返回列表 回覆 發帖

[轉載] lefeng 版友冇話錯佢地喎

基督之徒同我一樣,很有興趣打打殺殺
http://theconversation.com/mixed ... faith-collide-34836
不過我得個睇字, 唔夠胆上擂台
您以為天下武功真係出少林? 禿驉耍下套路拍戲就得

Don't know where God is but the Devil is in the details
鬼徒最好打:
    「(耶穌)又對門徒說:『聽從你們的,就是聽從我;棄絕你們的,就是棄絕我;棄絕我的,就是棄絕那差我來的。』……我己經給你們權柄,可以踐踏蛇和蠍子,又勝過仇敵一切的能力,斷沒有甚麼能害你們。」《路加》10:16
除了拳腳功夫, 新誡命之下《路加》仲有兵器, 随時擸架生劈友

22:35耶穌又對他們說、我差你們出去的時候、沒有錢囊、沒有口袋、沒有鞋、你們缺少甚麼沒有.他們說、沒有。
22:36耶穌說、但如今有錢囊的可以帶著、有口袋的也可以帶著.沒有刀的要賣衣服買刀。
22:37我告訴你們、經上寫著說、『他被列在罪犯之中。』這話必應驗在我身上、因為那關係我的事、必然成就。
22:38他們說、主阿、請看、這裡有兩把刀.耶穌說、夠了。

https://en.wikipedia.org/wiki/St._Bartholomew%27s_Day_massacre
Don't know where God is but the Devil is in the details
少林5枚師太都吹脹

http://christian.wushu.com/
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?新建帳戶
基督之徒同我一樣,很有興趣打打殺殺

不過我得個睇字, 唔夠胆上擂台
沙文 2019/12/27 21:38 提交

記得曾經有牧師話過基督徒唔好練瑜珈,氣功,你地就話佢地戇膠。
依家你話基督徒好練武術拳擊,我都話你戇輪膠膠。
除了拳腳功夫, 新誡命之下《路加》仲有兵器, 随時擸架生劈友

.

22:38他們說、主阿、請看、這裡有兩把刀.耶穌說、夠了

沙文 2019/12/28 03:48 提交

點解諗住一大棚人去劈友,
擸兩把刀就話夠既?

22:35耶穌又對他們說、我差你們出去的時候、 ...

22:36耶穌說、但如今有錢囊的可以帶著、有口袋的也可以帶著.沒有刀的要賣衣服買刀。
22:37我告訴你們、經上寫著說、『他被列在罪犯之中。』這話必應驗在我身上、因為那關係我的事、必然成就。

沙文 2019/12/28 03:48 提交

其實經文寫得好清楚哩啵,只係有人有眼看不見。心盲眼就跟住盲埋。
買刀唔係為要劈友,使用適當武力,
係為咗「應驗經上所說」的喎。
斬頭截尾咁睇經,
背道又離經。
越經哩
基督教都幾好勇鬥狠

不過武德就.................
沙文 2019/12/28 08:53 提交

咁講基督徒都唔應該踢足球打藍球,
因為咁係同人爭野,唔禮讓。
點解諗住一大棚人去劈友,
擸兩把刀就話夠既?
beebeechan 發表於 2019/12/27 20:32
其實經文寫得好清楚哩啵,只係有人有眼看不見。心盲眼就跟住盲埋。
他們說:「主,看,這裡有兩把刀。」耶穌給他們說:「夠了!」

他們說這裡有兩把,係一齊講。即是每人都yap住蝴蝶雙刀咁解。12個人24

記得曾經有牧師話過基督徒唔好練瑜珈,氣功,你地就話佢地戇膠。
依家你話基督徒好練武術拳擊,我都 ...
beebeechan 發表於 2019/12/27 20:26

我冇話過基督徒唔好練瑜珈,氣功。
我諗主要都係因為其中確實涉及知識產權/強制技術轉移, 需要貴教反省。
若然您支付一些特許使用權費用畀少林寺, 大家就冇意見。(瑜珈方面請自行同印度教洽商)
買刀唔係為要劈友,使用適當武力,
係為咗「應驗經上所說」的喎。
beebeechan 發表於 2019/12/27 23:22

貴教使用嘅武力梗要適當。劈落去唔夠力就劈唔死新教佬

尐人今日總是針對希特拉, 其實佢係貴教在長期历史背景中教育出來的。
即是, 同有人問「中史又夠多坑殺X十萬降卒, 點解净係屌聖經」的原則一L樣
https://en.wikipedia.org/wiki/Antisemitism_in_Christianity
https://www.myjewishlearning.com/article/anti-semitism-101/
咁講基督徒都唔應該踢足球打藍球,
因為咁係同人爭野,唔禮讓。
beebeechan 發表於 2019/12/27 23:41

您睇主耶稣一生有冇打過一次波, 就知道應该點做。
基督連水都唔游!
基督徒散下步應该都OK嘅, jogging都得, 但唔好鬥快不禮貌。
您有咁嘅覺悟,可喜可賀。大方向是對的,繼續努力,我支持您,
他們說這裡有兩把刀,係一齊講。

沙文 2019/12/28 17:07 提交

乜裝備,應對都咁劃一既?
好似習總檢閱解放軍咁、當習總叫一聲「同志好」,幾千個兵就一齊嗌:主席好」咁?
何止幾千?佢老竇有個外號「萬軍之耶和華」。您以為浪得虛名?

撒上1:11        許願說、萬軍之耶和華阿、你若垂顧婢女的苦情、眷念不忘婢女、賜我一個兒子、我必使他終身歸與耶和華、不用剃頭刀剃他的頭。
您睇主耶稣一生有冇打過一次波, 就知道應该點做。
基督連水都唔游!
基督徒散下步應该都OK嘅, jogging都得 ...
沙文 發表於 2019/12/28 18:09

咁成本聖經中耶穌一生都冇鋸過牛扒, 咁你又知道點做未有?
基督徒散下步應该都OK嘅, jogging都得, 但唔好鬥快不禮貌。
沙文 發表於 2019/12/28 18:09

咁你教你個仔讀書唔好爭分高,
做工時唔好爭表現好。

你呢啲教壞人既狗翕, 我唔會支持你。
何止幾千?佢老竇有個外號「萬軍之耶和華」。

沙文 發表於 2019/12/29 13:12

萬軍中, 包括救世軍, 基督少年軍, 聖母軍, 唔好數漏啵。
高級模式 | 發新話題
換一個