福的
Don't know where God is but the Devil is in the details
我反對基於科學角度去指責基督宗教迷信
逃出魔幻紀 發表於 2019/12/8 12:19

咁你贊成基於咩野角度去指責基督宗教迷信啊?
回覆 5# 抽刀斷水

我就從來都冇指責基督宗教迷信, 讚揚佢迷信就有
我反對基於科學角度去指責基督宗教迷信
逃出魔幻紀 發表於 2019/12/8 12:19

科學講的是實證。
    屁眼教主移鼠話信佢嘅,有病摸下就好。我曾提出過,將所有病毒如:愛滋、肝癌、鼠疫等等一齊打入鬼徒體內,看鬼徒能否摸下就好﹖
    若你唔忿氣,可以接受「試練」。為咗確保其準確性,歡迎組織一百個、一千個「兄弟姊妹」來測試。摸好了,就證明極毒教確有「神蹟」,可以日夜讚美「天主」。
科學講的是實證。
    屁眼教主移鼠話信佢嘅,有病摸下就好。我曾提出過,將所有病毒如:愛滋、肝癌、 ...
旁觀者 2019/12/9 04:09 提交

又即係咁講,
你唔可以話個個買六合彩都實會中獎,
但你又唔可以話六合彩係無人會中獎既。

治病既神蹟都係咁。

所以,係唔關科學事。

若然你肯俾你姊妹老婆女我摸摸試試看,
我都唔區既
都有科學解釋嘅。醫得好就係神跡。醫L死咗就係法力未夠。阿穌都試過作法一次唔好得曬,要補飛
Don't know where God is but the Devil is in the details
科學講的是實證。
    屁眼教主移鼠話信佢嘅,有病摸下就好。我曾提出過,將所有病毒如:愛滋、肝癌、 ...
旁觀者 發表於 2019/12/9 04:09

呢劑唔答你住(其實你以前問過呢個問題n次,人哋亦都答過n次,不過你唔明唔緊要,最緊要keep 住思考n次,虛心啲,總會有明白嘅一日),舊問題暫時諗唔通就擺住喺度先,請你答咗本帖提問嘅三個問題先。
又即係咁講,
你唔可以話個個買六合彩都實會中獎,
但你又唔可以話六合彩係無人會中獎既。

治病既神蹟都 ...
beebeechan 發表於 2019/12/8 18:16

所謂阿穌治病神跡,數埋都係得廿零卅個,閒閒地一個醫生一日睇症都唔止啦。所謂神跡就係咁唔肯落本。家下臨時演員真係咁難搵咩?尹天仇應該都肯做格?
所謂阿穌治病神跡,數埋都係得廿零卅個,閒閒地一個醫生一日睇症都唔止啦。所謂神跡就係咁唔肯落本。家下 ...
沙文 發表於 2019/12/9 14:35

而家係問答時間,唔好變臉打關斗咬樹葉住,坐定定答咗問題先!
咁難嘅問題您話答就答咩。
有些資料我未掌握,已去信煩帝肛,現在等佢嘅prompt reply.就係,我需要煩帝肛reveal一共枱底駛咗幾多錢收買果尐什麽“科學家”,然後我才有較完整數據判斷。
由於聖教會的auditor末回覆,為了您著想,我迫不得已只好先聊聊其他嘢打發時間避免冷場。
P.S. 為了表示隆重,我係用snail mail詢問,唔知會唔會寄失呢?或者您得閒跟進下,我都好心急。

回覆 14# 沙文
Well ,當你答咗,而且論述得似模似樣,一聽就知道你讀過《演員的修養》,不愧為哈佛大學戲劇學院哈專家教授嘅得意門生。建議你邀請埋你恩師入嚟論證下,以增加戲劇論述嘅張力。
我都話要等聖教會提供足夠資料畀我判斷, 未答点能當答咗咁冇誠意呢?
家師吩咐晚生感謝閣下邀請,一俟  貴會賜下回覆,佢老人家就會撥冗蒞臨。
可惜我唔係無神論者丫,都無資格答呢幾條問題添。

其實樓主的三條問題,樓主已聲明任何答案都對其信仰都沒有影響,那麼仲要求聽取答案既原因究竟係乜嘢呢?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
我都話要等聖教會提供足夠資料畀我判斷, 未答点能當答咗咁冇誠意呢?
家師吩咐晚生感謝閣下邀請,一俟  貴 ...
沙文 發表於 2019/12/9 19:28

佢見我入咗隔離戯院就即刻撲過去倒竪蔥唱緊昭君出塞啦,你仲喺度講嘢,快D過去啦!
可惜我唔係無神論者丫,都無資格答呢幾條問題添。

其實樓主的三條問題,樓主已聲明任何答案都對其信仰都沒 ...
抽刀斷水 發表於 2019/12/9 20:17

臺上做緊六國大封相沙塵滾滾,抽刀老闆就唔好冒險上臺啦,企喺場邊監督唔好俾戯子偷懶至係正路。
我嘅問題係反問,成日俾人話呢樣唔科學嗰樣唔合理,噉咪拎幾樣出黎問番佢哋科學合理與否囉。仲有一個簡單原因就係「八」,即係好奇,睇下對方嘅根底有幾紮實,係有科學邏輯思考能力嘅人定係淨係識發音嘅鸚鵡。我個人其實真係好「八」架,就算係和理非非都鍾意冒險去啲打交場合現場觀察下吸下催淚煙。
報告完畢,請領導指正。我又赶住去睇大戲啦。
呢劑唔答你住(其實你以前問過呢個問題n次
逃出魔幻紀 發表於 2019/12/9 13:08

對於質疑,科學態度就係切切實實去證明,而唔係講東講西,將話題岔開(屁眼教主就最叻呢樣)。
    你尊重科學,就應注射各種病毒,再摸下「治好」,以證明極毒教嘅「神蹟」。
高級模式 | 發新話題
換一個