返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

唔係洗腳咩?
beebeechan 發表於 2020/1/16 08:00

好多卒腳場卒卒下卒到上大脾, 您唔駛詐未去過

色情腳底按摩湧現西九
一樓一鳳遭當局重點打擊之際,本地色情事業出現新趨勢。單在西九龍區,去年開始突湧現最少三十間掛「足浴」賣狗肉的腳底按摩場,實則提供手淫以至賣淫服務。基於現行條例漏洞,警方要掃蕩有困難。油尖旺區議員許德亮跟老紀講,去年起區內「三無」(無法團、無保安員與無鐵閘)的唐樓低層單位,突然多了一大批腳底按摩場開張 ...
https://www1.hkej.com/dailynews/ ... E%E8%A5%BF%E4%B9%9D
各位一定有curious, 點解12個人只得一個小鮮肉。對此,我都有合理解䆁,因為猶大鼠咗去。
猶大,係公司CFO:

12:4                有一個門徒、就是那將要賣耶穌的加略人猶大、
12:5                說、這香膏為甚麼不賣三十兩銀子賙濟窮人呢。
12:6                他說這話、並不是掛念窮人、乃因他是個賊、又帶著錢囊、常取其中所存的。

冇人找數,佢地當場淫袋唔淫得咁多, 只係夠請一個小鮮肉, 所以先孝敬師父,師父玩完仲有時間淨先輪到佢地,此亦所以徒弟們個個都未開始除。
Don't know where God is but the Devil is in the details
「赤身披著一塊麻布」,好像是粗衣,  英文版是作  linen,卻是指當時上等的衣料嚟。
beebeechan 發表於 2020/1/16 08:01

根據您獨到分析, 呢位小鮮肉都幾高檔,主耶稣係有要求嘅,唔會係粗人黎嘅,最後一餐要食好尐,幾識嘆,有品味。我畀番個like佢
唔止時事要多面睇, 
經文都要多面睇,
beebeechan 發表於 2020/1/16 08:02

人雖然要背棄耶稣, 但最後一Q小鲜肉, 總算都讓畀夫子亨用, 等佢臨死都出咗火。
咁尊師重道, 亦都應該值得畀like
經文再多一面睇。人如果唔背棄耶穌,企響度聽拉,結果一鍋熟攬炒,咁基督教味冚家鏟咗咯。
所以,人背棄耶穌係背棄得好啱喎,背棄得完全冇錯喎。就係因為當日嘅背棄,您今日先有得信喎。
Don't know where God is but the Devil is in the details
經文再多一面睇。人如果唔背棄耶穌,企響度聽拉,結果一鍋熟攬炒,咁基督教味冚家鏟咗咯。
所以,人背棄耶 ...
沙文 發表於 2020/1/18 03:14

經文睇多幾面係好既, 呢一面你就睇未到。

當日信徒逃跑離開耶穌, 只係想保住條命, 唔係想日後去傳揚耶穌, 發揚光大咁偉大既使命。

即係你去叫雞, 只係為那幾秒鐘既高潮抽搐, 唔好講到係為個女人可以養兒育女供書教學咁偉大既目標。
,最後一餐要食好尐,幾識嘆,有 ...
沙文 發表於 2020/1/17 13:05

畫師畫既耶穌最後晚餐, 都係食麵包, 連羊扒都無。唔係咁嘆
回覆 1747# beebeechan
塞車, 畫師遲到。食完羊架先入黎
回覆 1746# beebeechan
您对宗徒冇信心啫。若是想保住命仔就唔駛畀機会阿穌表演駁耳仔
回覆  beebeechan
塞車, 畫師遲到。食完羊架先入黎
沙文 發表於 2020/1/18 23:23

哦。。。食完entree, 先到食麵包, 飲湯?
回覆  beebeechan
您对宗徒冇信心啫。若是想保住命仔就唔駛畀機会阿穌表演駁耳仔 ...
沙文 發表於 2020/1/18 23:27

伯多祿想做勇武, 點知耶穌話要「和理非」
回覆 1751# beebeechan
伯多祿想做勇武, 唔係保命著草
回覆 1750# beebeechan
原先已食咗包。特登加order黎做eucharist
經文睇多幾面係好既, 呢一面你就睇未到。

當日信徒逃跑離開耶穌, 只係想保住條命, 唔係想日後去傳 ...
beebeechan 發表於 2020/1/18 06:24

咁即係貴教都係要靠保住條命逃跑離開耶穌先可以成立。
證明保住條命逃跑離開耶穌係光榮偉大正確嘅
咁即係貴教都係要靠保住條命逃跑離開耶穌先可以成立。
證明保住條命逃跑離開耶穌係光榮偉大正確嘅 ...
沙文 發表於 2020/1/18 23:41

耶穌被釘十字架後, 門徒的確諗住要散 band, 有啲返鄉下 (如厄瑪鳥路上的兩個門徒)
伯多祿返去捉魚....
直至耶穌復活俾佢地睇
咁先明白有個咁大使命要完成
咁即是一味死跟住耶穌係會亡教嘅, 最緊要保住命仔,
唔背棄基督, 基督教就不能生存。
以上statement, 完全冇錯啦
以上statement, 完全 ...
沙文 發表於 2020/1/18 23:57

你既『跟住耶穌』係指你老婆你去邊跟住你咁, 等你無機會食外賣。

基督徒既『跟住耶穌』已經昇華到另一境界哩
以上statement, 完全 ...
沙文 發表於 2020/1/18 23:57

耶穌只係叫門徒背負佢地既十字架, 跟隨我
耶穌都無要求個個信徒要做到殉道呢個熱度既

你咪拎個輕輕地架囉

量力而為, 無咁大個膊頭唔好揹咁大個架

猶如女人戴巴, 最緊要舒服, 太大太細都唔好
回覆 1757# beebeechan
係呀。呢個境界就係,散水離教好過堅持信仰。若非宗徒怕死離教,亡咗教都未天光。
所以,「背棄耶穌好過信耶穌」呢個statement又係完全冇錯
耶穌只係叫門徒背負佢地既十字架, 跟隨我
耶穌都無要求個個信徒要做到殉道呢個熱度既

你咪拎個輕輕地 ...
beebeechan 發表於 2020/1/18 09:26
若果宗徒聽教,孭L住個架跟住佢,就亡L咗教啦。
著草時若背負10字架就笨柒矣。幾細都會畀祭司昅到就冇命,一樣亡教。
所以,我們可以conclude, 「一定要背負10架跟隨耶穌」這個concept係錯嘅,咁做可能反而累到教會冚包散。
高級模式 | 發新話題
換一個