返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

咁你生日時,人地祝你長命百歲
你係咪就以為自己必有100歲?
又或者100歲就係你大限,長命少少都唔得? ...
beebeechan 發表於 2020/1/11 06:22

您一祝我長命百歲,我當堂就pk死L咗,我梗係唔怪您啦,因為我都知您講嘢不嬲都唔駛負責。但係天主開到金口就唔同了,除非您話到畀我聽,天主講過嘅嘢,有邊一句係狗噏,我就唔再追究。
耶穌降生成人,
取人形, 過人的生活, 用人的說話來說教,
至於人, 有那個人可以出自一個家族, 祖先從未賤過 ...
beebeechan 發表於 2020/1/11 17:50

我冇話著微服點會係皇帝喎,我話既然皇上需要著微服,咁有機會就製造微服畀佢著,就係立功。同您嘅theory係好合拍喎。既然淫賤都生得出耶穌,咁我們唔應該介意淫賤。耶穌出世的中心思想就係特登要出身自扒灰叫雞勾人老婆的家族,這故事教訓我們這些全係可以得到美好結果的行為。
睇咗聖經之後,我性格都開朗曬。以前,我常常忌住忌住,吾曰3省吾身,唔好行差踏錯。自從認識耶穌之後,我的思想真正獲得自由。

以後若有邊位靚太見我英俊又有存才,獻身勾引我,我一定來者不拒,春風一度,弄璋弄瓦,話唔定幾代之後生一個教宗出來,佢福傳有功,沙特阿拉伯、伊朗、伊位克、也門、杜拜……全部歸天主教,您都多謝我。屌人老婆,功德無量!
以後若有邊位靚太見我英俊又有存才,獻身勾引我,我一定來者不拒,春風一度,弄璋弄瓦,話唔定幾代之後生一個教宗出來,佢福傳有功,沙特阿拉伯、伊朗、伊位克、也門、杜拜……全部歸天主教,您都多謝我。屌人老婆,功德無量!
沙文 發表於 2020/1/12 15:15

我都想有個出色既子孫㗎, 唔使成教宗, 小龍,成龍都得㗎哩。

咁你邊晚都借你個老俾我一用, 
好使我都完成美夢和偉業。

(唔好意思, 我比較自私, 我老婆就私用既)
我冇話著微服點會係皇帝喎,我話既然皇上需要著微服,咁有機會就製造微服畀佢著,就係立功。同您嘅theory係好合拍喎。既然淫賤都生得出耶穌,咁我們唔應該介意淫賤。耶穌出世的中心思想就係特登要出身自扒灰叫雞勾人老婆的家族,這故事教訓我們這些全係可以得到美好結果的行為。
睇咗聖經之後,我性格都開朗曬。以前,我常常忌住忌住,吾曰3省吾身,唔好行差踏錯。自從認識耶穌之後,我的思想真正獲得自由。

呢排啲香港人黃絲上腦, 用曱甴思維嚟諗野。
上街掟磚一放火, 堵路, 裝修, 私了。。。。明明係錯, 乞人憎,
都話: 『若過唔係林鄭唔一早應承五大索求, 就唔會搞成咁!』

歪理邪念獲得自由。
除非您話到畀我聽,天主講過嘅嘢,有邊一句係狗噏,我就唔再追究。
沙文 發表於 2020/1/12 14:56

好多天主講既嘢, 你早當佢係狗翕哩。
天主一開口, 就說: 有光
點解又唔見你當真嘅?

所以, 唔係天主有無狗翕,
係你個腦裡邊內置了唔少狗翕。
我冇話著微服點會係皇帝喎,

你呢啲將比喻嚟玩捉字虱。
咁講, 經上都話上主說亞巴郎子孫多如天上繁星唶,
無話佢子孫數=天上繁星的總數

呢啲係「因信稱義」既變種邪念,好似武漢既不明感冒,係變咗種。
你該認識多啲天主教既野, 中和番呢個毒素
..

若只係為呢個理由,建議你 go for lesser evil: 去捐精哩
佢福傳有功,沙特阿拉伯、伊朗、伊位克、也門、杜拜……全部歸天主教,

呢個好似唔係天主既計劃嚟,你唔識經哩
阿拉伯人,回教徒。。。係亞巴郎同哈加爾生既仔:依市瑪耳既後代嚟
天主在創世紀17:20點樣祝福過依市瑪耳?
你自己去睇哩
您一祝我長命百歲,
沙文 發表於 2020/1/12 14:56

我祝你長命伯垂, 有得睇, 無得食
我都想有個出色既子孫㗎, 唔使成教宗, 小龍,成龍都得㗎哩。

咁你邊晚都借你個老俾我一用, 
好使 ...
beebeechan 發表於 2020/1/12 06:31 我自願借出黎,您就唔夠賤,咁微服就唔夠微,天主睇唔上眼。

若是我自願借出黎,就唔夠微服啦。即如,若果烏利亞話啟奏主上,陛下對內子起痰,微臣今晚送佢入宮,但係您要畀我做一品大員。咁就變咗賤男係烏利亞矣。
好多天主講既嘢, 你早當佢係狗翕哩。
天主一開口, 就說: 有光
點解又唔見你當真嘅?

所以, 唔係 ...
beebeechan 發表於 2020/1/12 06:33

唔係喎,天主話亞伯拉罕子孫number =天上繁星數都數唔到,您就當佢求求其其冇料到,我就好認真看待。
呢排啲香港人黃絲上腦, 用曱甴思維嚟諗野。
上街掟磚一放火, 堵路, 裝修, 私了。。。。明 ...
beebeechan 發表於 2020/1/12 06:32

您話錯啫,天主就話咁先啱佢心水,要基督投胎喺呢一門血脈,吹咩
您話錯啫,天主就話咁先啱佢心水,要基督投胎喺呢一門血脈,吹咩
沙文 發表於 2020/1/13 04:50

佢報夢話你知, 定係你發開口夢?
行動係最誠實嘅。又唔好見佢叫基督投胎去希律度?
Don't know where God is but the Devil is in the details
我祝你長命伯垂, 有得睇, 無得食
beebeechan 發表於 2020/1/12 11:32

天主咁講我就驚啫。
但好彩我知您講嘢不嬲都好難得以成就。
回覆 1649# beebeechan
天主嘅奇妙計劃您知得幾多?主耶穌要福音傳遍天下,末期先來咖嘛
你呢啲將比喻嚟玩捉字虱。
咁講, 經上都話上主說亞巴郎子孫多如天上繁星唶,
無話佢子孫數=天上繁星的 ...
beebeechan 發表於 2020/1/12 06:34

冇話子孫數=繁星數,有話子孫數多如繁星數吖嘛
回覆  beebeechan
天主嘅奇妙計劃您知得幾多?主耶穌要福音傳遍天下,末期先來咖嘛 ...
沙文 發表於 2020/1/13 05:14

耶穌話福音傳遍天下,無話天下都會聽從福音喎。
有話: 天國有窄門,得救的人少,
那日子來臨時,好多賤魚,稗子,山羊都要被篩出來。
豐儉由人唶
你咁鐘意排場,第日輪到你時,記得交帶落要打鑼打鼓,
千其唔好咁寒酸, 得陣風
...
beebeechan 發表於 2020/1/11 06:22

咁就睇生前有乜功業。倘若真係救主救咗好L多人,就會埸面墟冚,起碼食過5餅2魚嘅都送佢一程。

倘若只係率領十零條靚江湖詐騙幫會,咁咪得十一個人,連自己老母都費L事送佢囉。人情冷暖,係咁現實咖啦
高級模式 | 發新話題
換一個