返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

回覆 1611# beebeechan
反基話地球, 宇宙有45億, 50億年有乜L用
聖教会話地球得6000年先係標準https://en.wikipedia.org/wiki/James_Ussher

ttps://en.wikipedia.org/wiki/Millennial_Day_Theory
回覆 1609# beebeechan

仲有一個exemption您唔記咗, 天主應承咗阿伯拉罕1樣嘢:
15:5        於是領他走到外邊、說、你向天觀看、數算眾星、能數得過來麼.又對他說、你的後裔將要如此。

咁, 天上便有幾多眾星呢?
https://www.universetoday.com/10 ... re-in-the-universe/
阿伯拉罕後裔每天24hr不停屌西, 要幾耐先達標?
有冇人識計?
回覆  beebeechan
反基話地球, 宇宙有45億, 50億年有乜L用
聖教会話地球得6000年先係標準

...
沙文 2020/1/11 09:37 提交

幾百年前既科學家都係講緊地球係平既。
你今日仲拎嚟講就只係你仲硬膠膠。
回覆 1623# beebeechan

幾百年前聖教会話地球係平, 邊個科學家以为懶叻話唔係就冇運行。後來,雖然聖教會冇份硏究地球係咩形狀,但見勢色唔掂就焗住轉軚,。好似惡死能登露出本性, 第2日道歉就當冇事
在阿稣so called 升天之前,已有兩個人試過。
以諾同以利亞。但作經佬作阿稣升天情節,似乎冇参考前文。
以诺升天就一切從簡,到以利亞升天,排場十足:他們邊走邊談的時候,忽然,有火車火馬把他們二人分開,以利亞就在旋風中被接往天上去了

相比之下, 阿稣升天。就極为寒酸,照佢自己先前老吹,應該有12營天使列隊恭迎佢回衙,唔係孤身走我路。
拎去Matio製作以利亞升天visual effects同阿穌價錢夾價,起碼都爭兩個零啦。阿穌升天場面,吊威也都拍到。
Don't know where God is but the Devil is in the details
好膚淺既教徒先會話望耶穌早日再來,
呢啲心態, 就好似香港人搭笠, 自己入咗笠就想快快關笠門,明明有 ...
beebeechan 發表於 2020/1/10 16:49

咁阿穌自己都係膚淺教徒嘞。耶穌說、你們禱告的時候、要說、我們在天上的父、〔有古卷只作父阿〕願人都尊你的名為聖。願你的國降臨
意思即係話若人的行為 (包括你) 賤格到耶穌都頂唔順時,
耶穌就會plan B, 馬上就嚟打殘你

(好采, 你都係講下淫野, 反反基唶, 賤唔出乜樣)
beebeechan 發表於 2020/1/10 16:30

咁冇死矣。耶稣自己都係靠賤格先出到世。連屌人老婆然後隊冧老公,天主都咁激賞,特登要揀佢生耶稣,耶稣仲有咩会睇唔過眼?淫过神父賤过牧師都唔拘啦。
仲有一個exemption您唔記咗, 天主應承咗阿伯拉罕1樣嘢:
15:5        於是領他走到外邊、說、你向天觀看、數算眾星、能數得過來麼.又對他說、你的後裔將要如此。

咁, 天上便有幾多眾星呢?
https://www.universetoday.com/10 ... re-in-the-universe/
阿伯拉罕後裔每天24hr不停屌西, 要幾耐先達標?
有冇人識計?

沙文 發表於 2020/1/11 10:00

咁你生日時,人地祝你長命百歲
你係咪就以為自己必有100歲?
又或者100歲就係你大限,長命少少都唔得?
相比之下, 阿稣升天。就極为寒酸,照佢自己先前老吹,應該有12營天使列隊恭迎佢回衙,唔係孤身走我路。
沙文 發表於 2020/1/11 10:24

豐儉由人唶
你咁鐘意排場,第日輪到你時,記得交帶落要打鑼打鼓,
千其唔好咁寒酸, 得陣風
咁阿穌自己都係膚淺教徒嘞。耶穌說、你們禱告的時候、要說、我們在天上的父、〔有古卷只作父阿〕願人都尊 ..  願你的國降臨
沙文 發表於 2020/1/11 10:45

願天父的國降臨,
和願耶穌再來.......係兩件唔同既願望嚟

好比願香港社會半年嚟既動亂可以平息,
願示威者能剋制,停止碇磚,堵路,放火燒,砸人商舖,私了。。。。。

願北京派解放軍,以暴止暴,
係唔一樣,雖然結果都係社會會回復秩序。
回覆  beebeechan

幾百年前聖教会話地球係平, 邊個科學家以为懶叻話唔係就冇運行。後來,雖然聖教會冇份 ...
沙文 發表於 2020/1/11 10:14

先知依撒爾亞早在公元前712 年就已在聖經中提到:『上帝坐在地球大圈之上。』(依撒爾亞40:22)。

後來主耶穌基督在將近兩千年前又告訴我們說:當祂將來帶著千千萬萬天使,駕著天上的雲復臨,接取義人升天,並滅絕罪人於世的一剎那間,地球的一面正處於夜間:『當那一夜,兩個人在一個床上,要取去一個,撇下一個』;而同時地球的另一面則處於白天:『兩個女人一同推磨,要取去一個,撇下一個;兩個人在田里,要取去一個,撇下一個。』(路17:34-36)。

因此本段經文極有力地說明了大地是圓球形,並且在地球的兩半球上都有人居住。因大地只有是圓球形的,才可能在迎著太陽的一面出現白晝,而同時在背著太陽的一面進入黑夜。

經文比任何一個科學家都早知地球是圓球啵。
咁冇死矣。耶稣自己都係靠賤格先出到世。連屌人老婆然後隊冧老公,天主都咁激賞,特登要揀佢生耶稣,耶稣 ...
沙文 發表於 2020/1/11 11:43

那麼當年你和羅莎蓮搞野,豬胎暗結,
即使奉旨成婚
咁你個令郎就是個「褻種」,唔配做個偉人?
那麼當年你和羅莎蓮搞野,豬胎暗結,
即使奉旨成婚
咁你個令郎就是個「褻種」,唔配做個偉人? ...
beebeechan 發表於 2020/1/11 06:25 梗係

應該都冇乜所謂啦,好似主耶穌咁,祖先愈賤子孫就愈偉大。所以,唔好以為屌人老婆有咩唔啱,經上記著說,屌人老婆對人類貢獻很大。
屌人老婆對人類貢獻很大。
沙文 發表於 2020/1/12 03:18

咁你幾時為了人類,拎你老婆出嚟...................
(好似那肋未人把妾侍交俾基貝亞人玩通宵)
我拎出來, 您就唔夠賤咖啦, 要買起我先得咖
Don't know where God is but the Devil is in the details
我拎出來, 您就唔夠賤咖啦, 要買起我先得咖
沙文 發表於 2020/1/12 03:35

(好似那肋未人把妾侍交俾基貝亞人玩通宵)
    係呢件事上, 讀經既人都認為肋未人先係至賤
肋未梗係唔夠班啦。天主係揀從扒灰始,盛於屌人老婆的猶大支派負責生基督
先知依撒爾亞早在公元前712 年就已在聖經中提到:『上帝坐在地球大圈之上。』(依撒爾亞40:22)。

後 ...
beebeechan 發表於 2020/1/11 06:24

It is he that sitteth upon the circle of the earth
圈, circle, 係平面概念
a round plane figure whose boundary (the circumference) consists of points equidistant from a fixed point (the center).

球體係sphere

肋未梗係唔夠班啦。天主係揀從扒灰始,盛於屌人老婆的猶大支派負責生基督 ...
沙文 發表於 2020/1/12 03:44

耶穌降生成人,
取人形, 過人的生活, 用人的說話來說教,
至於人, 有那個人可以出自一個家族, 祖先從未賤過, 犯過過錯的?
既然耶穌要降生成人, 就和常人一樣有犯過錯的祖先。

皇帝要微服出巡, 體察民情, 當然要穿微服,
你就說:穿微服的, 咁很寒酸, 怎會是皇帝!!
It is he that sitteth upon the circle of the earth
圈, circle, 係平面概念
a round plane figure who ...
沙文 發表於 2020/1/12 05:39

你又係到狗翕翕
經上幾時說大地是一個圓形的平面?

看:
Ezekiel 7:2       
"And you, son of man, thus says the Lord GOD to the land of Israel, 'An end! The end is coming on the four corners of the land.

Isaiah 11:12       
Verse Concepts

And He will lift up a standard for the nations And assemble the banished ones of Israel, And will gather the dispersed of Judah From the four corners of the earth.

有四個地極的, 圓你個世人頭!
高級模式 | 發新話題
換一個